torsdag, december 17, 2015

God Jul och Gott Nytt År från backabibblan!

Från och med imorgon håller skolbiblioteket på backaskolan jullovsstängt. Det öppnar igen lagom till eleverna kommer tillbaka den 11 januari. Vill man läsa något juligt under lovet finns fem juliga boktips på BokLus, klicka på länken här. För er som är ute i sista minuten med julklappsköpen rekommenderar jag också BokLus, Där finns 159 boktips från 2015 skrivna av mig och de andra skolbibblisarna i Lund. Man kan söka på ämnesord eller klassning i högermenyn för att få upp förslag på böcker som passar den man vill ge julklappen åt. Dessutom har jag och Ami spelat in ett extra juligt boktips, det kan ni se här:



En riktigt läsig jul önskar jag er alla! Vi ses och hörs i januari!!

tisdag, december 08, 2015

Julupploppet

Det stämmer. Vi är inne på upploppet nu, julrakan. bara två knappa veckor kvar till jullov. På fredag firar vi lucia med att treorna lussar för alla i bronsdraken och nästa fredag är det skolavslutning. Vad händer i bibblan då?

Som brukligt på Backabibblan i adventstid tänder vi ljus på samlingen och öppnar Bamses adventskalender tillsammans. Ettorna får ingen särskild julsaga i år, utan jag fortsätter med sagor ur sagoskrinet och just nu berättar jag sagan om Hur man räknar krokodiler. I tvåan har i några klasser haft ett "förr i tiden"-tema om hur barn hade det förr och det hakar jag på med att läsa Svend Otto S Gamla tiders jul. Det är mer faktabok än skönlitteratur, men med vackra bilder och så ger den upphov till väldigt många avbrott för att förklara ord, till exempel tranlampa, lärling och amma (substantivet amma, verbet känner de till). Med treorna dammar jag av en gammal favorit, det vill säga Det stora tomtebygget - ett brev från farbror jultomten av Hjalmar Berg från 1896 ut Troll, prinsessor och vanliga barn från En Bok För Alla. Även förskoleklasserna kommer och de lyssnar på bilderbok som vanligt, helt utan kalender, ljus eller jultema. Just nu läser jag Castas/Gnosspelius Simma lugnt mörten Maud. Gäddan Ingeborg skrämmer skrämmer vissa av eleverna mer än när jag läste spökberättelser för dem på läslovet.

Dessutom informerar jag alla klasser från 1-3 om Jullovsboken som man kan vara med i på Fäladsbibblan. Läs tre böcker, vinn en bok.



torsdag, december 03, 2015

Källkritik med årskurs tre

Under hösten har jag haft två pass med internetkunskap och källkritik med våra treor.

Första omgången var precis i början av terminen. Då delades klasserna in i tvärgrupper för ett projekt där de skulle studera närmiljön. Jag besökte alla fyra grupperna och vi pratade om vad internet är, tittade på olika webbläsare, sökmotorer och databaser/uppslagsverk. Databaserna vi tittade på var Ne.se, Wikipedia och Wikimini. Det var en intressant jämförelse. I Ne.se stod ingenting om vårt området Norra Fäladen, men det gjorde det i Wikipedia. Dock hittade vi, såsom specialister på området, omgående fel i den texten. Hur kunde det vara fel? För att illustrera hur alla kan skriva ett uppslagsord gjorde vi microartiklar i Wikimini på Lund, Norra Fäladen, Fäladstorget och Backaskolan. Tanken var att eleverna sedan, när de jobbat vidare med sitt närmiljöprojekt, skulle skriva vidare på de artiklarna.

Men som så ofta i skolans värld blir inte saker exakt som man tänkt sig. Tekniken strulade. det gick bara att redigera Wikiminiartiklar i webbläsaren Firefox, den fanns inte på elevernas datorer och det tog tid att få det installerat. Nu har en klass börjat skriva på Wikimini, men eftersom närmiljöprojektet är avslutat skriver de om andra saker. Dock finns microartiklarna kvar på Wikimini, för någon annan att fylla på och arbeta vidare med. Kanske blir det nästa års treor, kanske blir det någon annan skola på Norra Fäladen.

Andra lektionspasset avslutar jag i dagarna och då handlar det om källkritik och trovärdiga källor. Vi har sett UR's Är det sant, första avsnittet. Därefter har vi tittat på några hemsidor gemensamt för att kritiskt granska dem utifrån de fem superfrågorna: vem? vad? varför? hur? när? Med klassen som börjat skriva i Wikimini visade jag också olika exempel på hur man anger källor i en Wikiminiartikel.

Sidorna vi granskade var Barbie, Bionicle och Åsneryds officiella hemsida. Efter avslutet pass får de en snygg skylt med superfrågorna att sätta upp i klassrummet så att de inte ska glömma vad vi pratat om.