tisdag, april 28, 2015

Bokjuryn 2015 avgjord på Backa

I dag har jag tagit ut statistik från Backas Bokjury och resultatet är följande:

  1. Amulett : Älvprinsen Kazu Kibuishi (42 röster)
  2. Värre än vanligt Jeff Kinney (40 röster)
  3. Brandkårsmysteriet  Martin Widmark (32 röster)
  4. Hjärtlös Petrus Dahlin (22 röster)
  5. Minecraft Nybörjarens handbok Stephanie Milton Paul  (21 röster)
  6. Nikkis dagbok 3: Berättelser om en (INTE SÅ) talangfull popstjärna Rachel Renée Russell (18 röster)
  7. Minecraft Stridshandboken Stephanie Milton (17 röster)
  8. Nikkis dagbok 2: Berättelser om en (inte så) populär partytjej Rachel Renée Russell (16röster)
  9. Hjärta av damm Ingelin Angerborn, Grimmen Åsa Larsson Ingela Korsell, Fang : den jättelika fladdermusen Adam Blade (12 röster)
  10. Minecraft Bygghandboken Matthew Needler, Minecraft Rödstenshandboken Nick Farwell (11 röster)
På Backaskolan erbjöds alla elever från årskurs 1-3 att rösta och sammanlagt skickade eleverna in 677 röster var. Det är ungefär 50 fler än förra året. En serieroman toppar listan. Vi har många serieläsare på Backa och Kibuishis serie Amulett har länge varit väldigt populär. Årets vinnare är med på vår lista för andra året i rad, förra året låg den på åttonde plats. Även nummer fem på listan, Minecraft Nybörjarens handbok är med för andra året, den låg på nionde plats i fjol. Förra årets vinnare var Kinney, han har knuffats ner på andraplatsen med årets bok Värre än vanligt. Dessutom har Dagbok för alla mina fans serien fått sällskap på topplistan av inte mindre än två av Nikkis dagbok, en mycket snarlik bok med en tjej i huvudrollen. Tittar man över lag är Minecraft-böckerna de stora vinnarna, fyra olika titlar på listan. Det stämmer också väl överens med hur skolbibliotekets reservationsköer har sett ut det här läsåret, Förutom serier, roliga böcker som dagboksböckerna och faktaböcker om dataspel, gillar eleverna här spökberättelser, både plats fyra, Hjärtlös, och plats nio, Hjärta av damm är böcker med övernaturliga inslag och riktiga spökerier.

Böckerna om Sigge av Hallberg verkar ha rasat i popularitet, Sommaren med Sigge har hamnat på en väldigt delad sjuttondeplats med bara tre röster. Den ligger på tolfte plats nationellt, så även där har den rasat. Jag tycker också det är konstigt (och lite tråkigt) att vi inte har en enda bilderbok på vår röstlista. Nu ska jag dra lite bokvinnare och så håller vi hårt i tummarna för att våra elever även ska vinna några priser från Bokjuryn nationellt.

Inga kommentarer: