fredag, december 20, 2013

Sista inlägget för 2013

En termin har tagit slut, vi är halvvägs genom skolåret och ett helt nytt år står för dörren. Det har varit en fin höst i skolbiblioteket på Backaskolan. Elever och pedagoger har fått ha tillgång till bibliotekarie alla skolveckans dagar och arbetsuppgifter har inte saknats.

Inför det nya året uppmanar jag alla som är intresserade av skolbiblioteksfrågor att följa Skolbiblioteks Syd på Facebook, för att få snabba uppdateringar på mycket om det senaste inom skolbiblioteksvärlden.

Och ett litet lästips till föräldrar också: Statens Medieråd ger regelbundet ut rapporter om svenskarnas medievanor. Här kan kan ladda ner rapporten Föräldrar och medier 2012/13  som presenterar och analyserar svenska föräldrars attityder till medievanor, hos sig själva och sina barn.

Med det önskar Lilla Skolbiblioteksbloggen en riktigt

God Jul och ett Gott Nytt År!!!

måndag, december 16, 2013

Musmatta!

Nu har jag äntligen satt mig ner och valt ut ett av ettornas bidrag till illustration till "musmatta som påminner om skolbibliotek och läsning", en uppgift de fick inför firandet av Internationella skolbiblioteksdagen i oktober (läs mer här). Det var ingen lätt uppgift att välja, men jag är mycket mycket nöjd med valet, det blev bilden här till höger. Den syns här till höger i ett inte så smickrande oredigerat skick. Den föreställer ett barn som sitter med benen i kors i en soffa med en bok i knät. Och med ett mycket belåtet leende på läpparna. Överst på bilden står det "BIBLIOTEK". Nu ska den skickas iväg för att förvandlas till en musmatta som vår förvaltningschef Mats Jönsson ska få, så att han varje dag påminns om alla elevers rätt till ett skolbibliotek. För även om Lund är en förhållandevis bra skolbiblioteksstad, så är likvärdigheten även inom stan dålig, något som borde vara en fråga för en skolförvaltningschef att ta tag i.

Ännu har vi inte fnurat ut hur överlämnandet ska ske. Ska vi skicka den med internposten (lite tråkigt va?) Bjuda hit Mats? Eller be rektor Eva överlämna den?


måndag, december 09, 2013

Alla pratar om PISA

Medievågorna kring PISA-resultaten skvalpar fortfarande höga. Men vad är PISA egentligen, varför finns det, vem har hittat på det och vad i allsindar ska det vara bra för? Den här lilla filmen ger svar på en hel del frågor:

tisdag, december 03, 2013

Advent på Backabibblan

Nu lackar det mot jul på riktigt här på Backabibblan. Visserligen tjuvstartade vi med första adventsljuset redan förra veckan med några ettor som jag inte skulle hinna träffa igen innan jul. Men den här veckan är också alla julböcker uppställda. Här är lite av vad som händer i bibblan när klasserna kommer nu i december:

Med alla klasser från 1-3 tänder jag adventsljus och så öppnar vi Bamse-kalendern gemensamt. Ettorna får sedan höra Sagan om tomteluvan ur Sagoskrinet (den är hämtad från Söderblom, Sagor att läsa och berätta). För tvåorna läser jag högt en saga ur Elsa Olenius De vackraste julsagorna, "När Putte hämtade julen" (fast jag byter alltid Putte mot Elsa för att få en bättre genusbalans). För treorna läser jag just nu dilemmasagor ur Lundströms Regnbågens fånge och de är rätt inne på dem. Därför tänkte jag att de skulle få välja om de vill fortsätta med dilemmasaga eller om de vill sticka emellan med en julsaga. Vill de det blir det "Det stora tomtebygget - ett brev från farbror Jultomten" ur Ehriander, Troll, prinsessor och riktiga barn.

Just nu pågår Skolverkets stora presskonferens kring nya PISA-undersökningen. Nedgången i läsförståelse
ökar, klyftan mellan barn som kan och barn som inte kan fortsätter öka. Inga muntra resultat. Men svenska elever gillar sina lärare mer än genomsnittet och de tror på sina egna förmågor mer än genomsnittet (i matte var det, trots att de är otroligt långt under genomsnittet). Det kan man ju skratta åt om man vill, eleverna har det trevligt i skolan och tror sig själva om mer än vad de går för, men de lär sig inget... Men samtidigt kommer du inte att uppfinna framtiden utan tro på dig själv. Och du kan inte komma någonstans utan förmågan att samarbeta med andra.