tisdag, augusti 27, 2013

Rapport en vecka in i terminen

Nu har vi kommit en dryg vecka in i den nya terminen och som vanligt känns det som om vi varit igång i evigheter. Jag har hunnit träffa alla klasser, eller åtminstone grupper från alla klasser, hittills utom en . Förskolebarnen är ju den enda riktigt nya bekantskapen, förutom en och annan ny elev i de gamla klasserna. Här är lite om vad vi har gjort:

F-klassen har fått lyssna på sagan om Prinsessan på ärten och göra sina första boklån. En av klasserna kommer att låta eleverna bokprata om de böcker de lånat redan nästa vecka. De andra klasserna har lånat med sig böcker till sina klassrum

Ettorna får en liten första biblioteksintroduktion så att de ska veta någorlunda var de olika böckerna står och hur det kommer att gå till när de besöker biblioteket i ettan.

Med tvåorna och treorna har haft en liten samling där vi pratat Sommarboken och sedan har de fått lite extra lång tid till boklån, eftersom alla behöver låna nu såhär i början.

Strålande tillställning igår i Barsebäck

I går eftermiddag var jag i Barsebäck och träffade skolledare, förskolechefer och skolpolitiker från Staffanstorps kommun. Det var Digiteket i Staffanstorp som arrangerade en heldag om läsning och där Biblioteken på Norra Fäladens skolområde var en punkt på programmet. Fantastiskt att kunna samla alla dessa viktiga människor till en dag om läsning och läsfrämjande arbete. Jag hoppas jag gav dem rikligt med inspiration till sitt fortsatta arbete och att de väljer att satsa på bemannade skolbibliotek.

måndag, augusti 19, 2013

Eleverna är här...

Den första av de snart tre
pokaler som tjänstgjort i
Sommarboksutmaningen
på Backa o Lovisa
... så nu kan vi äntligen börja på riktigt. Alldeles nyss ringde det in. Innan dess flockades de utanför fönstren här och spanade in böcker jag ställt fram och så, så klart, pokalen! Den står här i fönstret och glänser. Vad eleverna inte vet är att den stackaren knappt håller sig upprätt, den ska strax pensioneras och en ny är beställd. Vår tredje i ordningen blir det, fasligt vad dålig kvalité det är på pokalerna nu för tiden.

I kväll blir det föräldramöte med alla ettor, jag kommer att vara med och presentera mig som hastigast, likaså imorgon då alla f-klasser har föräldramöte.

Det här läsåret är skolbiblioteket granne med en byggarbetsplats. Just nu bullrar det ganska mycket och förmodligen får vi räkna med störningar under större delen av året. Till hösten inviger Backa en ny byggnad so
m ska rädda oss från den trångboddhet som vi lider av nu.

fredag, augusti 09, 2013

Skolbiblioteket på G igen!!!

Nya snygga lådor, minsann! 
Sedan i tisdags är jag igång på Backabibblan och förbereder terminen. Just idag har jag ägnat förmiddagen åt att förbereda för måndag, då jag ska prata inför alla pedagoger på vår uppstartsdag på Ven. Länk till min Prezi här.

I övrigt har jag pillat med lokalisering, skyltning och omflyttning av böcker. Biblioteket har fått tre nya bokhyllor för att avlasta de överfulla. Dessutom har jag tagit emot läromedelsleverans och beställt nya filmer. Bland annat.

Det här läsåret kommer jag att arbeta bara på Backaskolan och bloggens innehåll kommer också att styras av det. Johanna, som tar över efter mig på Lovisa, kommer kanske att starta en egen blogg så småningom, eller så väljer hon något helt annat verktyg för kommunikation och dokumentation, vi får väl se.

Väl möt till ett nytt spännande läsår!