tisdag, maj 28, 2013

På väg hem från Stockholm, ALMA och Isol

Nu skumpar och hoppar SJ's snabbtåg söderut genom Sverige med två skolbibliotekarier fulla av intryck. En liten sammanfattning kommer här.

Första besöket var hos Åsa Enqvist på Stockholms stadsbiblioteks barnavdelning. Den fina lilla barnavdelningen ligger längst ner till vänster i Stadsbibliotekets historiska lokaler. Det var tydligt att underhållet av just barnavdelningen hade halkat efter, lokalerna är slitna och avdelningen känns trångbodd. Åsa visade oss runt och förklarade verksamheten för oss. För en utomstående verkar det lite tungrott att arbeta på en barnavdelning där personalen lyder under fyra olika chefer. Och som skolbibliotekarie som sköter allt själv, från organisation, schemaläggning, arrangemang (nåja - det har vi kanske inte så många) och inköp, skulle jag närmast känna mig bakbunden av en en organisation där många av dessa delar är centralt styrda. På en stort bibliotek finns så klart samordningsvinster att göra, men många beslut hamnar kanske längre från låntagarna. Att barnavdelningen är populär råder dock inget tvivel om, det var en strid ström av besökare och så klart var det kul att få titta på deras klassiska sagorum. Kolla in en tjusig bild av Lotta utanför biblioteket här!

Efter stadsbiblioteket bar det av till Bonnier Carlsen där vi fick höra lite om det senaste på bokfronten och berättade vad vi har på gång och vad som hänt sen senast. Vi diskuterade Barnbokskatalogen och Bokjuryn och lite annat.

Dagens höjdpunkt var den fina ALMA-ceremonin i Stockholms konserthus på kvällen. Elever från Svenska El Sistema spelade, Mando Diao sjöng sina Frödingtolkningar, kulturministern höll ett bra tal och Isol golvade alla med att avsluta sitt tacktal med att sjunga en Kurt Weil-sång accapella. Jag tycker att Isol framstår som ett klassiskt renässansgeni, kunnig inom så många olika områden: författare, illustratör, musikskapare, sångerska... Men trots allt detta fina är det ju först under minglet efteråt som de riktigt spännande sakerna händer.

Vi gick ut starkt och stegade med Lotta i täten fram till Kulturministern  Hon hade i sitt tal omnämnt skolbiblioteken och betonat vikten av bemanning. Vi frågade om regeringen hade tänkt sig någon satsning på skolbibliotek. Adelsson-Liljeroth sa att de hade de faktiskt inte just nu, och att hon inte heller visste vad det skulle bli. Hon sa att Utbildningsdepartementet och Kulturdepartementet inte samarbetar i frågan och de kommer med flera olika förslag som de hoppas få gehör för hos finansdepartementet. Sedan frågade hon oss om vi kände till några idrottsföreningar som jobbade med läsning och litteratur parallellt och det sa vi att Lunds Bollklubb har gjort tidigare, men att vi inte vet om de gör det nu (troligtvis inte).

Sedan såg vi till att hälsa på pristagaren (inte jag - jag fotade, se Lotta o Isol här!), jag fick prata lite med Carin Wirsén, träffade Läsambassadören som vi skulle äta middag med senare på kvällen, folk från Litteralund, Elin Lucassi som är bibliotekssamordnare på KB och många fler.

I dag har vi så varit i Tensta på Hjulsta skola. Det är en tvådelad skola,  med sammanlagt 500 elever, ett hus för f-6 och ett för 7-9, med vars ett skolbibliotek. Högstadiebiblioteket bemannas av Cilla Dahlén som är skolbibliotekarie och biblioteket för de yngre barnen bemannas av Ulrika Lindmarker som är litteraturpedagog. Vi var väldigt imponerade av deras arbete och professionalitet. Våra förutsättningar är på många sätt olika, men samtidigt är våra arbeten i många sätt lika. Vi diskuterade biblioteksplan och temaarbeten och delade erfarenheter. Cilla sa (ungefär): Jag tänker inte i första hand på vad som är mina arbetsuppgifter, utan jag ser till vad mina elever behöver och försöker komma in där jag behövs som bäst. På f-6 skolan jobbade Ulrika med inbokade klassbesök precis som jag gör med f-3. Det visade sig att nästan exakt samma böcker var populärast på hennes bibliotek som på mina, trots att våra elever har så pass olika bakgrund. På Hjulsta skola har de 100% elever med annat modersmål än svenska och de flesta har helt olika socioekonomiska förutsättningar, trots det är eleverna mer lika våra än vad de är olika. Överallt möttes vi av trevliga nyfikna elever som undrade vad vi var för ena. Synd att det bara är vi skolbiblioteksjobbare som åker och hälsar på varandra, det borde eleverna också göra.

måndag, maj 27, 2013

På väg till Stockholm, ALMA och Isol

Isol i Stockholm. Foto Stefan Tell, ALMA
Är i skrivande stund på tåget till Stockholm. Där ska jag och Lotta, min kollega på Fäladsgården gå på ALMA-utdelningen ikväll. Vi har fått inbjudan till ALMA sedan vi blev Årets skolbibliotekarier  Varje vår någon gång i maj väntar vi nervöst på ifall inbjudan ska dimpa in eller inte. Man vet ju aldrig när man slinker ur den där listan. Men än så länge är vi inne i värmen och det är ju fantastiskt. Att ha en så bra anledning att åka till Stockholm föranleder oss att kombinera ihop ett litet studiebesökspaket så att resan blir både nyttig fortbildning och inspiration. Idag ska vi till barnavdelningen på Stockholms stadsbibliotek, sedan till vår kära kontakt Daniela Vila på Bonnier Carlsen och så vidare till prisceremonin på Stockholms konserthus i kväll. I morgon besöker vi Cilla Dahlén och Ulrika Lindmarker på Hjulsta Skola. Ska bli väldigt intressant att höra mer om deras ambitiösa skolbiblioteksarbete och om samarbetet mellan skolbibliotekarie och litteraturpedagog.

Här kan man läsa mer om kvällens pristagare, Isol, i en text från Biblioteksbladet av Henriette Zorn


måndag, maj 20, 2013

Nytta eller nöje att läsa?

Jag har ju på föräldramöten, i min debatt med Läsambassadören och här på bloggen förordat att man visst kan prata lite med barnen om NYTTAN av läsning. Nu får jag medhåll från två håll,  Lotta Olsson skriver i DN: Sluta tala om glädjen i att läsa: "...du behöver läsa. Språk är makt. Kan du uttrycka dig väl muntligt och skriftligt så kommer folk att respektera dig, och genvägen till ett bra språk går genom skönlitteraturen." och på Centrum för Lättläst blogg spinner Erik Rågvik vidare på hennes artikel och refererar till Arne Tammers "ge mig en kvart om dagen". Jag tycker det är kloka tankar. Jag pratar gärna om glädjen av att läsa och smittar andra med min läslust och entusiasm för berättelsen. Men jag gillar filmer och TV-serier också, jag tycker det är sanslöst roligt med sociala medier och jag förstår tjusningen i dataspel. Så jag vet att man måste sätta ner foten hårt för att skapa plats för läsningen av litterära texter i detta medieöverflöd som vi handskas med idag.

Min egen väg (som förälder) i detta har varit att intressera mig för och respektera spelandet (trots att jag egentligen tycker dataspel är bland det tråkigaste som finns) men ställa konkreta krav: du måste röra på dig, iväg och träna något ett par gånger i veckan. Och du måste läsa, en halvtimme om dagen kan inte vara omöjligt att hinna trots allt, jag ser till att det finns  böcker hemma och hjälper gärna till att tipsa. Och förutom detta att själv vara en läsande förebild. Gärna läsa samma böcker som barnen så man kan diskutera dem

För jag tror verkligen starkt på det som Läsambassadör Unenge varit inne på flera gånger, nämligen att finna olika vägar till att göra läsandet till en mer social aktivitet. Högläsa, läsa samma böcker, diskutera, se filmen ihop och sen läsa boken (passa på att ta Den store Gatsby i sommar, ni som har äldre barn!)... Och drömmen om Lunds Läseklubb står fortfarande stark. Hoppas på några driftiga Annehemsföräldrar kör igång den snart. Jag kan vara personal reading coach!

tisdag, maj 14, 2013

Sigrid och Natten och f-klassen

I dag har jag läst Jöns Mellgrens fantastiska Sigrid och natten högt för Fc. Det är Mellgrens femte bilderbok , där han har skapat både bild och text.

När jag läser högt för förskoleklasserna väljer jag bilderböcker av allra yttersta kvalitet. Vi hinner läsa ungefär 12-14 stycken på ett läsår. Då gäller det ju att verkligen välja de bästa, som lite utmanar eleverna och vidgar deras bildsinne. Dessutom ska det vara en bok som passar för högläsning i en stor grupp, jag vill gärna ha med några som rimmar och så försöker jag öka graden av avancemang eftersom läsåret går. Sigrid och natten blir den nästa sista och den sista kommer att bli Stian Holes Hermans sommar.

Jag börjar med att presentera författare och titel. Sedan läser jag, eleverna lyssnar. Oftast under stor koncentration, de som har svårt att koncentrera sig och sitta stilla under den efterföljande diskussionen, brukar inte ha några problem under högläsningen. Sist pratar vi en stund - hur lång beror på elevernas dagsform, ibland har de väldigt svårt för det här momentet; de har redan suttit stilla en god stund, de sitter lite huller om buller på dynor och madrass, inte på vana platser i en samlingsring och de är rätt otåliga att få komma igång och låna böcker titta i böcker själva. Men trots det är det ofta många intressanta åsikter, frågor och synpunkter som kommer fram. Mina standardfrågor till eleverna är: "Var det något som var bra med boken?" "Var det något som var dåligt med boken?" "Var det något som var konstigt/svårt att förstå med boken?" "Var det något du kände igen med boken?". Av de frågorna är det egentligen den första som funkar sämst, för det vanligaste svaret är "Allt var bra". Idag började vi med att prata om vilket djur Sigrid är. Flest förslag kom på grävling, skunk, räv. Någon sa: en blandning av grävling, räv, ko och människa. Sedan kom frågan om det var något som var bra med boken. Den här gruppen är ganska driven i att diskutera böcker och de har kommit ifrån "allt var bra"-stadiet ganska mycket. De sa exempelvis: "det var bra att natten samlade in alla" "det var bra, för man lärde sig något på de, att natten behövs, för man behöver sova". På frågan om det var något konstigt med boken sa någon "jag undrar varför natten växte". Då bollade jag iväg den frågan till de andra: "X undrar varför natten växte, varför gjorde den det?" En elev sa "natten växer alltid, efter varje dag". På frågan om det var något dåligt sa en elev att det var dåligt att Sigrid stängde in natten. "Ja, varför gjorde hon det?" frågade jag gruppen. "Hon kanske inte ville ha det mörkt" "Nä, för då tänkte hon på Olaf och saknade honom". Den sista frågan hann jag inte ställa idag, men en elev sa ändå: "Jag kände igen det där med att någon blir sjuk och ingen medicin hjälper. Det hände med min morfar. Han fick cancer och ingen medicin hjälpte"

Ja, stora frågor om livet och döden under en liten timme mitt på dagen i bibblan på Backaskolan kan det bli. Jag tror, även om jag väljer mina högläsningböcker med stor omsorg, att det allra viktigaste med de här stunderna är dels att utsätta eleverna för variation och dels att visa att man kan diskutera en text och gå vidare med den på olika sätt, att lyssna på varandra och att tycka olika. Detta är ju saker de övar mycket på i förskoleklassen också, men jag tror att det är bra för eleverna att få göra det i olika sammanhang och med olika människor.

Bokjuryn på Backa

Jag lovade ett inlägg om Bokjuryn på Backa också, här kommer det!

Eleverna på Backa lämnade totalt 764 röster i Bokjuryn. Vinnande boken var, precis som för hela Sverige, Födelsedagsmysteriet. Jag vet inte om Martin Widmark fortfarande blir glad (det blir han nog!!), det har ju blivit en vana för honom att vinna Bokjuryn. Förutom vinnarboken skiljer sig vårt resultat ganska mycket från rikets. Till exempel har vi fyra av författarpseudomymen Daisy Meadows älv-böcker bland tio-i-topp, vinnare i 9-12-årskategorin är Pavers Den utstötte, en bok som inte ens är på tio-i-topp nationellt och vinnande faktabok är Dinosauriebok som inte heller syns i statistiken för Sverige.

De som röstat på Backa är framförallt ettor och tvåor, gissningsvis ca 160-170 elever. Vill ni se hur Backas vinnaraffisch ser ut, finns den här.

fredag, maj 03, 2013

Bokjuryresultatet klart på Lovisa.

På Världsbokdagen offentliggjordes resultatet i årets upplaga av Bokjuryn. Läs vilka böcker som vann här (på Bokjuryns hemsida). På Lovisa blev resultatet så här:

1. Amulett 2 - Stenväktaren av  Kazu Kibuishi
2. Kalle Ankas Pocket 403
3. Kalle Ankas Pocket 401
4. Våga Drömma: vårt liv som One Direction
5. Den magiska kappan av Katarina Genar
6. Kalle Ankas Pockat 402
7. Diamantmysteriet av Maritn Widmark
8. Födelsedagsmysteriet av Martin Widmark
9 Cirkusdeckarna och kanalmysteriet av Dan höjer
10. Alex och Corinthia av Patrik Bergström

Det är ett intressant resultat på många sätt, inte minst för att det skiljer sig så mycket från det nationella. Om man delar upp det på olika kategorier ser det ut så här. Ingen av tio i topp-böckerna för kategorin 9-12 finns med bland våra fem i topp, också i kategorin serier och faktaböcker är det väldigt olika vad vi tycker på Lovisa och nationellt. Och att vi har tre serieböcker i topp är också intressant. jag visste att intresset för serier var stort här, och köper också in en hel del serier. På fjärde plats har vi en fackbok, och först på femte plats den första skönlitterära boken.

Det är sammanlagt 420 röster, men jag vet inte hur många barn som röstat (varje barn får skicka max fem röster). Det jag vet är att det är mest treor som röstat. Jag har lottat fram sex vinnare som alla får välja vars en bok i gåva från biblioteket.

Resultatet för Backa är också färdigt, jag återkommer om det i ett senare blogginlägg.