torsdag, januari 31, 2013

Nu händer det grejer!

Förra veckan blev jag kontaktad av Johan Unenge, vår Läsambassadör för barn och unga. Allt sedan hand besök här i Lund har vi hållit kontakten och han har i sitt uppdrag slagits allt mer för skolbiblioteken och för att uppmärksamma deras betydelse, bristen på dem och den skriande ojämlikheten över landet. Nå väl, i förra veckan skickade han mig en inbjudan från Utbildningsdepartementet. Bertil Östberg, statssekreterare, vill ta emot Läsambassadören med åtföljande skolbibliotekarie (jag) för att diskutera skolbibliotek på onsdag i nästa vecka.

Så nu pågår kraftsamling här. Argumenten slipas, frågor formuleras. Jag har aldrig varit på ett departement tidigare, bara det blir ju spännande, en titt in i maktens korridorer.

Strax efter att jag bokat min resa till Stockholm dök ett mail från DIK upp: "Ni har fått utmärkelsen ett skolbibliotek i världsklass" stod det. Gratulationer från alla håll fyllde mailboxen och rektor bjöd på tårta och uppvaktade med tulpaner. Att utnämna "Skolbibliotek i världsklass" är en del i en stor kampanj som DIK påbörjar just nu för att uppmärksamma skolbibliotekens betydelse. Så här skriver DIK om skolbibliotek i världsklass:

"Ett skolbibliotek i världsklass fungerar som en pedagogisk funktion och utgör navet i den digitala skolan. Genom skolbibliotekarien kan lärare och elever få stöd att navigera bland lämpliga lärresurser, lära mer om informationssökning - så väl på nätet som i databaser och få stöd i användandet av webbaserade lärandeverktyg. Skolbiblioteket kan också fylla en viktig roll för elever med särskilda behov."

Det stämmer ju väl in på våra skolbibliotek på Norra Fäladen.

Just nu finns sju utnämnda "Skolbibliotek i världsklass", läs vilka fler det är här.

torsdag, januari 17, 2013

Lärarnas bästa böcker

Knappt hade jag skrivit föregående inlägg när jag snubblade på den här artikeln om "Lärarnas bästa böcker" från Lärarnas Nyheter. Inget ont om vinnarböckerna, de är fantastiska, men man kan ju inte undgå att hicka till över: a) åldern på böckerna b)den totala avsaknaden av kvinnliga huvudpersoner (eller nästan i handlingen över huvud taget) (och för övrigt annat än män/pojkar/gubbar som huvudpersoner).

Lärare får älska vilka böcker de vill. Men i sin undervisning hoppas jag att de varierar sig från den helt otidsenliga och ensidiga bilden som deras favvoböcker visar upp. Och en sak är säker: Lärarna behöver bokprat!!!

Idag ska jag bokprata för personalen på Backa

Ända sedan jag började på Backa och Lovisa 2004 har jag haft en stående punkt på skolornas veckotliga infomöte där jag informerat om lite allt möjligt, men framför allt visat upp nya böcker som jag snabbokpratat om. När jag började visade jag upp samtliga böcker. Det berodde på att vi då samarbetade med Btj och utvärderade deras då nya tjänst med urvalsabonnemanget Bibliotekens Bokklubb. Lärarna skulle hjälpa till med att tycka till om urvalet och då var de ju tvungna att känna till det.

Efterhand har jag ransonerat böckerna på info-mötena. Vi har en halvtimmes möte i veckan och det är mycket som ska hinnas med: rastregler, sommaravslutningsorganisationen, aktuella evenemang, information från rektor, med mera, med mera.

Men den här terminen provar vi något helt nytt på Backa. Istället för att klämma in litteraturinformation på infomötet har jag fått tre helt egna bokpratstillfällen, utspridda över terminen. Jag får bokprata en hel halvtimme i lugn och ro och alla som gillar bokprat får lyssna i lugn och ro. Och infomötet får vara ett infomöte ifred.

Idag blir första gången och  det blir en lite blandad kompott av nya böcker. Så småningom kanske jag kommer att ha teman för de olika bokpraten, till exempel högläsningsböcker i början av terminen, faktaböcker på olika teman. Men jag börjar så här för att se vart det leder.

torsdag, januari 10, 2013

Ny bostad inflyttningsklar på Backa!

Titta vad jag hittade när jag rastvaktade igår:

Insektshotell på Backaskolans skolgård, precis bakom uteklassrummet.
Backaskolan har fått ett alldeles eget insektshotell!

Hjälp, Bokjuryn är lös!

I går började vårterminen på Backa- och Lovisaskolan. Jag höll till på Backa, som alltid på onsdagar och tog emot 1d, 2c, 2d, 2b och 2a i biblioteket. Alla klasser fick en genomgång av Bokjuryn. För tvåornas del var det ett återseende, de röstade ju redan i fjol och flera av dem ville ha inloggningsuppgifter till sina krypin för att kunna gå in hemifrån. Hos oss röstar alla på nätet. I synnerhet när det gäller ettorna, som alla ska skapa konton och sedan välja böcker och fylla i sina kontaktuppgifter och så vidare och få iväg sina röster, är det lite av ett stålbad för mig. Jag har fyra datorer på Backabibblan, en elev som vill ha näst intill konstant hjälp vid varje dator och så resten av gruppen som vill få hjälp med allt annat. Men jag har gjort så här i några år nu och föredrar ändå detta framför att räkna samman rösterna manuellt. Och så tycker eleverna att det är roligare att rösta via datorn än på papperslappar. Här är i alla fall några saker som jag har kommit fram till som förenklar det hela och som i takt med att Barnens Biblioteks hemsida också blivit mer stabil med tiden, gjort att det ändå funkar:

  • Först berättar jag vad Bokjuryn är och varför jag tycker att man ska vara med och rösta i Bokjuryn (det är helt frivilligt, ett erbjudande till eleverna att göra det på lektionstid).
  • Vi inleder med en genomgång på storskärm. Då ser vi också den lilla filmen om hur man röstar i Bokjuryn som Katarina Dorbell har gjort.
  • Jag visar också på storskärm hur man gör ett eget konto och lite olika saker man kan göra i sitt krypin, till exempel byta färg, välja avatarbild och skicka blinkningar.
  • Jag bestämmer användarnamn och lösenord till alla elever. När de skulle fundera ut det själv kunde halva lektionen gå på att bestämma sig för vissa elever (det här gör jag med alla ettor och tvåor, så det är ganska små barn vi pratar om).
  • Vi använder oss av skolans kontaktuppgifter när vi är på skolan. Det innebär att de använder min e-postadress och postadressen till skolan när vi fyller i kontaktuppgifter. Det innebär också att jag har koll på deras lösenord om de glömmer. Vilket de gör.
  • När röstningen är avslutad lottar jag ut böcker bland de deltagande på mina skolor, det är kul att dela ut bokpriser och fler kan vinna än de som får något från Bokjuryn i Stockholm. Det är också enkelt att göra direkt på Bokjuryns hemsida.
Innan den 10 april ska alla elever som vill ha fått rösta. Även treorna kommer att bli erbjudna att rösta på sin bibliotekstid.