torsdag, augusti 30, 2012

Nu är skolan i gång på alla klutar!

Första skolveckan firade vi på Backaskolan med ett besök av Avadå
Band. De spelade på trappan utanför Röda Draken så det svängde rejält. På Lovisa var det dags i fredags, då vi lite i förtid firade Lovisadagen med ett bejublat besök av Freestyle Phananticx.
Min bästis i Lovisabibblan: sök-och lånedatorn!

Förra, denna och nästa vecka har jag första besöket av alla gamla och nya klasser. Hittills har vi haft en del inkörsproblem i schemat, med elever som kommit eller inte kommit på fel tid och pedagoger och bibliotekarie som vimsat till det. Men nu är vi alla fall i gång. Här kommer lite om vad som händer i bibblorna just nu:

På Backa kommer f-klasserna på ett introduktionsbesök där de får stifta en första bekantskap med biblioteket, höra sagan om "Prinsessan på ärten" och så klart låna böcker. De kommer till bibblan i helklass med sina pedagoger varannan vecka. Ettorna kommer i halvklass och ska lära sig att vara i bibblan utan "sina" lärare. De har vid sitt första besök fått veta lite mer om biblioteket och fått reda på hur vi kommer att göra vid våra bibliotekslektioner samt så klart lånat böcker. Med tvåorna som är varma i gamet har vi pratat lite om Sommarboken - snart är det dags att räkna samman och kolla vem som vunnit Sommarboksutmaningen (läs mer här). Dessutom har de fått lyssna på "Sagan om sköldpaddans flygtur".

På Lovisa har jag haft fullt upp med att visa alla nya treor hur de lånar själva i vår utlåningsdator (se bilden) och dela ut pin-koder. För föräldrar kan det vara bra att veta att eleverna har samma pin-kod som på Folkbiblioteket vilket innebär att om de ändrar kod på Lovisa, ändras den på Folkbiblioteket också och vice versa. De har så klart också lånat massor med böcker och gottat sig åt alla nya spännande böcker de hittat i Lovisabiblioteket.

Dessutom har jag hunnit med att ladda ner och låna ut mina första Daisy (talböcker för personer med lässvårigheter) på usb-minne. Både pedagoger och elever verkar glädja sig åt den ökade tillgänglighet detta innebär för våra elever med särskilda rättigheter.

torsdag, augusti 16, 2012

PS...

I morgon, klockan nio, kommer vi att bjuda våra elever på en överraskning för att fira skolstarten. Redan i dag ska det dock dansas polonäs, hela skolan tillsammans, på fotbollsplanen.

Nu är vi äntligen här!

Framme vid randen av ett nytt läsår på Backaskolan och Lovisaskolan. Vi har fler klasser än någonsin. När jag räknade efter häromdagen kom jag fram till att det sammantaget är sju klasser fler på Backa-Lovisa i idag jämfört med när jag började 2004. Eftersom vi fortsätter att köra med vårt system med fasta bibliotekstider för alla klasser från förskoleklass till trean innebär det att det har blivit rejält trångt i mitt schema. På måndagar kommer jag att träffa alla treor, på tisdagar förskoleklasserna, på onsdagar tvåorna och på torsdagar kommer alla ettorna. På fredagarna hoppas jag på Bokråd med femmorna, men det är inte schemalagt ännu.

I kväll är det föräldramöte med alla ettorna. det ska bli kul att hälsa alla dessa "nygamla" föräldrar välkomna till skolans värld. jag hoppas de kommer att följa skolbiblioteken här på bloggen.

Den stora nyheten på skolbiblioteken det här läsåret är att vi fått ett eget nedladdningstillstånd från Tal- och punktskriftsbiblioteket (Tpb). Vi kommer att kunna ge en snabbare och bättre service till våra elever med särskilda rättigheter. I dagarna har jag beställt usb-minnen som jag ska ha för utlån av talböcker i daisyformat. Bränna skivor kommer jag inte att kunna göra, där får vi fortfarande förlita oss på Skolbibliotekscentralen, men de flesta av våra elever med läshandikapp läser via datorn, så det ska nog inte vara så stort behov.