måndag, april 23, 2012

Litteralund 2012

Vår fantastiska barn- och ungdomslitteraturfestival, Litteralund gick av stapeln förra veckan. Festivalen är flyttad från höst till vår. Dessutom har Litteralund ännu mer än föregående år sträckt ut sig över läsåret, med en förfestval på hösten och en del aktiviteter där emellan. Nu tänkte jag försöka mig på konststycket att sammanfatta höjdpunkterna på festivalen, vi får väl se hur det går.

Olczak som Megakillen på LitteralundSom vanligt bjöd Litteralund på ett tredelat program. Först skolprogrammet, som engagerar skolelever i hela Lund under veckan, sedan konferensprogrammet, som är det jag kommer att uppehålla mig kring här, och sist det offentliga programmet som riktar sig till ungdomar under fredagskvällen och familjer hela dan på lördagen. Eftersom flera föreläsningar löper parallellt under konferensdagarna gäller det att välja. den första föreläsningen, invigningstalare Katti Hofflin, var dock gemensam för alla. Hofflin pratade om skillnaden i status, pressbavakning och så vidare för Barnkultur och vuxendito och undrade: Varför märks det så sällan att barn och unga är politiskt prioriterade? Hon talade om barnkulturen som demokratifråga och uppmanade oss som arbetar med barnkultur att ta steget ur hörnet och gå till attack! Vi behöver Inspiration, Mod, Tid, Pengar, Träffa varandra och vi måste stå Rakryggade. Vidare undrade Hofflin: Behöver barnkulturbegreppet utmanas? Ska vi prata om människokultur istället?

Nästa höjdpunkt på programmet för mig var en programpunkt som hette "Fyra x 18 minuter". Där fick jag bland annat stifta bekantskap med två - för mig helt nya - författarskap: Nene Ormes och Elin Fahlstedt. Udda verklighet kommer att finnas med på min sommarläsningslista och Önskeprickar finns med på listan över böcker som ska köpas in till Lovisa. Under detta seminarium fick vi också möte Megakillen, livs levande på scen. Martin Olczak klev plötsligt ur sina jeans och krängde av sig sportjackan och där stod han, med rutiga kalsonger och allt!!

Under fredagen kom Ormes och Fahlströn tillbaka i sällskap med Niklas Krog och Maria Turtschaninoff, på ett långt och intressant seminarium om fantasy. Turtschaninoffs Underfors kommer också att hamn på min sommarläsningslista.

En sista höjdpunkt under torsdagen var Josephine Angelini som berättade om sitt något chockartade möte med Lunds alla åttondeklassare. Dessutom blev hon superproffsigt intervjuad av tre elever från Fäladsgården. En extra eloge till Litteralund för att de tar in unga intervjuare. Det är ju barn och unga den här festivalen handlar om egentligen, det ger verkligen extra liv och nerv och ett uppfriskande perspektiv.

På fredagseftermiddagen hade vi som gått Litteralunds skriva-med-barn-kurs en avslutningswork-shop med Eva Susso. Vi fick lära oss om kollektiva dikter, om skrivlekar och om att lära ut berättelsen dramaturgi med hjälp av ett ägg.

Avslutningspunkten för hela Litteralund var vår Läsambassadör för barn och unga, Johan Unenge. Han berättade bland annat hur han flyttat sitt fokus från att försöka nå barnen via deras föräldrar till att försöka nå dem via lärare och bibliotekarier. Detta eftersom det inte finns någon arena för att nå föräldrar. Nu vill han i stället in på B&I-utbildningar och lärarhögskolor. Han vill också gärna ha tips och idéer, om någon har bra sådana, för hur han ska fortsätta sitt ambassadörsarbete.


Inga kommentarer: