torsdag, november 24, 2011

Julböcker och Dunderlund


Nu har juböckerna börjat komma upp på Backa, det är ju första advent på söndag och jag är inte här igen förrän på tisdag, så även om det kändes lite tidigt var det inget att välja på. I morgon ska de upp på Lovisa. Två nyheter bland Backas julböcker i år:Åsa och Ebba Swanbergs Ebbas julstök och Nya barnkammarboken: Julsånger.

I dag har förskoleklass Gröna Draken varit här och lyssnat på Linds Dunderlunds bästa bokstav. En helt underbar bok att högläsa och som passar så perfekt i förskoleklass där de flesta är nyfikna på bokstäver och ljud och njuter av nyupptäckandets glädje.

onsdag, november 23, 2011

I dag på Backa

Hösten visar sig från sin gråaste sida just nu. Tur att man kan sitta i bibblan och berätta sagor!

I dag har 1a fått höra Sagan om fiffiga Mormor Kanin och det rytande lejonet. Det gillade de. Sagan har jag hämtat från Mayos Djursagor från världens alla hörn men berättar den fritt.

När jag berättar sagor använder jag alltid mitt Sagoskrin. Jag har skrivit om det förrut. Det är
ett snidat träskrin från Indien med insidan fodrad med röd sammet. I skrinet har jag en liten speldosa. När man spelar en liten trudelutt kommer det ut en saga ut skrinet. det är bara jag som kan höra den, så då berättar jag sagan för eleverna. I ettan använder jag sagoskrinet mycket.

Man kan ju använda precis vad man själv vill för att komma i stämning inför sagoberättande. För mig har skrinet varit bra. När jag spelar på speldosan får jag möjlighet att fånga in och skapa
ögonkontakt med alla i gruppen. Och barnen tycker momentet när jag ska lyssna efter sagan i skrinet är spännande. I bland gömmer jag små fingerdocksor i skrinet också och till jul byter jag ut speldosan mot en som spelar en julmelodi, då kommer det ut en julsaga i stället. Här är några halvtaskiga mobilkamerabilder på mitt sagoskrin.

måndag, november 21, 2011

Mot första advent! Och vidare!

Förra veckan blev det inget skrivet här på Lillaskolbibliotekabloggen. Det var en lite upphackade vecka, eftersom vi hade utvecklingsdag på tisdagen. Men i övrig rullade det på med ungefär samma saker som veckan dessförinnan.

Under utvecklingsdagen jobbade jag bland annat med Skapande Skola. Skapande skola är regeringens stora barnkultursatsning för kultur i skolan (läs mer på Kulturrådets hemsida). I Lund har pengar sökts centralt i Barn- och skolnämnderna och sedan fördelats ut till skolområdena. Varje skolområde samordnar sig sedan i olika grad och skriver vars en plan för skapande skolaaktiviteter. Här på Norra Fäladen har vi en grupp med representanter för varje skola som jag samordnar. Vi har gjort en plan som innefattar kulturaktiviteter i alla årskurser och vi har valt att göra samma saker i alla årskurser på alla skolorna.

På fredagen var det Bokråd på Lovisa som vanligt, mer om det på Bokrådets egen blogg (länk här eller i menyn till höger)

Den här veckan inleddes med medverkan på Folkbiblioteken i Lunds stormöte för all personal. Där berättade jag och kollegan på Fäladsgården kort om vår utmärkelse till Årets skolbibliotek.

onsdag, november 09, 2011

Första veckan efter höstlovet: invigning, saga och faktaböcker bland annat

Nu är vi redan halvvägs in i första veckan efter höstlovet. Tiden rusar som vanligt.

Måndagen började mycket fint och festligt på backa med invigning av vår nyrenoverade och ombyggda matsal. Alla elever och pedagoger var på plats framför den nya scenen. Invigningstal hölls av rektor, sedan kom cirkusartisterna Josefine och Claudio och underhöll oss med jonglering, parakrobatik och tokerier. Sedan sjöng alla "Backasången" tillsammans och det hela avslutades med att eleverna bjöds på glass.

I tisdags började jag dagen med att ha informationssökningsundervisning med femmorna, som ska fördjupa sig i Europa på olika sätt. Jag gick, i enlighet med vår biblioteksplan, igenom Landguiden, Ne.se, 8-sidors landguid, Lunds kommuns bibliotekskatalog samt lite om att jämföra och redovisa källor. Allt i två pass med två olika grupper.

I tisdags hade vi också möte med skol- och barnbibliotekarierna i området för att diskutera kommande projekt, samt hur vi tänker använda våra inköpsbidrag från Kulturrådet.

Övrigt på gång är: med tvåorna fortsätter vi att prata om fack- och skönlitteratur, nu har vi kommit så långt som att jag i några grupper faktabokpratar utifrån Leksells Så blir du proffsig och diskuterar hur en faktabok fungerar och är upplagd. Ettorna håller fortfarande på att få tillbaka sina bokmärken som de gjorde för lovet, men någon grupp är klar med det och där har jag börjat dela ut Barn- och ungdomsbokskatalogen, något jag ska göra i alla klasser som har fast bibliotekstid så småningom. Förskoleklasserna får höra en bilderbok som vanligt. Just nu läser jag Castas Simma lugnt, Mörten Maud.

På Lovisa kör jag på med dilemmasagor med treorna terminen ut. Och så har vi Bokråd som vanligt med femmorna så klart.

tisdag, november 01, 2011

På skolforum igår

I går var jag, skolbibliotekarie kollegan Lotta Davidson- Bask och områdeschef Kerstin Fors på Skolforum på Älvsjömässan i Stockholm för att motta priset Årets skolbibliotek.

Prisudelningen skedde på Stora scenen direkt efter mässans invigning. Skolverkets Generaldirektör Anna Ekström, som också invigningstalade, var prisutdelare. Hela "ceremonin" sköttes mycket fint av Nationella skolbiblioteksgruppens ordförande Madeleine Hjort. Priset vi fick, förutom äran, var ett vandringspris i form av en orginaltavla av Sven Nordqvist, ett diplom och ett författarbesök. Jag, Kerstin och Lotta fick också chansen att berätta kortfattat om varför vi har kommit så långt med vårt arbete med skolbibliotek och om den verksamhet vi driver.

Efter prisutdelningen bjöd Nationella skolbibliotekgruppen på fin lunch. Sedan minglade vi i Skolbibliotek.se's monter och träffade skolbiblioteksintresserade från olika delar av Sverige.

Nu är det åter till skolbiblioteksvardagen på Backaskolan. I dag är det hyllstädning på schemat och imorgon blir det planering. Sedan tar även skolbiblioteket lite höstlov.