fredag, april 29, 2011

Påskharesaga och kärleksbokprat

Snart ännu en vecka är slut. Jag har hunnit med en hel del, trots att den varit kort. I går träffade jag alla ettorna i halvklass som vanligt. De grupperna fick höra sagan om mamma Påskhare i djungeln, som de andra halvklasserna fick höra precis innan påsk.

I dag började jag dagen med bokprat i 5c. Efter medeltidstemat har de nu läsning på temat "Kärlek och vänskap" återstoden av terminen. jag bokpratade en hel räcka böcker:Paver, Vargbröder, Angerborn, Pussar och P.S + påföljande delar, Ekholm, Party, Melin, Amor anfaller!, Susso, Kompishjärtat + påföljande delar, Nilsson, Pappan med de stora skorna + påföljande delar, Wilson, Kära tjejer, Holm, Amanda! Amanda!, Åkerblom, Pizza med svamp och ost + påföljande delar, Fröhling, Thomas, Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues, Foley, Habibböcker.


I eftermiddag blir det bokråd med te i bibblan. Det ser jag mycket fram emot!


tisdag, april 26, 2011

Vackert väder, informationssökning, förskoleklass och tvåor

Vilket underbart väder att vara tillbaka på jobbet i! Jag inledde den här sista biten av terminen starkt: innan lunch hade jag betat av två pass informationssökning och ett besök av en förskoleklass med högläsning.

Först var det de två sista grupperna i fyran på Lovisa som fick sin genomgång av webbresurser inför medeltidstemat. Vi pratade lite sökmotorer (mest Google) och så visade jag Luska och Ne.se. Dessutom var vi inne och nosade på källkritik och källhänvisningar. De var pigga och intresserade.

Efter det cyklade jag vidare till Backa, där jag egentligen brukar jobba på tisdagar. Där träffade jag förskoleklass Silverdraken i bibliotelet och läste Baladen om döden av Meiderts/Jekkers/Grobler.

Sist i dag har jag har haft besök av 2b. För dem har jag fortsatt läsa Vid arken klockan åtta, en enastående fin bok om syndafloden av Ulrich Hub.

onsdag, april 13, 2011

Världsbokdagen och allra sista dagen att rösta i Bokjuryn idag!!

Idag är det -lite överraskande- Världsbokdagen!!! Den brukar ju alltid infalla den 23 april, men i år rekommenderas man att flytta sitt firande till ideg, 13 april (läs mer om Världsbokdagen på Svenska Unescorådet), eftersom 23 april är påskafton.

Man kan lämpligen fira genom att besöka biblioteket på Fäladsgården som bjudit in författaren Rose Lagercrantz. Mer info finns i Fäladsbibliotekets nyhetsbrev, som man kan se här.

Och så är det allra allra sista dagen att rösta i Bokjuryn. Missa inte det! Här är en länk till Barnens biblioteks hemsida, där man kan rösta.

tisdag, april 12, 2011

På Fäladsgården tänker de Om

Just nu är delar av personalen, inkusive skolbibliotekarien, på Fäladsgården, iväg på fortbildning. Där stöder och blöter de frågor om den nya skollagen och om en-till-en-datorer. Alltihop kan man följa på deras blogg, se själva på Fäladsgården tänker vidare.

Jag tycker att det känns hoppfyllt inför framtiden att vi får skicka vidare våra elever till en sådan skola. jag känner mig stolt och glad över att arbeta i ett skolområde som vill och vågar en sådan massa bra saker. Här kan man se en liten video som är ett första försök att filmatisera Fäladsgårdens vision. Jag tittar och ler.

tisdag, april 05, 2011

Uppdatering av systemet idag

Idag uppdateras Lunds biblioteksdatasystem vilket innebär att det ligger nere för användning hela dagen. Sök- och utlåningsdatorn på Lovisa fungerar inte och jag kan inte registrera några lån eller söka efter böcker i katalogen. Det gör att man får fokusera på andra arbetsuppgifter, som till exempel att märka eller laga böcker.

I dag har jag besök av förskoleklassen Silverdraken. De ska få höra Ditt stora äventyr av Erik Magntorn och Susanne Hassellöf. Senare i eftermiddag kommer 2b. Med dem ska jag göra klart de sista bokjuryröstningarna i den gruppen hoppas jag.

fredag, april 01, 2011

ALMA - Astrid Lindgren memorial award

"I was busy washing the dishes at home in the evening when I received a call from an unrecognizable overseas number" skriver årets ALMA-pristagare Shaun Tan på sin hemsida. Det är andra gången som ALMA-priset går till en australiensare, 2008 fick Sonya Hartnett det. På svenska finns bara en bok av Shaun Tan än så länge, Ankomsten. Det vore lite överdrivet att kalla den översatt, eftersom det är en helt och hållet grafisk, ordlös, roman men den är utgiven på ett svenskt förlag i alla fall.

Tan verkade både genuint överraskad över utmärkelsen och det lilla jag sett av honom (har bläddrat i Ankomsten och sett blider på hans hemsida och på ALMAs hemsida) är han en fantastisk konstnär. På hans hemsida kan man se att han föruton barnböcker har en massa andra spännande relaterade projkt på gång så som teater, tecknad film och muralmålning. Se mer på Shaun Tans hemsida samt på ALMAs hemsida.