torsdag, mars 31, 2011

Glest mellan inläggen...

Det har varit lite glest mellan inläggen på senare tid. Det beror till viss del på att det inte händer så mycket nytt just nu på bibblan. Vi kämpar på med sluttampen av röstningen i Bokjuryn. Den stänger 13 april, så några klasser måste bli färdiga redan denna veckan, övriga nästa eller veckan därpå. Det är alla ettor och tvåor på Backa som erbjuds att rösta. En del av treorna på Lovisa har också fått chansen att rösta hos mig i bibblan.

När så väl röstningen är avklarad blir det saga med sagoskrinet för ettorna igen. Med tvåorna kommer jag att ha lite högläsning innan det är dags för att börja prata om Sommarboken och Sommarboksutmaningen...

tisdag, mars 22, 2011

Veckan börjar med studiebesök!

Ända från Värnamo hade vi studiebesök på Backa och Lovisa i går. Det var lärarbibliotekarien från Mossleskolan i Värnamo som kom hit för att titta på våra bibliotek och utbyta åsikter, idéer och tankar. Trevligt och nyttigt!

fredag, mars 18, 2011

Snabb rapport om gångna veckan

Nu har det inte blivit skrivet på ett tag, det beror på semester och sjukdom. Men nu är skolbiblioteken på banan igen och tar i tu med återstoden av vårterminen.

Fortfarande är det stora som står på agendan Bokjuryn. Röstningen är i gång för fullt i årskurs ett till tre.

Bokrådet har haft träff idag, te samt många och intressanta bokdiskussioner blev det. Bland annat hyllades Frida Nilssons Ryska Kyssen och den Fasansfulla Brännaren av den bokrådsmedlem som hade läst den, vilket jag tyckte var kul. En annan bok, Diamands Piraternas fånge, en spännande berättelse som valsat runt lite i bokrådet utan att riktigt hitta sin rätta läsare, fick också ett mycket positivt omdömme till slut, vilket jag tycker den var väl värd. Nästa vecka blir det bokprat, kolla in bloggen (länk till höger) för övriga titlar.

fredag, mars 04, 2011

Och ett par påminnande bloggtips!

Sedan några månader tillbaka skriver skolbibliotekarierna i Lund en bokrecentionsblogg tillsammans. Den heter BokLus och i den kan man söka efter böcker på en uppsjö olika ämnen till exempel roliga böcker, högläsning och så vidare. Bloggen riktar sig främst till vuxna, så andra (skol)bibliotekarier, lärare och föräldrar kan vara målgruppen. Det finns en länk längre ner på denna sida till höger, eller klicka direkt här för att kolla in BokLus.

Dessutom kan man se vad Lovisaskolans fenomenala Bokråd har för sig, vilka böcker som kommer att bokpratas inom den närmsta tiden och i vilka klasser. Även till Bokrådes blogg finns en länk längre ner till höger på sidan, eller klicka här för att komma direkt till Bokrådet!

Ett litet nödvändigt boktips, bara!

Missa för alla del inte att Karneval förlag gett ut Barbro Lindgrens barndomsskildringar Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner i vackra nyutgåvor. De är illustrerade med bilder ur Lindgrens privata fotoalbum, så man kan få se hur Barbro såg ut som barn och hur Kjellegubben och Ingrid såg ut.

Alla vuxna som inte läst dem kan läsa. Eller så kan man läsa om dem, de håller, jag har själv läst första delen nu precis. Dessutom hoppas jag att nya generationer av barn nu ska kunna upptäcka dessa böcker. De gamla upplagorna vara både fula och hemskt slitna, så de ville ingen låna.

Detta är Barbro Lindgren när hon är som bäst! Förutom Lorangaböckerna tycker jag att det är det bästa hon har skrivit.

onsdag, mars 02, 2011

Igång efter sportlovet med Bokjuryn, bokmatte med mera

Nu rullar vi på för fullt igen här på Backa och Lovisa. Den första veckan har varit lite hektisk och jag har inte haft så mycket tid att blogga.

Dels så rullar arbetet med Bokjuryn på. Den här veckan har de sista klasserna fått sin introduktion och nu är det bara att komma igång med själva röstandet. De som har hunnit logga in i sina krypin skickar blinkningar till mig och till varandra för fullt, det tycker de är jättekul. Jag sparar alla inloggningsuppgifter till nästa år, men de som vill får en lapp med sig hem om de vill gå in i krypinet hemma också. Jag har också kommit på ett tidsbesparande knep när det gäller ettorna. Jag gör helt enkelt så att jag bestämmer användarnamn och lösenord till dem. Det blir lite mindre roliga och fantasifulla användarnamn på det viset, men å andra sidan så märkte jag att ettorna hade svårt att hinna rösta på en lektion eftersom det tog sån tid för dem att bestämma användarnamn och lösenord.

I 2a, klassen som vann sommarboksutmaingen efter att ha vunnit 20 böcker i Sommarboken och sålunda läst 160 böcker på sommarlovet, har man nu satt igång ett projekt med bokmatte. Första uppgiften blev att räkna alla de 160 böcker som jag hade lånat ut till dem inför uppgiften. Så småningom ska detta utmynna i ett bidrag till den stora utställning som Norra Fäladens skolområde har i Stadshallen i maj.

I torsdags kväll var jag på föräldramöte med alla ettorna på Backa. Jag berättade lite om skolbiblioteket och bokpratade om böckerna i vår Högläsningspåse. (Läs lite med om projektet i ett tidigare inlägg här).

Nästa vecka har jag semester, så då blir det ordinarie arbetet i biblioteket inställt. Lärare och elever får besöka biblioteket själva istället.