tisdag, januari 25, 2011

Fler apptips...

...hittar man på Barnens biblioteks hemsida, där de har gjort en liten presentation av några barnboksappar. Man kan också läsa på om hur man gör när man laddar ner. De lovar att fylla på med mer info efterhand, så håll koll!

Nu är Triangeln invigd!


Nu har Lund också fått sin Triangel. Det var det namnförslag som eleverna på Backaskolan röstade fram och som uteklassrummet är döpt till. Idag blev det invigt med presenter, tal, sång och bandklippning.

måndag, januari 24, 2011

Kulturfyrverkeri, uteklassrum, klassiker och lite annat smått och gott.


I dag är det Kulturfyrverkeri på Backa. Det innebär att fyra musiker/pedagoger från Kulturskolan går runt i alla hus/klasser och bjuder eleverna på en minikoncert. Det är femton minuters närkontaktsmusikupplevelse för eleverna, mycket uppskattat.

Och i morgon fortsätter festligheterna på Backa, för då ska vi äntligen inviga vårt fina uteklassrum. Det blir bland annat tal av rektor, uteklassrummet ska döpas och så blir det korvgrillning.

Den här veckan ska jag börja med att introducera Bokjuryn i ettorna. Därför blir det ingen saga, det hinns inte med. Även tvåorna ska få en Bokjuryintroduktion.

På Lovisa har det varit bandycup för hela skolan idag, därför kommer inte treorna som de brukar den här eftermiddagen. Alltså väntar jag till nästa vecka med att introducera Bokjuryn här. På fredag är det dags för klassikerbokprat med 5a, som jag sedan ska besöka på måndag igen, då för att ha informationssökningsundervisning. Jag ska prata om bland annat Luska, Ne.se, Landguiden och lilla Landguiden. Detta i samband med att de sätter i gång sitt arbete med Europa. Sedan har vi i stort sett uppfylld femmornas mål i vår Lokala handlingsplan (läs hela vår Lokala handlingsplan för biblioteksverksamheten på Norra Fäladens Skolområde här).

torsdag, januari 20, 2011

Fortsätter med sagor och boktips denna vecka.

Den här veckan rullar på på i stort sätt samma sätt som förra, eftersom jag träffar mina elever i tvåveckorsintervaller. Det är bokprat för tvåor och treor och "Sagan om den vita kossan och vetekornen" för ettorna, se mer nedan.

Nästa vecka ser vi fram emot: Kulturfyrverkeri på Backa på måndag, klassikerbokprat med 5a på fredag. Dessutom börjar jag arbetet med Bokjuryn i alla klasser. Men mer om det då! Håll utkik!

fredag, januari 14, 2011

Avslutar veckan med ett par trevliga besked!

Det är ju alltid trevligt att avsluta veckan med några positiva besked!

Det gäller först och främst Högläsningspåsarna som vi har haft i ettan förra året och som fick följa klasserna upp i tvåan. Folke Ljungdahls stiftelse har valt att fortsätta att stödja projektet. Det innebär att vi dels kan gå ut med Högläsningspåsar till alla ettor nu i vår igen samt att vi kan utöka projektet så att tvåorna får en ny påse. Förhoppningsvis kommer jag att besöka föräldramöten i alla ettor och tvåor på Backa och bokprata om böckerna.

Det andra mycket glädjande beskedet är att Lekande Barns fond stöttat Norra Fäladens skolområde med pengar så att vi kan låta alla barn i årskurs fyra ta del av en minimangaskola med en utbildad manga/serietecknare. Tre lektionstillfällen/klass under våren är planerade. Detta berör Lovisaskolan och Svenshögsskolan, där vi har våra fjärdeklassare.

Trevlig helg, önskar Lilla Skolbiblioteksbloggen!

torsdag, januari 13, 2011

Apptips

Den populära Megakillen har fått sin egen iPadapp, läser jag på Bokunge. Det är en av de första svenska barnbokskaraktärerna som får en egen app. Riktigt bra är den också, tycker Lisa Blärbo på Bokunge, läs själva på Bokunge.

Ny termin i gång! Om bokprat, roliga böcker, klassiker och en vit kossa.

Nu har treminen brakat igång ordentligt på Backa- och Lovisaskolan.

På Lovisa har teorna ändrat grupper i biblioteket. Det arbete som påbörjades med de andra grupperna före jul får ligga på is lite. Istället kommer treorna få mycket bokprat/boktips och tid till tyst läsning på sina bibliotekslektioner.

Annat som är på gång på Lovisa är bokprat om Roliga böcker i 5c nu på fredag och så småningom ett bokprat om Klassiker i 5a. Dessutom är Bokrådet på gång med ett första bokprat efter jul i morgon. Se vilke böcker som kommer upp på Bokrådets blogg.

På Backa har tvåorna dragit i gång sin första bibliotekslektion för året med en massa boktips och bokprat, främst på nya böcker. Alla behöver ju få en bok att läsa vid tystläsningen. Ettorna får just nu lyssna på "Den vita Kossan och vetekornen" ur sagoskrinet. Det är så klart en variant på folksagan om den bruna hönan och vetekornen, som jag berättar med hjälp av fingerdockor.