fredag, oktober 29, 2010

Litteralund i dagarna två!

I går och idag pågår den fantastiska konferensen för vuxna om barn- och ungdomslitteratur som är en del av Litteralund. Igår lyssnade jag på Pia Hagmar, Justin Somper, Stefan Casta och ett väldigt intressant semenarium om barns språk- och läsutveckling. Idag har det varit ett semenarium om barnlyrik och ett om bilderböcker i olika medier, som inkluderade en visninga av Teater 23´s Prick och Fläckföreställning. Nu i skrivande stund börjar ett semenarium med Stian Hole och senare i eftermiddag ska vi få lyssna på bland andra Petter Lidbeck och Lisa Bjärbo.

Jag kommer nog att återkomma till vad som kommit in i mitt huvud dessa dagar, det är fortbildning för skolbibliotekarier på allra högsta nivå.

onsdag, oktober 27, 2010

Pirrigt att läsa i mikrofon!


Nu inviger Backa sitt Speakers Corner. Eftersom saker och ting tar tid att göra och goda idéer måste få gro och växa, gör vi det idag på ett helt provisorsikt sätt. En pulpet har rullats ut från ett klassrum och vaktmästaren har riggat mick och högtalare. Ett rött sammetstyg från biblioteket ger en lite festligare inramning.

Är man sju år och har skrivit en egen berättelse och kanske gjor en egen bok är det en stor sak att läsa denna i en mikrofon för de som är ute på skolgården. Kanske är det allra första gången man pratar i mikrofon, och det känns både mäktigt och pirrigt.

På sikt ska det byggas en permanent talarstol och vi ska döpa vårt "speakers corner" till något mer passande, helst på svenska. Men de som går i ettan nu kunde inte vänta på att våra planer rulladerunt i sin långbänk, de vill ut och prova NU!

tisdag, oktober 26, 2010

Laddar för Internationella skolbiblioteksdagen och Litteralund

Den här veckan brakar Litteralund lös. På Backa och Lovisa ska fyra klasser på olika författar- eller illustratörsbesök. Det är alla tvåorna som ska träffa respektive Jörn Jensen, det danska lättlästfenomenet, Stian Hole, nykommlingen från Norge med två fängslande böcker om Herman bakom sig och Lotta Geffenblad, svensk bilderbokskonstnär och serietecknare som gjort succé med böckerna om Prick och Fläck. Dessutom är det en femma som ska få träffa Pia Hagmar, vår svenska okrönta hästboks- och barndeckardrottning. Allt nu i veckan.

Dessutom laddar vi som bäst för internationella skolbibliotekadagen som infaller i morgon. På Backa blir det en liten improviserad invigning av vårt ny "Speakers Corner" där bland annat våra ettor kommer att läsa egenproducerade berättelser. Dessutom kan man se alla Backas bidrag till Poem Express (utom de här nedan som valts ut till fortsatt tävlan) i biblioteket. På Lovisa kommer citattävlingen att avgöras och dessutom anordnas bokbytardagar i veckan.

På tal om Poem Express är nu Backas och Svenshögs bidrag nu på plats i Stadshallen. Gå dit och beundra, begrunda och rösta på lördag!

måndag, oktober 25, 2010

Vart har kommentarsmöjligheten tagit vägen?

Ärligt talat: jag vet inte! Från och med oktober 2009 syns inte längre länken till kommentarer här på bloggen. Då är det ju också svårt att göra kommentarer. Jag har försökt redigera layouten. Men i redigeraläget syns kommentarsknappen hur fint som helst, går man sedan över i visaläge är den borta. Om det är någon bloggonaut som är expert på blogger och vet vad som är fel får de gärna hör av sig. Att skicka en kommentar går ju inte... Men min mailadress finns på skolans hemsida, klicka här.

fredag, oktober 22, 2010

Diktaffischer som gick vidare från Backaskolan i Poem Express

Nedan ser ni de dikt affischer som gick vidare från Backa i Poem Express. Dessa kan ni nu rösta på i Stadshallen (på Stortorget) under Litteralund, 28-30 oktober.





torsdag, oktober 21, 2010

Idag är det dags för vernissage!


I skrivande stund pågår vernissaget för Poem Express på Norr i fojén till aulan på Fäladsgården.

måndag, oktober 18, 2010

Drar till Karlstad imorgon

I morgon eftermiddag drar jag och kollegen Lotta från Fäladsgården till Karlstad där vi på onsdag ska medverka i en konferens om att samverka kring skolbibliotek . Läs mer om skolbibliotekskonferensen i Karlstad här. Av den anledningen blir det nog lite mindre bloggat den här veckan.

En annan mycket viktig händelse i veckan är att det på torsdag är vernissage för Poem Express på Norr:

21 oktober klockan 16-17.30 visas alster från två klasser på Backaskolan och två klasser på Svenshögsskolan i faojén till aulan på Fäladsgården

Av dessa väljs två per klass ut av en jury. Dessa åtta diktaffischer ska sedan ställas ut tillsammans med andra utvalda verk från andra lundaklasser i Stadshallen under Litteralund. Där får allmänheten rösta fram de bästa , som går vidare till Sverigefinalen. Därifrån går ett antal vidare till den internationella juryn.

fredag, oktober 15, 2010

Underbart!

Två elever kommer in i biblioteket och lämnar tillbaka böcker. En av dem, Min första världssensation hade jag rekommenderat, så jag frågar hur den var. "Den var jättetråkig!!!" utropar eleven. "Och så fick jag inte byta bok, så jag måste läsa den ändå!". Jag mummlar lite att jag tyckte den var bra, och smaken är ju olika. Trots fiaskot med det förra tipset ber mig nu eleven om ett nytt tips. Jag hugger Som trolleri på boksnurran och berättar om den: "Åh! Den vill jag ha!" säger eleven med ostukad entusiasm. Underbart att få förtroende en gång till! Och hoppas, hoppas att boken går hem den här gången.

Läs vad jag skrivit om Min första världssensation här
Uppföljning lovas!

Snällt och lite tamt om smuggelhund

För ett antal år sedan gjorde Isabelle Halvarsson och Margareta Nordqvist (ill.) succé med sin serie om Fräs, den lilla panterkatten. Nu är duon tilbaka med Puzzel, den lilla smuggelhunden. Greppet är det samma: historien berättas ur djurets perspektiv. Hur människorna tänker och känner får vi också veta, men det är i första hand djurens känslor vi följer.

Storyn kretsar kring en liten Jack Russelvalp som tas alldeles för tidigt från sin mamma för att via en djurmarknad någonstans i Europa smugglas in i Sverige. Här säljs hon till en kärleksfull storebror som vill göra sin lillasyster extra glad på födelesedagen. När mamman protesterar och vill lämna tillbaka valpen finns det inte längre någon abonnent på nummret där pojken först fått tag på säljaren.

Hundar som smugglas till Sverige är ett allvarligt problem. Det har tidigare berörts i barnlitteraturen av Widerberg i Valpar till salu. I Halvarssons och Nordqvists bok blir upplösningen lite väl enkel, hunden visar sig vara frisk och må bra och efter ett veterinärbesök och en karantänstid (som Puzzel får tillbringa med sin familj) är allt frid och fröjd. Jag inser så klart att detta är en saga för yngre barn som är tänkt att roa, underhålla och kanske att man på köpet lär sig något om hundar och husdjurssmuggling. Men drömmen om ett husdjur är hos många barn så otroligt stark att det känns lite fel att invagga dem i att det kan vara så här lätt. I övrigt är det en fin bok. Nordqvists illustrationer är som vanligt fantastiska i sin känslighet. Halvarsson skilldring av valpens förvirring och barnets glädje och sorg är inkännande och trovärdiga.

torsdag, oktober 14, 2010

När räven blev vallpojke och lite annat

Idag var det dags att ta fram sagoskrinet med ettorna igen. En av grupperna har gjort klart bokmärken som jag delade ut. De fick också höra en folksaga om när räven blev vallpojke. "Det var ingen bra saga!" blev reaktionen från en elev. Kanske för att det var lite otäckt att räven åt upp alla gummans kreatur. Och en annan sa: "Hur kunde hon springa om hon var en gumma?". "Kanske om hon var en sån gumma som jag som är ungefär förtio år" sa jag. Då var alla tvungna och berätta hur gamla deras föräldrar var.

1 c fick istället lyssna på bilderboken Tummen tittar på natten av Inger och Lasse Sandberg. Detta ska vara introduktion till deras arbete med egna tummesagor i klassrummet. Dagens sista grupp, 1a, gjorde bokmärken som ska delas ut nästa gång de kommer hit.

tisdag, oktober 12, 2010

Stefan Castas gröna tråd öppnar idag!

I dag är det vernissage på "Stefan Castas gröna tråd" på Kulturen i Lund. Utställningen pågår fram till och med den 9 januari 2011 och är ett samarbete mellan Kulturen och Litteralund.

Läs mer på Kulturens hemsida och på Litteralunds hemsida!

måndag, oktober 11, 2010

Bokprat Europa idag

Idag ska jag in till 5a och bokprata om böckerna på temat Europa som jag skrivit om tidigare. När jag nu sitter och förbereder det sista inför bokpratet slås jag av en gemensam faktor för många av de här bökerna: de har katastrofala omslag! Katastrofala i bemärkelsen att inte falla min målgrupp (barn) i smaken. Böckerna om Polleke är kanske det allra tydligaste exemplet. Bra, roliga, sorgliga och annorlunda böcker som ingen lånar på grund ad de konstiga omslagen. Men Tuffa tider, Teodor kommer inte långt efter. Hemliga brev har ett omslag som tilltalar mig och andra vuxna väldigt mycket, men den har inte varit mycket utlånad, trots att det är en jättebra bok. Svarta vingar är det lysande undantaget och Wilsons böcker har också ofta fina omslag (men man måste gilla Nick Sharratt, annars är det kört).

Det här är ju tråkigt. För inte nog med att det översätts och ges ut så lite böcker från våra Europeiska grannar (Storbritannien undantaget), de få som ges ut får så dåliga omslag att de är omöjliga att låna ut.

torsdag, oktober 07, 2010

Sträckläste i gårkväll!


En väldigt spännande, engagerande och välskriven ny bok är Börje Lindströms Annas dagbok - den oavkortade orginalutgåvan. Den utspelar sig i en mycket snar och ganska dystopisk framtid. Anledningen till att Anna börjar skriva dagbok är att hon "förlorar sin bästis", bästisen sviker henne och hon behöver någon/något annat att anförtro sig åt. Dagboken börjar som en helt vanlig dagboksroman med Annas funderingar på kamrater och kärlek. En ny kille på skolan, Adam, intresserar henne och han verkar intresserad tillbaka. Skillnaden mot vår verklighet är att klimathotet med bland annat översvämningar som följd blivit en del av vardagen. Det finns också enrgipoliser som ser till att man inte förbrukar för mycket el i hemmen.

Men så börjar det hända obehagliga saker: En Albatross flyger vilse och dalar ner i en skogsdunge precis vid skolan. Dokusåpan "Skeppet" som hela Sverige följer, avbryts av mystiska orsaker mitt i en sändning. Annas före detta bästis segnar ner på en lektion och förs till sjukhus. Ryktena om ett "dommedagsvirus" kommer i gång. Plötsligt är pandemin ett faktum, människor flyr, områden spärras av, militären sätts in, familjer skiljs åt.

Trots att boken är ungdomsklassad kan man läsa den från femman eller kanske fyran. Kan också funka som spännande högläsning i en femma, den leder garanterat till intressanta diskussioner. Förutom en del svåra ord är den lättläst och den är ganska liten till sitt omfång.

onsdag, oktober 06, 2010

Nu i veckan

Både den här och förra veckan har jag läst Kenta och barbisarna av Pija Lindenbaum för förskoleklasserna på Backa. Med tvåorna pratar jag fortfarande om uppdelningen mellan fack- och skönlitteratur. Nu har vi kommit till det som jag kallar bokstavsordningsleken, läs tidigare inlägg om den här.

2a har nyligen sett Till vildningarnas land, så med dem har jag smugit in högläsning av Sendaks bok också. Det är intressant att de med det samma känner igen de olika vildningarna. De noterar också genast en rad skillnade mellan filmen och boken: filmen är längre, i filmen springer Max sin väg, skogen växer inte upp i hans rum. Någon menade att i filmen hände det på riktigt, men i boken är det på låtsas. De verkade vara överens om att filmen var bättre än boken. Jag tror egentligen att både filmen och boken tjänat mer på att man fick läsa boken först och inte tvärt om som vi gjorde, men det var inget vi planerat, det bara blev så att jag läste boken.

Med treorna har vi fortsatt med dilemmasagorna den här veckan. Nästa vecka ska jag introducera citattävlingen, så jobbar vi nog med det fram till höstlovet, innan vi tar ett varv med dilemmasagor igen. Diskussionerna som uppstår efteråt är oftast bra, och det är bra för eleverna att få motivera varför de tycker det ena eller det andra. Och bra för dem att träna på att tycka olika, men att alla ståndpunkter kan vara lika rätt.

måndag, oktober 04, 2010

Nu fortsätter äntligen legenden om Tann


2007 kom Niklas Krog ut med en bok som hette Tanarog, Yxkämpen. Det var en historia om en dvärg, som likt alla dvärgar levde djupt inne i berget. Till skillnad från andra dvärgar drömde han dock om livet utanför berget, skogen och solen. Till slut tog han sig ut, träffade det vandrande trädet Bladhus och genomförde hjältedåd. Det kändes som en början på en ny lättläst fantasyserie när den kom, men sedan hördes inget mer. Nu, fyra år senare, får man äntligen höra fortsättningen på historien i Skogsflickan. Tanarog, eller Tann, tar sig återigen ut ur berget och råkar ut för nya äventyr. Nu på ett nytt förlag och under serienamnet "Legenden om Tann" (icke att sammanblanda med böckerna om Tam).

Det visar sig att Tanns och Bladhus' bravader, när de jagade bort Besten vid Bergets fot, har blivit kända vida omkring. När Tann tittar ut igen är det ännu tidig vår och Bladhus har inte riktigt vaknat ur sin vintersömn. Upp dyker en liten skogsflicka. Av henne får Tann veta att de är beryktade, men också att bortjagandet av Besten ur Berget, ledde till att Besten nu ställer till hemskheter på annat håll. Tann bestämmer sig för att ge sig at för att göra vad han kan för att hjälpa skogsflickan och hennes folk.

Läsa på temat Europa

Från en av femmorna på Lovisa har det kommit önskemål om skönlitteratur på temat Europa. Böcker som handlar om barn, idag, i Europa. Det är inte ett helt lätt önskemål. Det översätts ju inte så mycket från våra europeiska grannar om man bortser från England. Här är vad jag plockar ihop åt dem. En övervikt på England finns ju så klart, men lite annat finns med. Jag tar tacksamt emot fler förslag. Det ska vara romaner barn/ungdomar i vårt nutida Europa och inte om svenska barn på semester:

Würts: Tuffa tider, Teodor, Luciani: Rockar fett, Morgenstern: Hemliga brev, Kuijer: böckerna om Polleke, Lind: Anja - tiggarbarn i Moskva, Waite: Eclipse, Aakeson: böckerna om Vitello, Wilson: diverse titlar, Colfer: Legenden om Potatishäxan, Almond: Svarta vingar

Proffsiga Skolbiblitekscentralen har kompletterat med följande titlar: Funke: böckarna om fjäderklubben, MacPhail: Percy tur och retur, Under ytan och Stenkoll och Swindells: Osynliga.

Citattävling på Lovisa

Nu startar en citattävling på skolbiblioteket på Lovisa. Eleverna bjuds in för att tävla med sitt bästa citat. Detta ska de skriva på en post it-lapp som fästs på dubbeldörrarna mitt i biblioteket. jag hoppas att det ska bli många intressanta citat och att det ska medvetandegöra eleverna om citering. Tävlingen kommer att fortgå till Internationella Skolbiblioteksdagen 27/10, då vinnare koras och bokpriser utdelas. På intrenationella skolbibloteksdagen kommer Lovisaskolan också att fira med bokbytardag och utställning av elevers bokrecentioner i biblioteket.