måndag, augusti 30, 2010

Visst är det fantastiskt med web 2.0!

Idag har jag varit på en föreläsning med skolbiblioteksgurun Ross Todd. Han var här hos mig i mitt lilla skolbibliotek på Lovisa. Förvånade?

I slutet av sommaren anordnades IFLA:s stora konferens i Göteborg. Inför den ordnades en preconferens som kallades "The future of school libraries in a national and international perspective". Läs om konferensen och dess program här. Tack vare olika entusiaster, finns alla föreläsningar att tillgå som podsändningar och även powerpointmaterialet är utlagt. Alltså kunde jag lyssna på Ross Todd samtidigt som jag följde hans bildpresentation. Fanastiskt!

Todd säger mycket intressant. Han pratar mycket om framtiden för skolbibliotek och om att vi måste prata mer om innehåll och resultat än om fysiska resurser och informationssökningsprocesser. Det är väldigt tänkvärt. Han vågade sig också på en defenition av skolbibliotek. Detta trots att han inte riktigt gillar defenitioner, eftersom de kan cemtera saker som mår bättre av att vara föränderliga. Jag håller med. Men samtidigt fick Todds defenition mig att tänka en massa bra saker, så jag tänkte återge den här, i en egen ödmjuk översättning:

Skolbiblioteket är…
skolans fysiska och virtuella informations-till kunskapstorg, där läsning, läskunnighet, undersökande, tänkande, fantasi, upptäckt och kreativitet är centrala för elevernas lärande och kunskapsutveckling i alla skolämnen och även främjer lärande för arbete och liv i en global, alltmer digital värld

Skolbiblioteket ska…
FRÄMJA UNDERSÖKNING och bygga upp kunskap.

Bibliotek definieras av…
resultat, inte input eller processer eller det fysiska rummet.

Blev du också sugen på att lyssna på Ross Todd nu? Kicka här, så kommer du direkt till SBNING - et nettverk for skolebibliotekinteresserte i Norden och de sidor som länkar till Ross Todds information.

fredag, augusti 27, 2010

Lovisaskolan skojar till det!

Idag har vi på Lovisakolan genomfört en liten källarrensning genom att skänka gamla dammiga klassuppsättninger och utgallrade biblioteksböcker till Humorfestivalen. De kommer att användas som en del av scenografin i föreställningen Direktsänt som visas på lördag 21.30. Vi tycker att det passar extra fint, eftersom männen bakom Lunds humorfestival är gamla elever här på Norra fäladens skolområde. Läs mer om det här!

torsdag, augusti 26, 2010

Nu har alla ettorna varit i bibblan

Nu har alla nya ettor fått besöka sitt skolbibliotek. De som gick på Backa i förskoleklassen hade ju redan varit här. Nu kommer de att komma regelbundet en gång var fjortonde dag och då är det viktigt att de lär sig lite mer om sitt skolbibliotek. De har fått gå på rundvandring i biblioteket, se var de olika böckerna står och fått höra lite om hur de står uppställda. Vi har också pratat lite om olika typer av bibliotek och om vem som får låna böcker på skolbiblioteket. Nu i början lånar ettorna en bok var, så att de får vänja sig i lung och ro vid att låna och lämna tillbaka böcker.

Heja Petter Lidbeck!

Petter Lidbeck har gått ut och avslöjat att det är han som är pseudonumen Hans Koppel. Kultursverige bubblar indignerat. Petter Lidbeck, vem är det? En barnboksförfattare! Själv undrar jag: Ska man skaratta eller gråta? Skratta kan man ju så klart åt att begåvade kulturjournalister som tror sig ha koll på läget, inte känner till en svensk nutida författare som gett ut väl över 30 böcker. Men mest är det sorgligt. Som Per Svensson skriver i dagens Sydsvenskan så trodde/hoppades man att barnlittetaturen hade en starkare ställning i Astrid Lindgrenlandet Sverige. När ska dessa vattentäta skott mellan BARNkultur och VUXENkultur ge vika? Kan inte bra kultur bara få vara bra kultur?

Har man läst en del Petter Lidbeck behöver man inte vara förvånad över anslöjandet. Själv har jag bara läst en av Hans Koppelböckerna (Vi i villa). Men jag tycker att Lidbeck, både som Koppel och under eget namn, utmärker sig som en intelligent och rolig författare som skildrar samtiden träffsäkert.

tisdag, augusti 24, 2010

Poem Express drar igång med fortbildning idag

I årets Poem Express, en internationell bild- och poesitävling för barn som växer i Sverige för varje år, deltar två klasser från Backaskolan och två klasser från Svenshögsskolan. Idag kickar vi loss genom att åka till Landskrona på fortbildning på museet. Riktigt vad vi ska få göra vet vi inte ännu, men spännande blir det.

Läs tidigare inlägg på Bloggen om Poem Express här.

måndag, augusti 23, 2010

Lovisaskolan firar 50 år på onsdag!

På onsdag (25/8) är det Lovisadagen. Det uppmärksammas alltid här på skolan. Men i år blir det extra festligt, eftersom vår skola faktiskt fyller 50 år!

Firandet pågår 13 - 14.30 och vi välkomnar alla grannar, före detta elever och personal. Programmet för dagen är än så länge preliminärt, men ser ut så här:
(foto: Pink Sherbet, Flickr)
13.00 Firandet inleds
Tipspromenad på skolan
Guidning för nyfikna av våra femmor
Röstning på emblem till ny skoltröja
Bokloppis
Tårtätning, kaffe, saft

14.00 Samling vid trapporna
Tal av rektor
Sång av 3:or
Tipspromenadsvinnare utses
Sång av 4:or
Emblemvinnare koras
Sång av 5:or

torsdag, augusti 19, 2010

Barnprogram på Humorfestivalen

Nästa helg är det humorfestival i Lund. Glädjande nog har festivalmakarna också tänkt lite på våra ungar. En "famliljeföreställning", Richard III med 123 Schtunk - rolig för kanske tolv år och uppåt tror jag. Och två föreställningar med Obanteatern. Den första är teatersport för barn, säkert väldigt kul, och den andra är deras dramarisering av Lidbecks bilderbok "Kan man...?", en kioskvältare på Backa-Lovisa. Se hela Humorfestivalens program här. Se You Tube-klipp från Obanteatern här. Och går för all del ut och roa er nästa helg!

Skolbiblioteket välkomnar de nya ettorna!

Idag har biblioteket haft besök av de första grupperna från ettan. Det var 1b som var först ut, senare idag kommer grupper från 1c och 1a. Ettorna kommer att besöka biblioteket i halvklass varje vecka. Idag har vi haft runtvandring i vår bibliotek och pratat lite om vem biblioteket är till för och vem som får låna här. Dessutom fick alla som ville låna med sig en bok.

På bibliotekslektionerna börjar vi alltid med en liten samling uppe på vår balkong. Ettorna kommer så småningom att få höra mycket sagor under de samlingarna. Efter samlingen får eleverna läsa eller bläddra i böcker och välja och leta. De som vill får hjälp av mig att hitta rätt.

tisdag, augusti 17, 2010

Testar ny layout...

...vad tycks? Jag tyckte att det kunde vara dags med något nytt. Och färgglatt ska det vara tycker jag!

Hösttermin!

Välkomna tillbaka, alla läsare av Lilla skolbiblioteksbloggen! Och började inte den här höstterminen höslikare än de flesta andra höstterminer? På Backa firas traditionsenligt första skoldagen med dans på skolgården, alla elever och all personal tillsammans. Idag fick vi lov att skjuta upp det till en torrare dag.

Nytt för detta läsår är att skolbiblioteket på Backa blivit granne med syslöjdssalen, som flyttat hit från Lovisa. Detta kommer att märkas till exempel genom att vi i höst gemensamt, bibliotek och syslöjd, firar Barbapapas 40-årsjubiléum.

Backaskolan är i år en yngre skola än på länge, vi har klasserna f-2 här nu. Årskurs 3-5 går på Lovisa. Själv kommer jag att arbeta tisdag till torsdag på Backa och måndag samt fredag på Lovisa.

I morgon väntar jag de första eleverna hit till biblioteket. Äntligen!