måndag, maj 31, 2010

Barbro Lindgren skriver dagbok från Gotland

I sin nya bok Dagbok från hönshuset skildrar Barbro Lindgren sitt och sina husdjurs liv och öden på gården Ugglan på Gotland. Där finns hönor, ankor, katter och en hund. Hönorna går in och ut ur hönshuset, ruvar ägg, blir tagna av räven och dör, försvinner och kommer tillbaka. Lindgren ger sig ut på jakt efter nya ankor eller höns, köper ögondroppar till en anka och hämtar hem rymlingar från grannens sädesmagasin. Det är många olika hönor och kycklingkullar att hålla reda på, men det gör kanske inte så mycket, man kan njuta av de olika små berättelserna ändå. Novellerna följs av Kristina Digmans helt fantastiska bilder. Inledningsvis finns en översikt över de olika husen på Ugglan. En gamal Lorangafan som jag kan inte låta bli att associera till de röda husen där Loranga och hans familj kamperar. Likheterna med Loranga slutar dock där. Eller också är det de inte gör. Kanske är det så att Lindgren nu, precis som när hon skrev om Loranga, skriver det hon själv tycker är intressant och roligt att skriva om och om företeelser i sin närhet. När hon var i trettioårsåldern hamnade hon då mitt i prick med vad småbarnsföräldrar tycker är kul att läsa med sina barn. Nu, förtio år senare, har hon skrivit en puttrig och småmysig bok som passar utmärkt för damer i samma ålder att gona sig åt. Förhoppningsvis hittar de några barnbarn eller äkta makar de kan läsa högt för. Varför Raben ger ut den här boken som en barnbok förstår jag inte. Och det får mig att än en gång återvända till frågan: Vad är egentligen en barnbok?

Nä, ingen vår i sikte ännu...

Tydligen var jag lite för tidig med att proklamera vårens ankomst. I kalendern har vi vår, men inte utanför huset.

I fredags var hela Backaskolan på vandring. Eftersom vädret lovade gott på morgonen, var långt ifrån alla klädda för det som kom: ihållande ösregn. Trots detta grillade vi korv och åtevände till skolan väldigt blöta, men åtminstone mätta.

Nu är vi inne på näst sista vecka. Alla lärare och elever ska tänka på att ALLA BÖCKER SKA IN till biblioteken innan sommarlovet. Föskoleklasser eller fritidshem som vill ha lån över sommaren kan meddela mig så ordnar jag detta.

Imorgon åker jag till Stockholm för att gå på studiebesök och närvara vid ALMA-utdelningen på Konserthuset. Det ska bli mycket inspirerande och roligt att få lyssna på Kitty Crowther. Vill man läsa med om Crowther eller om ALMA, så kan man göra det här.

måndag, maj 24, 2010

Hästboksgenren + vampysboksgenren = sant?

Efter att först ha valt att inte köpa Gull Åkerbloms senaste ungdomsbok Silverkniven, köpte jag den till slut ändå, eftersom jag hade fått önskemål på den. Nu har jag läst den. Och visst är det en rafflande historia, som förenar det bästa av två världar. Mystiken och spänningen kommer från vampyrböckerna. Från hästboksgenren har Åkerblom lånat gemensakpen och den kravlösa kärleken mellan en utsatt flicka och hästarna. Huvudpersonen Edit går dessutom igenom en utveckling från förvirrad flicka till ung kvinna med allt bättre kännedom om sig själv. Om sedan jag som vuxen läsare kan tycka att det ibland blir lite för mycket av det goda, så får det väl stå för mig.

Vårtävlingarna avgjorda!

Nu har jag räknat samman och rättat alla bidrag som kommit in till vårtävlingarna på Lovisa. Sammanlagt var det 24 bidrag som kom in i para-ihop-tävlingen, varav 21 rätta. I krysset var det 15 inkomna bidrag, alla rätta. Jag har dragit fem vinnare i den första tävligen och tre i den andra. Namnen på de som vunnit finns på anslagstavlan i biblioteket, de eleverna är välkomna att komma och hämta en prisbok hos mig.

torsdag, maj 20, 2010

Äntligen vår!

Fönstrena står öppna på Backas bibliotek och man hör barnens lek utanför. Äntligen lite vårvärme, som vi har längtat!

I går var jag på IT-enhetens utbildning för webbredaktörer för att lära mig hantera den nya webbmiljön. Det var på tiden, våra "nya" hemsidor har varit ute på nätet att bra tag nu, utan att jag har kunnat redigera någonting. Nu ska det så småningom bli bättre, lite har jag gjort redan.
Efter utbildningen hann jag träffa 1 blå, som fick höra sagan om "Hur man räknar krokodiler", fritt berättad från Mayos Djursagor från världens alla hörn.

Idag har jag följt med 2 blå till Fäladsbiblioteket där de allihopa fick vars en bok i pris. Klassen har nämligen deltagit i Mångfaldsrundans dikttävlig och också skrivit och ritat om läsning i anslutning till Barnens andra bok, som de fick förra terminen. Boken de fick var Mårten Melins Svarta kängor med gul söm. Det var ju extra roligt att det blev en bok av just Melin, eftersom han besökte klassen och hade diktworkshop under BOB-veckan i januari.
Foto: Flickr

måndag, maj 17, 2010

Måste bara...

...helt enkelt lägga ut en länk till en (som det verkar) helt underbar film. Den handlar om barn i Chile och om betydelsen av böcker och berättelser. Den kommer att ha Lundapremiär 29/5, men då är jag bortrest. Läs mer om filmen Det var en gång på riktigt och se trailern här!



(bilden har jag lånat från filmens bloggsida - hoppas att Råfilm förlåter mig då jag gör reklam för deras film!)

Lovisamåndag

Nu har lånelistorna dragits in, från förra veckan är alla "förvisade" till datorn för att låna (se tidigare inlägg om vår sökdator här och en bild på den kan man se här). Väntar ännu på sladden till handscannern, den har jag inte sett röken av ännu (jo - fakturan har jag fått, om nu det kan räknas som rök...).

Vi har under ett par veckor haft ett par tävlingar på vårtema igång i Lovisabibblan. Det var för att även ge Lovisaeleverna chansen att vinna lite böcker, de har nämligen inte röstat i Bokjuryn som man har gjort på Backa. I morgon eftermiddag är sista chansen att lämna sitt svar i lådan i biblioteket.

Denna fjärde sista skolvecka har vi en hel del pedagoger som är iväg på studieresa till Reggio Emilia. Ska bli väldigt spännande att höra om vad de varit med om när de kommer hem! Och tills dess, se vilka böcker vi har om Reggio Emilias arbetssätt här!

måndag, maj 10, 2010

Lite från Bibu och Höör

Denna korta vecka försöker jag samla ihop intrycken från Bibu och från Skolbiblioteksdagen i Höör samtidigt som jag sköter ruljansen på biblioteken. Jag börjar med något litet om Bibu:

Från onsdag till lördag höll vår fina teaterfestival för Barn och Unga, Bibu, på här i Lund. Själv hann jag se fem föreställningar, fyra i onsdags och en i lördags. Det var allt ifrån inte så bra, till helt okej och jättejättebra. Det allra bästa var "My long journey home" med gruppen NIE (läs på Bibus hemsida om föreställningen och gruppen). Det var ett engelskt-norskt-tjeckiskt samarbete som med ord och musik berättade den sanna historien om Andras Tomas. Han var en ungersk pojke som tvångsrekryterades till den tyska armén under andra världskriget. Efter att hela hans kompani utlpånats, hamnade han i ryskt fångläger och så småningom även ryskt sinnessjukhus i Sibirien. Där satt han i över 50 år, tills han av en slump upptäcktes av en utländsk läkare som insåg att han inte vara galen, bara en ungrare som talade ungerska. Han återfördes till Ungern och mottgs som en hjälte. Denna osannolika och väldigt tragiska historia berättades med flams, trams och humor och med det allra mest poetiska allvar av fyra skådespelare/musiker på omväxlande engelska, tyska, norska med en helt fantstisk lätthet och elegans.

Och så skolbiblioteksdagen i Höör, i år förkortad till endast en dag. 120 besökare hade kommit för att ta del av programmet, som Jag och Lotta fick inleda. Själv tycker jag att det gick bra. Vi inledde vår presentation med pjäsen "En dag på Bibblan, eller vem uppfann slavarna?", ett drama i en akt författat av Lotta. Det uruppfördes av lärarna på Fäladsgården under en utbildningsdag i augusti. I Höör fick vi hjälp med framförandet av några kollegor. Därefter berättade vi om vår verksamhet.

Det övriga programmet var väldigt bra. Bland annat fick vi lyssna på Mary Ingemansson från Högskolan Kristianstad. Henne lyssnade jag på även på senaste LimBo-träffen på Malmö Högskola och hon var lika intressant den här gången, även om det blev lite upprepning för mig.

tisdag, maj 04, 2010

Bibu och Höör

Den här veckan är Lund stolt värd för Bibu (Scenkonstbienal för barn och unga - läs mer om Bibu här!). I morgon ska jag besöka festivalen hela dagen, så alla biblioteksbesök + Bokrådet är inställt.

Den här veckan infaller också Skolbiblioteksdagen i Höör. Det är Länsbibliotekets årliga arrangemang där Årets skolbibliotekarie alltid är en av talarna. Och i år är det ju som bekant jag och Lotta som är det. Så hela torsdagen befinner vi oss i Höör och följdaktligen blir det inga bibliotekstimmar på Backa då heller. Läs hela programmet för Höördagen här, på Länsbibliotekets kalenderium. Dagen är fulltecknad. Det ska bli spännande och kul att träffa så många kollegor och andra skolbiblioteksintresserade och få berätta om vår verksamhet för dem.

Sökdatorn är i full användning för utlån

Nu har alla grupper utom en fått undervisning i hur man lånar själv via sökdatorn. Så ett litet tag till ligger papperslistiona för utlåning kvar, dock bara för de elever som inte fått sin genomgång ännu.

Det kan tyckas att jag tjatar lite väl om den underbara, fina sökdatorn... Men faktum är att den är ett genombrott. Plötsligt kan eleverna utnyttja de funktioner som finns i katalogen, exempelvis söka på ämnesord. Och plötsligt kan jag utnyttja min tid lite mer adekvat när jag slipper lägga en halvtimme varje morgon på att knappa in lån från slarvigt skrivna listor. Dessutom är den något som jag arbetat för att få hit i säkert två och ett halvt år, kanske mer, så att den nu äntligen står här är fantastiskt. Förra veckan kom även handscannern som ska vara till, så att elever och lärare slipper knappa in bokens ettiketnummer. Dock levererades den utan sladd, så jag kunde inte koppla in den... Ja, det är två steg frammåt och ett tillbaka, men så är det alltid i skolans värld. Det gäller att vara tålmodig.