torsdag, april 29, 2010

Läsa här och var

Den här veckan berättar jag sagan om "Sköldpaddans flygtur" för de ettor som inte hörde den förra veckan. en mycket populär saga, som gav en del fniss. Överhuvudtaget är alla eleverna i ettan glada att åt att återse sagoskrinet efter en period då vi inte hunnit så mycket sagor på grund av Bokjuryröstningen.

I tvåan läser jag nu Ulf Starks Pusspojken. den är precis lagom av vad man klarar av om pussar och kärlek i tvåan utan att gå i bitar.

På rastvakten idag statte jag på följande fina syn i vårt nya cementrör:


Och på bibblan möts man numera av denna imponerande maskinpark, de två äldsta datorerna har bytts ut mot två nya, med extra bred skärm. Härligt!

Nya Högläsningspåsar!

Nu är äntligen de nya Högläsningspåsarna som utlovats på plats i alla ettorna här på Backa. Så nu har varje klass två påsar, vilket gör att fler får läsa.

fredag, april 23, 2010

LimBo igår, tematiska bokprat idag

Igår var jag på Malmö Högskola och gästade LimBo (se mer på LimBobloggen här). Det var ett i delar väldigt intressant program för skol- och folkbibliotek. I synnerhet den inledande föreläsaren Mary Ingemansson från Kristianstads högskola var inspirerande. Hennes käpphäst är tematisk läsning i alla skolämnen. Hon menade att det finns inte ett skoämnen som inte ska inkludera läsning. Skönlitterära texter finns att hitta till de flesta ämnen, men hon slog också ett slag för facklitteraturen. Det räcker dock inte med att läsa, man måste tala om vad man läst också. Undersökningar visar att det läses en hel del i den svenska skolan, men det förs för få samtal kring det lästa. Hon menade att det är bättre att tala om "textsamtal" än om "boksamtal" eftersom texten man talar om inte nödvändigtvis måste vara en hel bok.

Också Maud Hell från Lunds Sbc och Länksjafferiet var där och talade om det senare. Och Länkskafferiet blir ju sanneligen bara bättre och bättre. Jag gillar i synnerhet deras rättså nya satsning på en speciell ingångssida för lite yngre elever. Se själva hur Länksafferiets sida för barn upp till 12 år ser ut här!

På eftermiddagen fick vi höra om "Bokpiloter" på fyra olika skolor i Malmö. Bokpiloterna är en verksamhet som påminner om vårt Bokråd. Jag blev genast inspirerad att göra ett utbyte med någon annan skola. Kanske Svenshög? Där har man ju numera skolbibliotekarie två dagar i veckan.

Idag är jag åter på Backa. Jag har träffat båda treorna och bokpratat för dem om böcker som utspelar sig i Skåne, eftersom de nyligen varit ute på skåneresa och är på gång med sina arbeten om Skåne.

onsdag, april 21, 2010

På väg ut... och på väg in på Lovisa:

På väg ut på Lovisa. Och på väg in:


Det känns riktigt bra, tycker jag!



måndag, april 19, 2010

Måndag och tidag på Lovisa

Nu är jag åter installerad på Lovisabiblioteket. Där har jag numera sällskap av en alldeles ny sökdator, eller OPAC-kiosk som de kallar den på IT-avdelningen. Det är en dator som är låst till skolans och Folibiblioteken i Lunds katalog. Av den anledningen behöver inte eleverna logga in på den, utan de kan gå rakt i och söka. Den här veckan och nästa satsar jag stenhårt på att visa alla elever hur man gör när man lånar själv via datorn och när de flesta kan de så kommer de (för mig) förhatliga papperslistorna att försvinna. Det blir ett mycket säkrare och enklare system för alla. Snart får vi även en handscanner till sökdatorn, så då blir det hur lätt som helst för eleverna att låna själva. Fram till dess får de dock knappa in etikettnumrena för hand.

fredag, april 16, 2010

Nu har alla röstat!

Ja, nu är vi "hemma". Alla elever som ville rösta i Bokjuryn på Backa har gjort det. Eftersom röstningen stänger på torsdag i nästa vecka, blev vi klara med god marginal. Men det har inte varit helt lätt. Det är en ganska omständig procedur att först skapa ett konto, sedan välja böcker, sedan fylla in ännu fler uppgifter och sedan skicka iväg rösterna. Själva barn- och ungdomsbokskatalogens hemsida har dessutom varit ganska skakig. I bland har den hängt sig och protesterat även om vi gjort precis rätt. Eller om man råkat klicka upp en bok bland de valda böckerna - då har det inte gått att få bort den utan att välja en annan istället, vilket är dett problem om man inte vill rösta på hela fem böcker.

Man kan ju ockaå tycka att det är en väldig massa uppgifter de vill ha om eleverna. E-postadress, till exempel, vilken etta eller tvåa har/kommer ihåg en sådan? Ganska få kan jag tala om. Vi har löst det så vis att jag har skrivit in min e-postadress till alla de som inte kunnat sin eller haft någon egen. De elever som har kunnat sin har anget den, men ett par av dem har kommit till mig och klagat på att de fått mail som de inte förstått från Barnens bibliotek. Dessutom har jag sparat alla användranamn och lösenord på listor, så att vi ska kunna använda samma nästa år igen. När vi skulle gå in igen på ett par elevers inloggninar, så har de inte kommit in - fel användarnamn eller lösen säger sidan, trots att vi vet att vi gjort rätt. Så bättre, enklare och stabliare hemsida på Barnens bibliotek önskar vi till nästa år.

torsdag, april 15, 2010

Konsten att rubba gängse normer...

Ika och Ibsen ska börja skolan. Ika har sett fram emot det, Ibsen har inte tänkt så mycket på saken. De hinner knappt komma till skolan innan det blir problem. Treorna! De skräms med Hängde Hassan i källaren. Och andra dagen blir det ännu mer problem: Ibsen har fått ett par rosa gympaskor av sina föräldrar (som själva svassar runt i "färgsprakande indianklänning med fransar och fjädrar" och "flätor, rosa kostym och gul slips"). Ibsen tycker att skorna är fina och hans föräldrar tycker att han ska "rubba gängse normer". Vad det nu är för något. Kanske är det ett hemligt uppdrag, i så fall är det så hemligt att Ibsen inte ens förstår det själv. Bäst att kamoflera skorna med lera på vägen, tycker Ika, som tror att Ibsen annars kommer att dö. Tyvärr börjar det regna senare under dagen och det rosa kryper fram. Treorna jagar Ibsen och Ika ner i skolans källare, till Hängde Hassan! Men är Hassan egentligen hängd? Eller vad sysslar han med? Och varför måste Ibsen rubba gängse normer alldeles själv? Det tycker inte hans fröken, hon hjälper till, hela klassen hjälper till, på ett högst oväntat sätt.

Mikael Engströms första bok om Ika och Ibsen, Onda Ögat, är en kul och lättsam högläsningsbok som tar upp stora ämnen. Illustrationerna av Helena Willis hjälper till för det fina helhets intrycket. Tyvärr skäms den lite av att Ika kallar sin lillebror för "Mini-Damp", där har Engström brustit i fantasi och inlevelseförmåga. Går utmärkt att läsa själv också så klart!

Kan man...? som teater

Den alltid lika populära Kan man..? av Lidbeck/Adbåge har gjorts som teater av malmögruppen Obanteatern. Vill man smygtitta på föreställningen kan man göra det på Youtube. Kom direkt till Obanteaterns Youtubeklipp med Kan man..? här!

fredag, april 09, 2010

Kort vecka efter påsklovet

Nu är första veckan efter påsklovet till enda. Det blev en kort en på grund av annandag påsk och utvecklingsdagen i tisdags. I onsdags hade jag som vanligt alla ettorna här på biblioteket. De här på sluttampen av sitt röstande i Bokjuryn, de sista ska bli färdiga nästa gång, sedan stänger röstningen 23 april på Världsbokdagen.

I torsdags var det lekdag här på backa, så eleverna hade annat för sig än att gå till biblioteket. Treorna, som var här idag, hade mycket spännande att berätta från sin skåneresa igår. De grupperna som var här i dag blev också helt färdiga med Bokjuryn. Samma med de tvåor som varit här denna vecka.

I övrigt håller jag på att skylta en massa i biblioteket just nu. Bilder kommer så småningom. Det är både stora skyltar och små, på bokhyllorna, för att göra det lättare att hitta bland faktaböckerna (som står enligt en förenklad veriant av SAB-systemet).

På måndag är jag och min åretsskolbibliotekariekollega Lotta på Lunds stadshall och berättar om vårt arbete på något som heter CUG och arrangeras av Centrala utvecklingsgruppen. På tisdag återfinns jag äntligen på Lovisaskolan, efter en lång ledighet därifrån.