tisdag, mars 30, 2010

Politik och lärartäthet - är det intressant?

Skolministeriet från UR som sänds 30 mars 21.03 i p1 handlar om en undersökning som gjorts angående kommuners politiska färg och lärartäthet. Det visar sig ha liten betydelse - lärartätheten är ungefär den samma oavsett plotisk majoritet i kommunen. Jag menar att undersökningen är ointressant. Vad har lärartätheten för betydlese? Är det inte elevernas måluppfyllelese som är det vikitga? Och vad beror den på? I de borgerligt styrda kommunerna är det 10.3% av niorna som inte har behörighet till gymnasiet mot 13% i de vänsterstyrda. Vad beror det på? Inte lärartätheten i alla fall, för den är ungefär den samma. Det finns inte heller några undersökningar som visar samband mellan lärartäthet och ökad måluppfyllelse hos elever. Det finns däremot undersökningar som visar på bättremåluppfyllelese där det finns välutrustade och välintegrerade (=bra) skolbibliotek. Så, Skolministeriet, undersök hur det ser ut med skolbibliotekarietätheten istället. Det hade varit intressantare!

Läs mer på UR´s sida Skolministeriet!

fredag, mars 26, 2010

Poem Express!

Poem Express är en internationell konst- och pesitävling för barn mellan 6 och tolv år. Den finns i 33 länder på 22 språk och har nu funnits i 18 år. Sedan förra året deltar Lund, som en av de tre svenska kommuner som deltar. De andra är två Svalöv och Landskrona.

I år kommer Norra Fälades skolormråde att delta, med minst en klass (det är nuvarande 1 blå på Backa som anmält sitt intresse). Men vi hoppas naturligtvis på fler.

Tävligen drar igång i början av höstterminen och går i stort sett ut på att pedagoger och elever först inspireras på olika sätt. Sedan skriver man och målar en diktaffisch. Av våra deltagande klasser här i Lund kommer 75-100 stycken gåvidare till en lokal final under Litteralund. Av de bidragen går ett visst antal vidare till en intrenationell jury och till slut vinner två elever internationellt.

I fjol gick det bra för Lund. Felicia från Genarp gick vidare till den internationella finalen.

Läs mer om den nationella poesifestivalen på Litteralunds hemsida här.

Läs mer om förra årets nationella poesifestival på Svalövs hemsida här

Igår var dagen för invigningar!

Igår invigdes äntligen den tjusiga ljudfåtöljen hos autistgruppen på Fäladsgården, läs mer på invigarens, Lars Hanssons blogg här.

Själv bevistade jag återinvigningen av Btj´s bokhandel i Lund. Det var festiligt med champagne och allt. Men framförallt författarbesök av Stina och Carin Wirsén, som berättade om sina författarskap.

Skolveckan här på Backa har varit extra kort, idag är lärare och barn skollediga (sedan är ju många här ändå i förskolklasserna och på fritids). Det vi har hunnit med är att fortsätta med ettornas bokjuryrösningar samt den saga som jag började med förra veckan, om "Mamma påskhare i sagornas djungel".

fredag, mars 19, 2010

Våren är här!

Grått och regnigt är det, bistert och fuktigt i luften. Men på Backas skolgård syns ett vårtecken säkrare än alla knoppar och fågeldrillar: Det spelas kula! Bland smältvattenpussar och gamal is byggs det små banor och klickas med kulor. Alltså är våren här!

Foto: Anemone Nemorosa, Flickr

torsdag, mars 18, 2010

Påsksaga, Högläsningspåse, Hagalidskolan och Bokprovning

Den här veckan jobbar vi vidare med röstandet i Bokjuryn. Ettorna, som var här i går fick också höra en saga. Eftersom det snart är påsklov, så blev det "Sagan om mamma påskhare", en lite bearbetad varant av en afrikansk djursaga.

I går kväll sjösattes den sista "Högläsningspåsen" här på Backa, i klass 1 röd. Nu har alla ettorna fått sina första påsar. Det kommer ju ytterligare en påse per klass så småningom.

I går var också jag och kollegan Lotta på Fäladsgården och ett till gäng från Skolbibliotek Syd Hagalidskolans bibliotek i Staffanstorp på kombinerat årsmöte och studiebesök. Det var mycket intressant att höra hur Maria Heimer, skolbibliotekarien på Hagalidskolan som inte bara plockat hem utmärkelsen "Årets skolbibliotekarie" (2008), utan också blivit utnämnd till "Årets skolbibliotek" (2009) av Nationella skolbiblioteksgruppen, arbetade. Mycket påminner om hur jag jobbar här, men vi har helt olika åldersgrupper, så det är kanske snarare "tänket" som är likt.

I eftermiddag bär det av till Malmö på Svenska Barnboksinstitutets Bokprovning (Läs om Bokprovningen på Svenska Barnboksinstitutets hemsida här).

fredag, mars 12, 2010

Webbtips!

Kanske har alla utom jag redan upptäckt wordle... Men det är himla kul, faktiskt, så har ni inte provat ännu så testa! (klicka här så kommer du till wordle) .

Jag kan tänka mig det som en intressant redovisningsform av ett skriftligt skolarbete. Eller att man gör en wordlebild med klassen efter en gemensam tankestorm. Jag gjorde en bild av ne´s text om skolbibliotek, det blev också en snygg affich att sätta upp på dörren till biblioteket.

torsdag, mars 11, 2010

Japanska vänner och världssensationer

Senaste lästa böckerna hemma hos mig är en från Japan och en om världsrekord. Jag börjar med den japanska:

Det är inte ofta vi får böcker (som inte är tecklande serier) översatta från japanska. Desto roligare att läsa Kazumi Yumotos bok Vänner. Den handlar om Kiyama och hans två vänner Yamashita och Kawabe. Upptakten till hela historien är att Yamashitas farmor dör. Detta får pojkarna att börja fundera på döden och vad som händer efter den. De blir så upptagna av detta att de får svårt att sova. Något måste göras. Kawabe får höra genom sin mamma att en gubbe som bor i ett fallfärdigt hus i närheten inte har långt kvar att leva. De tre vännerna bestämmer sig för att spionera på gamlingen för att på så sätt få chansen att se en död människa. Men det hela går inte alls som Kiyama och hans kompisar har tänkt sig. Gubben dör inte. Tvärt om verkar han allt mer upplivad av den uppmärksamhet som deras siponeri medför. Så sakterliga börjar en motvillig vänskap växa fram mellan den gamle mannen och hans tre stalkers. Det är som ni hör en annorlunda bok. Inte bara för att den tar upp ämnen som inte ofta skildras i barnlitteraturen, utan också för att den ger oss som läsare chansen att få en inblick i en kultur ganska annorlunda från vår egen. En del främmande ord och uttryck finns med, men man får hjälp av en ordlista längst bak i boken.

Och så till Annalena Hedmans debutbok Min första världsensation. Den handlar om Abbe som är på en dödstrist lyxkryssning med sin mamma. de har nämligen vunnit pengar på en trisslott, därför gör de mammas drömresa, som är en kryssning. Men Abbe har som sagt tråkigt. För att fördriva tiden lånar hon mammas mobiltelefon och talar in historien om sin första världssensation, eller om vad som hände när hon var hos mormor och morfar i Istermyrträsk förra sommaren. Som bibliotekarie känner man igen upptakten: ungar som sitter och hänger i klasar över Guinnes rekordbok och ömsom äcklas, ömsom fundrar över vilka rekord de själv skulle kunna slå. Fast i Hedmans bok äcklas de inte så mycket som mina låntagare brukar göra. Abbe och hennes två vänner går mer sakligt till väga: läser igenom alla Guinnes som finns på bibblan och gör en lista över de rekord de tror att de ska kunna slå. Sedan är det bara att sätta igång! Fast så bara visar det sig ju inte vara... Roligt, varmt, trevligt. Bra som högläsning också, såvida man inte räds uttalet av Abbes morfars repliker som är utskrivna på halvt obegriplig norrländska (men som Abbe hjälpsamt nog översätter).
Övrigt i Backabibblan:
I eftermiddag blir det fritidsbokklubb. Vi kommer att spela det nya Barnlitteraturspelet från Bonnier utbildning, missa inte det!!

torsdag, mars 04, 2010

Utvärdering av BOB

Sista veckan i januari gick ju Backa-Lovisas BOB-vecka av stapeln (läs tidigare inlägg om BOB här!). Nu har jag fått in lite synpunkter till utvärdering, här följer några:

På plussidan.
Om författarbesöken:
  • Författarvalet (Melin) var utmärkt. Övningarna han gjorde var bra. Klassen hade förarbetet mycket. Nu använder vi de dikter som vi skrev med honom som avstamp i nästa tema.
  • Författarbesök som var uppskattat av mig och av barnen. Jag hade förberett i klassen med att visa vad jag fann på nätet av Mecka Lind. Barnen hade läst massor med böcker här i klassen veckan innan och det kändes ju bra. Författaren var en impulsiv, kul person. Det var trevligt och uppskattat.
Om filmen:
  • Filmvalet, ”Tur & Retur” var lyckat, mycket bra film. Mysigt att gå iväg och titta i fritidsgårdens lilla biosalong
  • Filmen Tur och Retur var väldigt uppskattad av barn och pedagoger i klassen
Om berättarworkshopen:
  • Magnus Ödén var verkligen bra. Det han sa kompletterade det vi hade jobbat med tidigare och det var möjligt att fortsätta hans tankar i klassen efteråt.
Om förskoleklassens bildberättelse:
  • Positivt med sagoberättandet för förskolaklassen. Barnen var jättenöjda och vi upplevde att de var väldigt intresserade och fängslade.
  • Detta gör vi mer än gärna om.

På minussidan.
  • Om det fanns tidigare information så har den gått mig förbi. Jag visste inget om BOB- veckan förrän veckan innan. Som tur var hade vi möjlighet att ta emot besök. Jag vet inte om det var meningen att man skulle ha gjort mer i klassen i anslutning. Den informationen hade i så fall inte nått mig.
  • Några givna frågor att diskutera efteråt önskar jag till nästa gång. (filmen)