torsdag, februari 18, 2010

Nygammalt för högläsning

Det har kommit två klassiker i nygammal eller helt ny tappning, som bägge lämpar sig väl för högläsning. Först är det Tillbaka till sjumilaskogen, en helt ny Nalle Puhbok av David Benedictus, skriven helt i Milnes anda. I den får vi, precis som titeln säger, komma tillbaka till Sjumilaskogen. Där har ett rykte kommit igång: Christoffer Robin ska komma tillbaka! Det visar sig att ryktet talar sant. Christoffer Robin kommer, på en ny fin cykel till och med. Äventyren kan börja. Oftast är de inte så jätteventyrliga, utan mer stillsamma och puttriga. Lite tokiga och busiga ibland så klart. En ny karaktär dyker också upp: Uttern Lutter. Annars är det mesta sig nog ganska likt. Även illustrationerna går i originalets anda. När sommaren i sjumilaskogen drar sig mot sitt slut försvinner Christoffer Robin igen, han ska tillbaka till skolan.

Den andra är en klassiker i ny dräkt. Lewis Carrolls Alice i Underlandet har kommit i nyutgåva på B Wahlströms förlag med helt fantastiska illustrationer av Robert Ingpen och i ny svensk översättning. Jag hoppas att det ska ge många anledning att läsa eller läsa om detta fantastiska äventyr, gärna högt. Boken har ett generöst format och bliderna är av det slaget att man vill bläddra och titta på dem länge och om och om igen. En nyutgåva av Alice i underlandet kommer ju också lägligt nu när den nya filmen med Jonny Depp snart ska gå upp på svenska biografer, även om den kommer att få svårt att mäta sig med Ingpens illustrationer i den här utgåvan.

Nu röstas det friskt!

Den här veckan har eleverna kommit igång med att själva rösta i Bokjuryn. Eftersom det tar ganska lång tid och de ska hinna låna böcker också, så håller jag samlingarna korta. Ettorna som var här igår fick trots det höra en saga, "Mormor kanin och det rytande lejonet" ur sagoskrinet.

Igår hade vi också den sista träffen med det nuvarande Bokrådet. Efter sportlovet blir det en ny grupp. Läs mer på Bokrådets blogg.

torsdag, februari 11, 2010

Som trolleri!

Två saker är som trolleri: Mårten Melins senaste bok, och att när kollegorna på Fäladsbiblioteket skulle beställa böcker till högläsningspåsar, räckte pengarna till att köpa två påsar till varje klass! Goda nyheter alltså, till klass 1 blå, där det redan är kö på den påse man fått och till alla andra ettor, som väntar på sina högläsningspåsar. Innehållet i den nya påsen blir inte det samma, utan vi kör på lite variation och omväxling. Vad jag redan nu kan avslöja är dock att andra boken om Doktor Proktor kommer att finnas med: Doktor Proktors tidsbadkar

Och Mårten Melin, då? Jo, han var ju här på författarbesök förförra veckan och hade då med sig rykande färska Som trolleri. Naturligtvis åkte den genast med hem i väskan. Det är en riktigt spännande historia. Det handlar om Mona, som är med pappa på landet efter en knölig skilsmässa. Hon har det tråkigt. Pappa jobbar mycket och mamma hör inte av sig. Den enda jämnåriga i närheten är en töntig moppekille, vars pappa äger en grisfarm. Men så! En dag när Mona ska ner till bryggan för att bada sitter det en ny kille där. Han är söt! Eller? Han säger att han heter Mikael. Mona dras till honom på ett helt magnetiskt sätt, hon blir nästan som förhäxad av hans gröna ögon, och hon kan inte tänka på något annat. Inte ens när bästisen kommer på besök från stan blir det som hon tänkt sig, för Mikael står ivägen för allt annat. Sakta med säkert förstår Mona att Mikael inte är som andra, men vad är det egentligen med honom? Och gör det någon skillnad för hur mycket Mona gillar honom?
Nästa person som kastade sig över boken var en tioåring. Hon låg och läste alldeles för länge den kvällen och sedan sa hon surt: "Du kan hälsa den där Mårten att det var ett riktigt dåligt slut". Exakt vad hon tyckte var så dåligt med slutet kan jag inte avslöja här, då säger jag för mycket. Men jag kan säga att det snarare var en formulering än själva sättet boken slutade på. Och sträckläste, det gjorde vi ju båda två!

fredag, februari 05, 2010

Idag plastar jag (igen!)

Ja, så har det sett det ut på mitt skrivbord delar av dagen. Om jag plastar ett par tre böcker om dan, så minskar berget med böcker som ska göras vid... Ja, det borde minska i alla fall. Men det märks inte. På Sportlovet ska jag ägna mig två hela dagar åt att beta av mina högar, då hoppas jag att det ska märkas efteråt!

På bibliotekstimmarna fortsätter vi med Bokjuryn som nedan. Det kommer att ta nästa vecka också innan jag gått igenom alla klasser med alla grupper, eftersom jag har eleverna i halvklass.

Till alla som läser: Sitt inte framför datorn och häng! Ut och njut av blå himmel och snö!

torsdag, februari 04, 2010

Det växer fram en liten stad utanför mitt fönster!

Snön ligger ännu tjock och vit över Backas skolgård. Eleverna har förstånd att roa sig med den så länge de har chansen. Just nu är snöfort grejen. Vallarna som bildas vid plogandet av skolgården är tacksamma att börja med, sedan muras det på med smöklot efter snöklot. Utanför fönstret på vårt hus - jag tror det heter gyllene draken nu - har det börjat växa fram en hel liten stad.


Den här veckan inleder Backaskolan röstningen i Bokjuryn. Alla klasser från 1-3 kommer att erbjudas att rösta. Först går jag igenom med alla hur med gör. Jag vill att de ska rösta via Internet, för det är mer spännande för dem och arbetsbesparande för mig. Det är ju lite trixigt, för man måste bli medlem på Barnens Bibliotek först. Men så småning om kommer alla som vill det att för rösta under våren, fram till den 23 april då röstningen stängs.