fredag, januari 29, 2010

Sista dagen i BOB-veckan

Veckan på temat BOB -Böcker-Ord-Berättelser avslutas idag -denna smällkalla januaridag. Vi har ju som tidigare nämnts haft besök av Mårten Melin, Mårten Sandén (på Lovisa) och Mecka Lind. Jag var med vid två av besöken på Backa. Alla elever tycker ju att det är så spännande att få träffa en tvättäkta författare. Med både Melin och Lind, som jag lyssnade på, fick de dessutom tillfälle att göra olika skrivövningar med dem. Med Mårten Melin var det dikter, med Mecka Lind var det en berättelse eller kanske grunden till en roman? Att få insikt i hur en författare jobbar och få tips till det egna skrivandet är en viktig del av författarbesöket. Femmorna som tittade in här innan slöjden i morse rapporterade (något kortfattat med ändå!) att de också var nöjda med sitt besök. Jag har varit med och lyssnat på Mårten Sandén förut, och det brukar funka jättebra.

Avgörande för hur bra besöket funkar är, förutom författarens förmåga att fånga en klass, hur pass väl förberedd klassen är. Treorna, som Lind besökte här på Backa fick -trots den korta tiden vi hade på oss, vi bokade i sista minuten- beröm för att de var välförberedda. Tvåorna hade lagt ner olika mycket tid i förväg på att läsa Melins böcker och skriva egna dikter och det märktes en del enligt Melin.

Fotona ovan har jag hämtat från förlagens eller författarnas hemsidor. Tack för lånet! Mårten Melin och Mårten Sandén har också egna hemsidor som man kan besöka om man vill veta med om dem eller kontakta dem. Hälsa på Mårten Melin här och Mårten Sandéns Petrinideckarsida här.

Nu väntar vi med spänning på att får höra hur det går med fyrornas berättarworkshop idag. Och jag väntar på att förskoleklasserna ska komma till mig och höra saga. Det blir fredagsmys på riktigt, det!

torsdag, januari 28, 2010

Skolbibliotekskonferens i fredags och BOB nu

Var i fredags på den fantastiskt fina konferensen "Att öppna dörrar för öppna sinnen" i Göteborg. Här kanman läsa Skolbibliotek Västs ordförande, Fredrik Eneroths twitter från konferensen.
Nu är vår BOB-vecka i full gång! Vi hade besök av 2xMårten igår - Sandén på Lovisa hos femmorna och Melin på Backa hos tvåorna. Det var mycket uppskattat. Idag har Mecka Lind varit i alla treorna, även det rönte stor uppskattning. Ikorgon blir det spännande, då ska fyrorna ha berättatworkshop med Magnus Ödén från Obanteatern. Och så kommer alla förskoleklasserna hit till mig och får se och höra Pia Lindenbaums Siv sover vilse.


Nu ska jag träffa min fritidsbokklubb, så jag måste fixa te!
Foto: australian_overanalyzer, flickr

torsdag, januari 21, 2010

Projekt Högläsningspåsen är sjösatt!

I tisdags kväll var det premiär för "Högläsningspåsen". Det är ett projekt som kommer att beröra alla årskurs ett på hela Norra Fäladen, det vill säga klasser på Backaskolan, Ladugårdsmarken, Svenshög samt BMSL. Projeketet går ut på att varje ette utrustas med en "Högläsningspåse" med lite varierande innehåll. Skolbibliotekarien besöker att föräldramöte för att introducera påsen och bokprata om böckerna. Sedan får föräldrarna låna hem påsen att par veckor i taget för att på ett enkelt sätt kunna njuta av högläsning ihop med sina barn.

Projetet realiseras tack vare bidrag från Folke Ljungdahls fond. Tack Folke!!

BOB-programmet är klart

Böcker - Ord - Berättelser

Vår temavecka på ovanstående tema gå av stapeln nästa vecka. Den realiseras tack vare det stipendium vi fick för läsfrämjande åtgärder av Btj förra hösten. Så här ser programmet ut:

Måndag 25/1: Tur & Retur, flim på Fäladsgården 9.00 1 röd
12.10 1 orange
Onsdag 27/1: Mårten Melin (författare) besöker Backa: samtliga tvåor, orange 9.50-10.50, röd 11.30-12.30 och blå 12.30-13.30 författarbesök och diktworkshop
Mårten Sandén (författare) besöker Lovisa: samtliga femmor 10-11 5b, 12-13 5c, 13-14 5a. författarbesök
Torsdag 28/1: Mecka Lind (författare) besöker Backa och Lovisa: samtliga treor. Författarbesök
Fredag 29/1: Tur & Retur, flim på Fäladsgården 9.00 1 blå
Magnus Ödén (skådespelare) besöker Lovisa: samtliga fyror berättarworkshop 9.00-10.00, 10.20-11.20, 12.10-13.10
Förskoleklasserna lyssnar på Siv sover vilse i skolbiblioteket: 10.10-10.50, 11-11.30, 12.30-13

fredag, januari 15, 2010

God dag God dag på det nya året!

Nu har Skolbiblioteket på Backaskolan äntligen vaknat upp efter sin juldvala. Den blev lite längre än det var tänkt, så terminstarten har varit lite rörig. Men nu är vi igång! Onsdag till fredag är det bibliotetekarie i biblioteket som vanligt. De här första dagarna av terminen har det varit mycket ihopplockning av boklådor till fritidshemmen, olika teman som sätter i gång i klasserna och så klart en massa läsegrupper, som många klasser arbetar med här på Backa. Vårt eget bestånd av läsegruppsböcker växer hela tiden, men vi får också välkommet bistånd från Sbc och NorraFäladens bibliotek när vi behöver det. Ett dilemma är att klasserna har växt! Från början var det alltid fem elever per läsegrupp. Men nu är de sex i många, vilket ställer till det för biblioteket, som köpt in gruppuppstättningar på fem exemplar vardera. Dags att ändra inköpspolicy för gruppuppsättningar, verkar det som!

Den här veckan har jag läst ur Ilon Wiklands utsökt nyillustrerade bilderbok på Astrid Lindgrens saga Ingen rövare finns i skogen för ettorna. För tvåorna har jag hållt en första introduktion till Bokjuryn, samt läst en saga ur Bröderna Grim i de fall då jag hunnit det också. Treorna har fått en introduktion till författaren Mecka Lind, som kommer och besöker alla treor under BOB-veckan, som infaller v 4.

Apropå BOB, så är programmet tyvärr inte helt klart ännu, men på gång, så jag hoppas att det blir klart att lägga ut här nästa vecka. Nästa vecka ska jag också på ett första föräldramöte med ettorna, det är ett blå som är först ut. Då blir det premiär för projekt Högläsningspåsen, men mer om det nästa vecka!