måndag, september 27, 2010

Boktips för deckarsugna!

I går kväll sträckläste jag den senaste boken i serien om Pella och hennes kompisar, tvillingarna Tyra och Siri. Det är Petter Lidbecks åttonde bok i serien. Jag tycker att "Tre tjejer" utmärker sig som en av de allra bästa barndeckarna och den nya boken håller helt klart måttet.

Pella har precis fyllt år. Nu ska hon till Danmark och bo med pappa och pappas snuskigt rika fru Bettina och lillebror Niels. Hon hoppas på ett riktigt fint födelsedagsfirande och så ska hon passa Niels alldelas själv en hel dag. Precis innan hon åker händer något olustigt. En man hittas död efter en smitningsolycka. I fickan har han en lapp med Pellas namn och moblinummer. Tvillingarna, men den ohängda Siri i spetsen, försöker spekulera i vad som ligger bakom det hela, men kommer inte fram till något bra.

I Danmark blir dock inget som Pella tänkt sig. Först verkar pappa och Bettina helt glömt bort hennes födelsedag och när sedan Pella ska trösta sig med att gå med Niels till hamnen för att köpa glass, händer det värsta: en svart skåpbil svänger upp framför dem, dörren öppnas och innan Pella vet ordet av sliter två män åt sig Niels med glass, sulky och allt och hivar in honom i skåpbilen. Och trots ett galet heroiskt räddningsförsök från Pellas sida, är Niels och skåpbil snart borta.

Det visar sig att det finns en koppling till mannen som hade Pellas mobilnummer i fickan. Han har kartlagt Pella för att komma åt Niels. Kidnapparna är ute efter pengar och Pella utnyttjas för att lämna över en lösensumma på fem miljoner kronor. Men mer om utvecklingen i denna rafflande historia ska absolut inte nämnas här, bara att tvillingarna så klart har ett finger med i spelet. Jämfört med tidigare böcker lämnas mindre utrymme åt Siris och Tyras gnabb och även åt Siris rap-och pruttinslag (även om de inte löms bort helt!). Titeln anspelar på ett finurligt sätt på Mankells Den femte kvinnan. På minussidan kan sägas att upplösningen kanske är lite väl banal - de slipade kidnapparna klantar till det lite overkligt mycket i slutet. Men det är en liten invändning mot en i övrigt välskriven och mycket spännande bok.