måndag, september 29, 2008

Vi är läsglädjespridare!!

Nu tillbaka på jobbet efter Bokmässan kan jag äntligen berätta att Backa- och Lovisaskolorna fått ett av tre stipendier av Bibliotestjänst för gott arbete med läsfrämjande verksamhet. Den verksamhet som vi belönas för är arbetet med våra Bokråd. Juryns motivering samt vilka fler som fick stipendier kan man läsa på Btj´s hemsida.

Extra kul var det att jag fick förnämlig hjälp av två elever från 5b, bägge rutinerade bokrådsmedlemmar, med att presentera och berätta om Bokrådet på Btj´s informationslunch på fredagen. Tack till er, ni var fantastiska! Och tack också till deras lärare som hjälpt dem med framträdandet och tog hand om dem på resan och mässan.

tisdag, september 23, 2008

Hur långt sträcker sig min pedagogiska uppgift??

Jag har en mage som växer för närvarande. Efter novemberlovet kommer jag att vara hemma med en ny bebis, då kommer en vikarie att ta över mina arbetsuppgifter på Backa och Lovisa. Eleverna följer magens växande med stort intresse. Många vill klappa och fråga och berätta om sina egna mammor och syskon. I fredags kom en elev fram och klappade magen och frågade när bebisen skulle komma och sedan: "Hur kommer bebisen ut?" Just där - på väg över skolgården mellan lunch och lektion - kände jag att det fanns en gräns för min pedagogiska uppgift, så jag svarade bara "På det vanliga sättet", vilket eleven nöjde sig med i stunden.

Tråkigt att komma till jobbet igår!

Ja, det tyckte nog alla på Backaskolan i måndags morse, när de möttes av närmre 40 krossade fönsterrutor. Varken personal eller eleverna fattar någonting. Vem gör något sådant? Varför? Mycket energi går åt till att städa glassplitter, flytta undan möbler och prata med eleverna om det inträffade. Och mycket pengar går så klart åt till ingen nytta. Biblioteket klarade sig dock, jag tror inte några rutor skadats på den byggnaden.

torsdag, september 18, 2008

Intensiv torsdag på Lovisa

Precis som jag lovade förra torsdagen, tittade jag och 4a på Internet med källkritiska ögon i dag på morgonen. Jag visade dem några falska sidor, bland annat en om upptäcksresande och en om Mozart. Vi jämförde också Legos Bioniclessida med Mattells Barbiesida, detta för att kunna diskutera hur en avsändare på Internet kan göra för att vända sig mot en särskild målgrupp. Vi jämförde också Forum för levande Historias sida med sidan "Levande_Historia" för att kunna prata om hur viktigt det är att man kan se en tydlig avsändare på sidan för att man ska kunna lita på informationen på den. Hur kan man avslöja en avsändare som döljer sig? Jag lärde eleverna ett möjligt sätt.

Vi tittade kort sagt på en massa sidor och ställde frågorna "Av VEM och för VEM?" "VARFÖR - vad vill de?" och "NÄR påstår någon detta - är det aktuell information?". Sist tittade vi på Wikipedia, eftersom den kom upp förra veckan när jag presenterade Ne.se. En elev föreslog den som ett bra alternativ, eftersom den är gratis. Vi tittade på aritkeln om Timbuktu, artisten, som ju kommer härifrån Lund. Eftersom vi tillsammans visste en del om honom, kunde vi konstatera felaktigheter i artikeln och därigenom ville jag få eleverna att förstå att de måste vara kritiska när de använder sig av Wikipedia. Om de inte är experter på området själva, kan det vara svårt att veta vad som stämmer och vad som inte gör det. Det säkraste är att jämföra med en till källa.

Den andra halvan av 2b har gjort bokstavsordningsleken och den andra halvan av 3b har fått se läs-bildspelet. Dessutom har 4c varit här och lånat och läst.

onsdag, september 17, 2008

Spiderwick och där bortom

Nu har den första av Spiderwick-spinoffen Bortom Spiderwick kommit in på Backabibblan. Nu har handlingen förflyttats från England till Florida och huvudpersoner är Nick och hans splitternya styvsyster Laurie. Laurie är inget välkommet tillskott i Nicks liv, hon lägger beslag på hans rum, han tycker att de vuxna favoriserar henne och dessutom verkar hon tro på sagor, älvor och andra påhitt. Men det dröjer inte så länge innan Nick upptäcker att Laurie har rätt beträffande oknytten, deras omgivning kryllar av dem och de är långt ifrån vänligt sinnade. Precis som i de tidigare Spiderwickböckerna är föräldra-/vuxengenerationen inte särskilt förstående, de tycks mest utgå från att barnen är olydiga. Men hjälp kommer från annat håll, Jared och Simon (från de första böckerna) dyker nämligen upp på en boksignering...

Onsdag, fritidsöppet på Backa

På onsdagarna kommer vi att ha öppet på biblioteket för treornas fritids. Då kan eleverna använda datorerna lite mer fritt och så klart även läsa tidningar och böcker.

tisdag, september 16, 2008

Bokstavsordningslek

Att testa om eleverna har förstått det här med bokstavsordning i praktiken är något som jag gör med alla tvåor någon gång i början av höstteminen. Jag brukar ta fram små postitlappar och en penna. Sedan sätter vi oss och pratar. Föregående lektion har vi då repeterat begreppen faktaböcker och skönlittaratur och nu kollar jag om de kommer ihåg hur skönlitteraturen står, det vill säga i bokstavsordning efter författarens efternamn. Sedan säger jag mitt hela namn och talar om att om jag hade varit författare, så hade mina böcker stått på bokstaven Ö. Så skriver jag ett Ö på en postitlapp och sätter på min tröja. Där efter frågar jag var och en i gruppen: "om du hade varit författare, vilken bokstav hade dina böcker stått på då?" och alla får efterhand en postitlapp med en bokstav på på bröstet/magen. Vissa heter ju på samma bokstav och då får jag ibland backa, gå tillbaka och skriva till fler bokstäver. Om jag till exempel har en Svensson och har skrivit S på den eleverns lapp, så dyker det upp en Svedin, då skriver jag Sved på Svedins lapp och går tillbaka till Svensson och lägger till ven. Detta kan man gärna göra en ganska stor affär av och säga saker som att "Nu blir det extra spännande!!"

Nästa moment är att jag säger att nu låtsas vi att vi är böcker på en bokhylla (och på Backas bibliotek sitter vi ju oftast uppe på vår lilla balkong, så där är vi redan som på en hylla). Och eftersom jag är Ö, så ställer jag mig sist, sedan får den som har ett A eller närmast det ställa sig längst bort på andra hållet och de andra får ställa upp sig i rätt ordning. Under tiden de gör det säger jag ingenting utan bara tittar och lyssnar. Oftast är det ett par tre elever som styr upp det hela och organiserar sina kamrater och det brukar oftast gå både ganska fort och rätt lätt, allt beroende på klass- och gruppsammansättning. När de står på ett led tar jag till orda igen, jag kollar så att allt blivit rätt, vilket det med få undantag har och berömmer dem för att de klarade det så bra. Och jag säger också att det känns väldigt bra för mig att verkligen veta att de nu alla har förstått i vilken ordning böckerna står i hyllorna.

fredag, september 12, 2008

ÄNTLIGEN bokråd!!

Nu är bokråden i gång igen på både Backa och Lovisa. Det är alltid ett pussel att hitta en tid som passar. Inte nog med att de elever som är med i Bokrådet måste befinna sig på skolan samtidigt - det måste ju även alla andra klasser, eftersom de måste finnas på plats när vi ska bokprata för dem. Alla som har arbetar på en skola vet att tillfällena när ingen klass är på gympa, hemkunskap, simning, slöjd... ja, vad som helst, är få. Nu har vi fått lägga det på samma tid som elevrådet på Backa, vilket kommer att funka. På Lovisa ligger det på den gemensamma tematiden, vilket är ett experiment, eftersom det innebär att de elever vi ska bokprata för kommer att vara utspridda i blandade verkstadsgrupper istället för i sina klassrum. Hur det kommer att bli får ju utvärderas och omvärderas om det inte fungerar.

På grund av den pågåeende omorganisationen har vi nu på Lovisa två elever från femman och en från varje fyra (de är tre på Lovisa nu). På Backa är det en elev från varje femma och två från varje trea. Som vanligt kan man hänga med i vad som händer i Bokrådet på Bokrådets egen Wiki, som man når via denna länken!

torsdag, september 11, 2008

Torsdag med infosök på Lovisa

Idag har jag haft en mycket intensiv dag på Lovisa. Jag inledde med dubbelt pass om informationssökning på Internet i 4a, först halva klassen i 30 minuter och sedan andra halvan i 30 minuter. De är i gång med vikingatiden och har börjat med böcker, men vill nu hitta mer fakta på nätet. Jag presenterade vår kommungemensamma länksamling Luska för dem och visade dem vad de kunde hitta där. Jag visade dem bland annat Vikingarnas värld och Rena Rama Forntiden. Dessutom tittade vi på vad man kan hitta i Ne.se. Det hela ledde till att de blev väldigt intressearde av den källkritiska aspekten av det hela och vi bestämde oss för att titta närmre på det nästa vecka, för att lära oss mer om hur man kan se om en Internetsida är sann eller falsk.

2b fick göra bokstavsordningsleken och klarade det verkligen med den äran och för 3b visade jag bildspelet om läsning, var man läser och läsande förebilder (läs tidigare inlägg om det här).

3c har också varit här och haft tyst läsning, lånat böcker och fått lite all möjlig littaraturrådgivning. Just nu är mangaintresset på topp både i denna och i många andra klasser. Vårt bestånd av manga är inte jättestort och det är hela tiden köer på det vi har. För att eleverna ska få tillräckligt mycket att läsa krävs att de inte bara snöar in på serier, utan att de även läser annat och de gör de allra flesta också.

onsdag, september 10, 2008

Onsdag, Backadag

Idag har Backas två treor besök biblioteket. Det blev en del snack om Sommarboken och vilka som varit med. Eleverna fick också boktipsa varandra om de hade läst något extra bra i sommar. Det blev tips om allt från Harry Potter och Vargbröder till Lill-Kitty och Cromptoms gamla Bill-böcker. Jag har också haft 5c här. De har fortsatt med övningsuppgifterna kring Ne.se och Landguiden, som är en uppföljning på den genomgång de fick av mig i början av terminen.

Imorgon är det Backadagen här. Hoppas att det blir en lika stor succé som förra året. Själv är jag tyvärr på Lovisa, men jag har lämnat en låda utgallrade böcker till loppisen, kanske kan någon fynda något!

måndag, september 08, 2008

Glogar och boktips

I torsdags var jag på möte med kollegorna i Skolbibliotek Syds styrelse. Fick då lära mig vad en glog är. Inte varifrån själva ordet kommer, men vad det är som sagt. Och det är en slags digital anslagstavla. Nyfikna på glogar kan titta på Skolbibblan, en gemensam glog för Röda Skolan och Marbäckskolan i Svedala.

Så ett par boktips! Jaqueline Wilsons senaste bok Sockervadd och svåra val har nu landat på Lovisa. Den är en klassisk Wilsonbok som handlar om en flicka i en utsatt situation, som med friskt humör och mycket humor tar sig igenom tillvarons besvärligheter. Här är det Flora, kallad Floss (därav titeln - candy floss = sockervadd), som med mycket kort varsel får reda på att hennes mamma planerar att flytta till Australien med sin nye man och deras gemensamma son. Floss ska naturligtvis med, tycker mamman, det är ju en fantastisk chans, vem vill inte byta gråtrista England mot soliga Australien?! Men Flora har egna idéer, hon vill själv vara med och bestämma. Hon har ju en pappa också...

Och så är det Kung Steves självlysande hip hop bibel av Thomas Fröhling. Det är en bok lite i Habibanda och den utspelar sig i Salem, Stockholm. Steve, som ska rimma på TV, inte Steve som rimmar på liv, är en cool kille som bor med sin mamma och lever för hip hop´en. Tyvärr är det inte alla som fattat riktigt hur cool Steve är och inte heller hur bra det är med hip hop, i synnerhet inte den nye musikläraren Mister Bister. Steves liv rullar på med besök hos storasyrran och tandläkaren, skola och utflykter till Skansen, obesvarad kärlek och allt möjligt annat som kan hända i en tonårings liv. Men när det börjar en ny kille i Steves klass öppnas helt nya möjligheter... Det råder en skön stämning i boken och man kan dessutom lära sig ett och annat om hip hop i den, vilket är ett plus för oblidade på området som jag själv!

tisdag, september 02, 2008

Bara vara och tänka!

Idag har jag haft 5b och sedan 4b här i bibblan på Lovisa. Med fyror och femmor planerar jag inget själv, utan gör bara undervisningsinsatser i samråd med läraren. Alltså ägnar vi tiden som de har i biblioteket (om ingen sådan planering har skett) åt att låna böcker, prata om böcker, reservara böcker och läsa. Och att bara vara och tänka (se Emmas kommentar nedan). Det blir lite sköldpaddstid, alltså. Sköldpaddstidens motpol är hartid, det är den tiden man löper, jobbar, producerar stort. Sköpdpaddstiden är när man saktar ner, gör ingenting, låter saker och ting landa, funderar , reflekterar (det är ett modeord i skolan idag. Vi på Backa-Lovisa skulle också kunna kalla det för "en stund på bryggan" efter vår föreläsning med L. Strandberg). Uttrycken anspelar på fabeln om sköldpaddan som skulle tävla med haren. Som ni vet vann sköldpaddan.
foto: Per Ola Wibarg, Flickr

Igår var det skolfotografering i Backas bibliotek hela dagen. Jag ägnade tiden åt att göra inköp och annat planeringsarbete, samt att studera de finklädda och välkammade eleverna som kom in för att fotas. Och att lyssna på fotografgens instruktioner sjuttielva gånger.