onsdag, juni 11, 2008

Full rulle på Lovisa idag!

Idag har det verkligen hänt grejer på Lovisa! Dels har hela skolan haft utedag med lekar och andra aktiviteter i tvärgrupper. Grillningen fick tyvärr på grund av skurar bytas mot hamburgare i matsalen, men det gjorde inte så mycket.

Dessutom har femmorna äntligen haft sitt virtuella föfattarbesök med Mårten Sandén. Uppdelade på tio olika datorer i sex olika rum skrev de så tangentborden glödde och jag skulle tro att Mårten hade ett rätt hårt jobb att svara på alla frågor. En del var helt oseriösa (typ: när bytte du kalsonger senast?). Intressant att eleverna ställer frågor som de aldrid skulle ha vågat ställa ansikte mot ansikte med Mårten (ingen av eleverna i den här klassen i alla fall, därtill är de alldeles för väluppfostrade), detta trots att de vet att jag och deras lärare vet precis vem som skriver vad och hela tiden cirkulerar mellan datorerna. Men flera av frågorna var relevanta och intressanta. Dock gick det hela så snabbt att det var lite svårt att hänga med (eller kanske är det min ålder...) Man skulle vilja ha det hela utskrivet i efterhand, så att man kunde sammanfatta. Men det kanske vi kan få från Barnens bibliotek, som ju var chattvärdar.

En mer fullständig utvärdering kommer när femmornas lärare hunnit prata igenom det hela med sina elever.

Sist på dagen har vi haft avslutning i Bokrådet. Det blev lite bokprat och lite utvärdering. den kommer också skriftligt så småningom.

tisdag, juni 10, 2008

Hört idag...

"Tack, du är bäst" (från elev i tvåan på Lovisa). Mer än så behöver man inte, eller hur??

måndag, juni 09, 2008

Sista veckan på banan!

Jag var ledig ett par dagar i slutet på förra veckan, därför blev det lite tyst om bloggen. Men nu är jag tillbaka! Dock inte så länge till, eftersom jag, liksom våra elever, går på sommarlov på fredag.

Jag läste i helgen den senaste David och Larissaboken, Nåjdens sång. Det föll sig väldigt väl för mig, eftersom orsaken till min ledighet var ett hastigt besök i Lycksele (som min farfar skämtsamt brukade kalla "Lapp-Stockholm", kanske för att det var en viktig centralort i Lappland). Handlingen i Nåjdens sång utspelar sig vid Vindelälven, som ju flyter förbi inte så långt därifrån. Lite störigt är dock att Widmark byggt en dam och ett kraftverk i älven, som ju är den enda av våra helt orörda älvar och dessutom skyddad som nationalälv. Men det är en spännande historia i alla fall, när den väl kommer igång. Inledningsvis åker Larissa tillbaka till Ryssland på sommarlov och David ligger i sängen eller jobbar i trädgården och längtar sig fördärvad. Det är dock mystiska saker i görningen, en god vän till faminjen i Norrland har råkat ut för en skum bilolycka och Davis ser en rovfågel som kretsar över huset på ett i ögonfallande sätt. När Larissa återvänder beger till de två barnen norrut för att titta närmre på problemet.
Liksom föregående David- och Larissaböcker finns det många funderingar och filosofiska resonemang i boken. Här diskuteras även samernas levnadsvilkor och religion. Det är intressant att vi under detta läsår plötsligt fått in tre mellanåldersböcker som alla handlar om samer ur olika perspektiv. Förutom denna är det SMS från Soppero av Laestadius och När jag var tretton blev jag same av Zak.

tisdag, juni 03, 2008

Bot och bättring!

Måste genast skriva att jag fått ett mail från den där bokleverantören som jag ondgjort mig en del över. Nu är jag välkommen till dem för att plocka på mig lite avlagda utställningsböcker. Kul! För jag gillar ju egentligen dem, för de är bäst på så mycket. De har bäst kvalitet på böckerna, bäst webbshop, bäst urvalsservice och säkra (men tyvärr ibland för långsamma) leveranser (å andra sidan slipper man reklamera en massa böcker som kommer fram i skadat skick, som är fallet med vår andra leverantör).

måndag, juni 02, 2008

SOMMARBOKEN!!

Nu har jag börjat puffa för Folkbibliotekens sommarsatsning Sommarboken i alla klasser. Precis som tidigare år, låter vi klasserna utmana varandra i Sommarboksutmaningen, där priset består av en vandringspokal och äran i att få hänga som guldinramat porträtt på bägge biblioteken under nästa läsår. 2007 vann 4b på Loivisa och känner jag dem rätt, så kommer de att göra allt de kan för att behålla pokalen i sin klass, så till alla andra klasser säger jag: Läs på!

Sök på "Sommarboksutmaningen" för att hitta tidigare inlägg!

Nytt för i år är att man kan skriva in sina egna boktips till folkbiblioteken. Klicka här för att komma till Sommarbokens hemsida, här kan man även läsa reglerna för Sommarboken. och klicka här för att komma till en sida med Folkbiblioteken i Lunds sommaröppettider.

ALLA BÖCKER IN!!!

Nu är det dags för alla lärare, elever och föräldrar att tänka på att ALLA böcker ska in till biblioteken innan sommarlovet!

Mera mysteriemys med Kalle

Nu har senaste Kalle Skavankboken äntligeh landat på Backabiblioteket (jag ska inte orda mer om varför det dröjt, men vill någon veta kan man klicka här). Jag gillar vekligen den lite laidback stämningen i Petrus Dahlins böcker och Sofia Falkenhems mangainspirerade illustrationer är så helt rätt just nu. I den här boken är det Brotorpskolans rektor som ber Kalle om hjälp när han fått hela skolan nerklottrad av fula röda tags. Det hela tar en helt oväntad ände och på vägen får Kalle och kusinen Dilsa en hel del hjälp på vägen av Dilsas äldre bröder, samt av områdets tidningsbud.