onsdag, maj 28, 2008

Vildvuxen fantasy!

Ett nytt tillskott i fantasygenren är Delia Shermans Neef och bortbytingen som kommit ut under våren på B Wahlströms. Det verkar inte vara en del i en serie, utan bara en bok. Vad skönt, va? Allt annat pumpas ju ut som långserier och omväxling förnöjer!

Neef och bortbytningen utspelar sig i New York mittemellan, som är en av flera paralellvärldar till "Ytter-New York", eller New York så som vi känner det. Precis som New York är New York mittemellan en smältdegel, där folk, fä och väsen samlats från alla världens hörn. Sherman har samlat på sig sagoväsen och mytiska figurer från hela världens sagotradition och bjuder på möten med brownes och nixies, kobolder, irrbloss och kelpier, fu-hundar, gripar, ghuler, boggartar och många, många fler. Som tur är har hon samlat alla sagoväsen i en lite guide längst bak i boken.

Neef, bokens hjältinna, är Central Parks officiella bortbyting. Hon är en äventyrlig och egensinnig ung flicka. På grund av detta överträder hon diverse regler och blir fördriven från Central Park. För att få komma tillbaka till Parken igen måste hon utföra ett antal (tre, så klart!) svåra uppdrag. Under resans gång stöter hon på sin bortbyting, det vill säga den älva som blivit placerad i Ytter-New York i Neefs ställe. Hon är helt bortkommer i sagornas värld, hon har beröringsskräck, ogillar påhitt, sagor och överraskningar, men är en fena på att komma ihåg saker och förstå sig på teknik, hon ljuger aldrig och blir i upprörda situationer lung av att räkna saker, till exempel tegelstenar. I vår värld hade hon nog fått diagnosen Aspergers Syndrom. Neef och bortbytingen visar sig komplettera varandra och blir ett lyckat team ihop genom de fasor och prövningar som deras uppdrag tvingar dem igenom. Neef, som från början har tyckt att bortbytingen är en helt hopplös typ, måste omvärdera sin syn på sin nyfunna tvilling. Som i alla sagor väntar ett lyckligt slut, även om det inte blir så förutsägbart som det hade kunnat bli.

tisdag, maj 27, 2008

PS: kolla in det här!

Det visste vi ju redan, men bibblan äger, kolla själva in här!

Långt ifrån bra

Jag läste under helgen ut Ingrid Olssons Långt ifrån cool, som kom ut nu under våren på Tidens förlag. Detta är, som man genast förstår av omslag och titel, ännu en bok om mobbing, om att inte passa in och inte få vara med. Och...Suck! Jag känner bara inte igen mig i den värld som Olsson målar upp! Huvudpersonen Linnéa Svenssons klasskamrater är fullstäntigt utstuderat sadistiskt elaka utan att varken föräldrar eller lärare ser eller ingriper, mamman favoriserar hejdlöst Linnéas överdivet odrägliga lillasyster, pappan är korkat oförstående och rastvakter och lärare verkar blåsta och inkompetenta. Och naturligtvis måste den mesiga Linnéa ha glasögon, medan den populära antagonisten Vanessa har allting i rosa (de är elva år, den där rosaperioden går väl över för de flesta tjejer i sex-sjuårsåldern?). Och inget blir bättre för Linnéa förrän hon gör en hjältemodig insats och blir uppmärksammad av media (som dessutom tillåts klampa in på skolan helt utan föräldrars vetskap). Jag menar är det vad som krävs? Att man vågar livet i en rånsituation?

Nå, trots detta grät jag så det skvalade i den sorliga upplösningen, så jag blev uppenbarligen berörd av den lilla flickans utsatthet, trots att överdrifterna sprutade. Och nu ska det bli mycket intressant att höra vad mina Bokrådselever säger. De brukar vara väldigt känsliga för när barn känns barnsligare än vad de anser är åldersadekvat. "Så är det alltid i barnböcker! Vuxna tror att vi är är som när man går i tvåan när vi går i femman!", sådant får jag ofta höra. Tyvärr hinns det nog inte med i vår (tack vare den där bokleverantörenens slarv, se tidigare inlägg), utan får ligga till hösten.

måndag, maj 26, 2008

Hurra för barnteatern!

Har precis avnjutit Bibu, scenkonstbienalen för barn- och unga som gick av stapeln onsdag till lördag här i Lund. Jag såg tio föreställningar på två dager, så lite mosigt blev det väl skallen, men oj, vad kul det varit! Allt var inte lika bra, men myckat var väldigt bra och jag hann se en hel del guldkorn. Till dem kan jag räkna Teater tr3´s uppsättning av Nordströms bilderböcker om Sailor och Pekka. Den blev man bara lycklig av att se, hoppas att den kan turnera tillbaka till Skåne till hösten, så att fler barn får se den!

Glad blev man också av den fantastiska dansföreställningen Kamuyot som Riksteatern har turnerat med. Detta var dock (enligt hörsägen endast) det sista tillfället de spelade. Dock har de ju varit i Lund tidigare i våras, så det var väl en del som hann se den då. Det unika med den var, tyckte jag, att man kom så tätt inpå dansarna (lite väl tätt inpå för den egna bekvämligheten när man blev uppdragen och inbjuden att delta på dansgolvet...), som höll mycket hög klass. Föreställningen gavs i en idrottshall på Bollhuset, utan annan ljussättning än lysrören i taket, så både publik, som satt i en fyrkant runt spelplatsen, och dansare var lika naket exponerade.

Ett annat glädjepiller var barockoperan Armida = grymt snygg, som gavs av Utomjordiska. Med mycket humor, lekfullhet och både alvar och distans gav sångare och orkester denna saga om kärlek och hämd. Jag känner mig dock frågande inför åldersrekommendationen i Bibus program, 13-19 år stod det. Min uppfattaning är att den skulle funka utmärkt från sju år och uppåt.

Nu hinner jag inte skriva mer om Bibu idag, men jag återkommer säkert till ämnet. Jag måste dock bara kommentera att jag tycker att det varit märkligt tyst om det hela i media, eller är det jag som missat en massa? Det är ju trots allt en för vårt land helt unik tillställning. Har dock fått höra lite kritik mot Bibu från journalisthåll, det var dåligt med information till journalister, man saknade information om själva Bibu, hur många som deltog från si och så många länder, hur länge festivalen funnits, att den gästades av x antal teaterchefer... och så vidare. Kan mediaskuggan bero på sådana orsaker? Eller är det att barnkultur som vanligt är kasst bevakat?

torsdag, maj 22, 2008

Så här röstade vi i Bokjuryn på Backa och Lovisa!

När jag räknat samman resultatet har jag slagit ihop de olika ålderskategorierna, det var omöjligt att göra på något annat sätt. And the winners are:

1:a plats Biblioteksmysteriet av Martin Widmark
2:a plats Zoomysteriet av Martin Widmark, April, april Sigge av Lin Hallberg och Demonernas port av Micelle Paver
3:e plats Harry Potter och dödsrelikerna av J.K. Rowling

För hela listan, titta in in biblioteken på måndat/tisdag, så kommer jag att ha hunnit sätta upp affisher!

Jag har också dragit namn på fyra lyckliga elever, som vinner vars en bok. Vem det är avslöjas under de närmsta veckorna, jag måste bara hinna beställa prisböcker först!

tisdag, maj 20, 2008

Resultatet i Bokjuryn nationellt

Så var resultatet i Bokjuryn klart! Läs hela tio-i-topp-listan här! Vann gjorde Sagan om Den underbara familjen Kanin och monstret i skogen (Björnstjerna), Biblioteksmysteriet (Widmark), Harry Potter och dödsrelikerna (Rowling) och Som jag vill vara (von Bredow).

Mönstret känns igen! Harry Potter brukar knipa förstaplatsen i 10-13-årskategorin (fast nu var det ju sista gången) och Lassemaja har toppat i 7-9 de snaste åren. von Bredow har också vunnit/legat högt tidigare. Endast Björnstjerna överraskade, kul med en nykommling!

Resultatet för Backa-Lovisa dröjer lite till, jag väntar på ett lösenord till databasen.

måndag, maj 19, 2008

Uschianna mig, det har brunnit!

Vi har haft gräsbrand på Backaskolan! På taket!

Det var i lördags kväll som det började brinna i grästaket, precis ovanför biblioteket här på Backa. Som tur var upptäcktes eldsvådan i tid och brandkåren kunde släcka innan det hade hunnit sprida sig. Invändigt syns inga skador och alla reparationsarbeten kommer att ske från utsidan. Lite buller kommer vi att få stå ut med, men inte mer än så förhoppningsvis.

För bara ett par veckor sedan brann det vid gungorna på stora lekan och det har varit bränder i bilar och på andra ställen runt om i området här. Eleverna undrar vad som står på - och vi vuxna också förstås! Kan folk inte göra något vettigt istället?

fredag, maj 16, 2008

Spetshäxan

En av böckerna som kom igår var Gudrun Wessnerts Spetshäxan. Den utspelar sig i Stockholm-Vadstena under slutet av 1700-talet. Som vanligt med Wessnerts böcker är allting väldigt korrekt historiskt återgivet. Detta innebär inte på något sätt att de blir torrt, tvärt om får man en mustig och levande skidring av dåtidens Sverige. Man lever sig fullständigt in i Anna Chrisitnas liv och öde och man får spännande inblickar i vad folk åt, klädde sig i och roade sig med. Anna Christina överlever en uppväxt hos en änlamakerska, rymmer och beger sig efter ett slumpartat möte med den nye unge kungen söderut. På vägen blir hon upplockad av "Spetshäxan" von Peppa. Hos Spetshäxan är livet något bättre, man får mat att äta, men tvingas å andra sidan att knyppla spets från tidig morgon till sena kvällen sex dagar i veckan.

En dag uppenbarar sig Johan Gabriel på andra sidan det höga planket som omgärdar Spetshäxans bakgård. Av någon anledning dras de båda barnen till varandra, trots att deras vilkor är så olika. Johan Gabriel kommer från herrgården Stjerneholm, men lever där ett ganska ensamt liv med en oförstående pappa sedan modern dött. När Anna Christina blir svårt sjuk och en annan av knyppelbarnen dör, börjar hon fundera på möjligheten att fly från Knyppelhäxan, för att finna sig ett annat och bättre liv...

Sista bokpratet på Backa idag!

Idag var det det sista bokpratet för läsåret på Backaskolan. Bokrådet hade samlat ihop till riktigt mastigt bokprat, se själv på wikin vilka titlar som var med! Nästa gång vi ses blir den sista, då har Bokrådet avslutning i biblioteket och det blir 30/5.

torsdag, maj 15, 2008

Läst ut Melins senaste...

Amor anfaller heter den. Den handlar om Artur som har problem med Amor, ni vet den där tjocka bebisen som skjuter pilar i folk så att de blir kära. Artur har blivit kär i helt fel tjej och helt fel tjej blir kär i Artur. Och på vägen mot att lösa alla de problem som uppstår på grund av detta, uppstår fler problem... Detta är en bok om våndan av, men också om glädjen i att, vara kär. Mårten Melin berättar ur Arturs synvinkel med en korthuggen prosa. Ofta låter Melin en flicka spela en nyckelroll, så även här. Kanske inte på riktigt samma drastiska sätt som i Jävla Lucia, men ändå. Här är det Arturs syster som får agera deus ex macina och hjälpa Artur att reda ut allt krångel han ställt till med på slutet.

Nu har en låda böcker anlänt... Mitt nattduksbord kommer att bli överbelastat av allt jag vill läsa: Dahlins Klotter i Kärrtorp, Lakes Svärdets bok, King-Smiths Vattenhästen Wilkinsons Drakmåne och Di Canillos otroligt vacka Edward Tulanes fantsatiska resa. Med mera...

måndag, maj 12, 2008

Boktorka!

Det har varit ont om nya böcker i biblioteken på sistone. I förra veckan började jag bli misstänksam om att något var på tok, så jag gick igenom listorna på vilka böcker vi skulle ha fått och insåg att det vara många som fattades. Jag hörde av mig till leverantören, som också är den största av de som vi enligt upphandlingsavtalet anlitar, och frågade vad som stod på. Det visade sig att de helt sonika missat att skicka böcker till oss på grund av att någon hos dem gjort ett misstag. De bad så mycket om ursäkt och lovade ett stort paket i veckan. För mig uppstår det så klart problem! Böcker som vi skulle ha haft i Bokråden under terminen och som eleverna längtar efter att läsa kommer nu istället lagom till sommarlovet. Och dessutom blir det en väldig massa för mig att läsa mig igenom på en gång, istället för att läsa efterhand som jag brukar. Jag svarade vänligt att några bonusböcker som plåster på såren inte hade varit en dum idé. Men på det har jag inte fått något svar...

Vi är så klart ingen stor kund jämför med folkbiblioteken runt om i landet, men vi har ett förhållandevist generöst biblioteksanslag för att vara en skola. Och av det lägger vi en dryg tredjedel hos den här leverantören. Så lite rädda om oss borde de vara, tycker jag!

onsdag, maj 07, 2008

Läste i gårkväll ut...

Väktarens lärling av Joseph Delaney. Den står på många bibliotek unde fantasy, men frågan är om det inte är mer av en spökhistoria. Boken är också tonårsklassad, vilket är anledningen till att jag inte läst den tidiagre, den kom ut 2007 och tvåan, Väktarens förbannelse, kom i år.

Väktarens lärling handlar om Tom, som i likhet med Septimus i Sages Fantasyserie är den sjunde sonen till den sjunde sonen. Detta ger honom alldeles rätt egenskaper för att bli lärling åt en Väktare. Helt lätt är det dock inte att ge sig in i detta, Väktare är illa sedda eftersom deras arbetsuppgifter skrämmer folk, så det är ett ensamt yrke. Men Tom har samtidigt inte mycket val, han är den yngste sonen och alla hans äldre bröder har redan gjort slut på pappans kontakter till goda lärlingsplatser och bara äldste sonen kan stanna kvar på gården. Sagt och gjort, Tom påbörjar en prövotid hos traktens Väktare. Där kastas han in i både hårda och skrämmande arbetsuppgifter som ska lära honom till en fullfjädrad Väktare, en som känner till, kontrollerar och bekämpar alla onda och mörka krafter, så att de inte blir ett hot för människorna. "Bör läsas med lampan tänd" står det på baksidan... Känner mig benägen att hålla med (hur ska man annars kunna se?). Passar för egen läsning från fyran-femman, för högläsning för egna barn (om de är modiga och gillar att bli lite skrämda) från tvåan eller för en klass från femman.

tisdag, maj 06, 2008

Mårten Melin på Backa och Lovisa

Idag, efter Röris, fick tvåorna på Lovisa besök av poeten, författaren och Bamseredaktören Mårten Melin. Han pratade poesi och dikter med eleverna, som även fick skriva en del själva. Efteråt promenerade vi till Backa där 2a också skulle få sig en dos poesi.

Både elever och personal verkade nöjda med mötet. En del elever kom verkligen igång med diktandet, någon så pass att han slutade att lyssna och istället gick loss och bara skrev...

Mer om Melin och hans författarskap kan man läsa på hans egen hemsida!

måndag, maj 05, 2008

På tisdag blir det föräldarmöte med femmorna på Lovisa

På föräldramötet på tisdag kväll kommer jag att prata lite om nätsäkerhet. Alla föräldrar kommer att få brochyren "Tio tips till föräldrar med surfande barn". Den finns också att läsa direkt på Medierådets hemsida, där finns den även att beställa på arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, persiska och turkiska. På Medierådet finns överhuvudtaget mycket intressant att läsa för föräldrar/pedagoger om barn och medier, så hela den webbplatsen rekomederas.

Jag kommer även att bokprata och då om följande böcker (som i detta sammanhang rekommenderas till högläsning för femmor):

Wilkinson, Drakväktaren
Hardinge, Mosca Mye och de bannlysta böckerna (läs vad jag skrivit tidigare om Mosca Mye här)
Hoffman, Stravaganza, Maskernas stad
Pullman, Guldkompassen
Sandén, Spökskeppet
Åkerblom, Katten och draken

Dessutom rekomenderar jag att lyssna till på CD på bilsemestern och som finns att låna på Folkbiblioteken i Lund:

Kaaberböl, Skämmerskans dotter
Funke, Bläckhjärta
Gripe, Maria Tordyveln flyger i skymningen
Tolkien, Bilbo
Sage, Angie, Magi