fredag, februari 29, 2008

Fredag med bokråd på Backa

Idag har bokrådet besökt 4a samt 5d. Läs mer om vilka böcker som kom upp på Borådest wiki!

Övrigt idag: femmorna och fyryrna kommer förhoppningsvis och kastar sig över de böcker vi bokpratat om. Dessutom får jag besök av 2a, som ska fortsätta med datorerna och Barnens bibliotek.

onsdag, februari 27, 2008

Nu är det full fart igen!

Jag var på väg i här på bloggen igår, men så dök det upp en lärare som ville prata informationssökningsundervisning, och det går ju så klart före det mesta.

Ja, som sagt full fart. De här tre veckorna innan vi ska ha lov igen vill man så klart pressa in så mycket som möjligt. Men det mesta är kul!

I går kväll var jag på kulturombudsträff anordnad av Kultur Lund. Det var den första sådana träff som hölls "i modern tid" för att citera Johannes Björk som sammankallade mötet. Själv är jag kulturombud både för Backa och Lovisa (fast på Backa delar jag ansvaret med en till). Jag ser mig som en förmedlande länk mellan kulturutbudet och skolan/pedagogerna och gör mitt bästa för att informera, rekomendera och inspirera. I synnerhet om sånt som är gratis...eller nästan gratis. För det är ju ofta där vi strandar, vill vi köpa mer kultur än vi har råd till.

Annars tycker jag att det svåraste med att vara kulturombud är det otydliga uppdraget -vilket är det egentligen, vad förväntas av mig, hur kan man göra det bättre, när ska man arbeta med det , vilka resultat vill skolledningen att jag ska uppnå - samt bristen på en samlad kulturstrategi (någon typ av plan) från skolans sida. Och dessa två hör ju naturligtvis ihop. Annars kan jag rekommendera kombinationen bibliotekarie - kulturombud. Många skolbibliotekarier har ju ett IT-ansvar. Jag tycker att det är mycket roligare med kultur, även om IT eller IKT är ett väl så viktigt område.

Apropå kultur så har bokrådet haft besök från Litteralund idag. De fick brainstorma loss på idéer och förslag inför årets festival som går av stapeln samma tid som förra året, veckan innan höstlovet. Det blev mycket prat om skrivarverkstäder (helst med Douglas Foley), tävlingar och illustrationer. Och många förslag på författare man vill möta: Laura Trenter, Martin Widmark, Lotta Olsson, Frida Nilsson... Det märks att de är belästa elever, de kan rabbla massor med författarnamn.

Jag har också träffat ettorna och treorna idag. Ettorna fick höra sagan om den listaga mormor Kanin och det elaka Lejonet (pojkarna hävdade envist att de heller ville vara lejonet än den fiffiga mormor kanin, trots att lejonet är elakt, korkat och dör på slutet. Heller mäktig, stark och dum än liten och smart alltså. Alla flickorna ville helst vara mormor Kanin). Treorna fortsatte med bokjuryröstning.

fredag, februari 15, 2008

Jag vet att jag tjatat om vädret...

...men visst är det obeskrivligt härligt med dagar som den här?!

Idag träffar jag bland annat tjejerna i 4c, som ska få en litet bokprat på tema kärlek, i efterdyningarna av Alla Hjärtans dag.

Och nästa vecka tar Lilla skolbiblioteksbloggen sportlov. Jag ska inte komma i närheten av en datorskärm på hela veckan, utan i stället åka skidor, läsa, spela spel, äta och sova!

Det samma önskar jag alla andra:
ett februarilov fullt av kultur och frisk luft!!!

torsdag, februari 14, 2008

All we need is Love!

Eller hur? Detta har Svensk biblioteksförening tagit fasta på i sin kampanj Library Lovers som de kickstartar i dag på Alla Hjärtans dag.

Kampanjen går ut på att verka för en nationell bibliotekspolitik i Sverige. Hur en sådan nationell bibliotekspolitik skulle kunna se ut har man sammanfattat i åtta punkter:

1. Nationella strategier, definition av bibliotekens huvudfunktioner och utvärdering av bibliotekslag
2. Målformulering, uppföljning och utvärdering av biblioteksverksamheten
3. Insatser för att stärka barns och ungas läsande
4. Bättre tillgång till bibliotekens tjänster
5. Stärkt infrastruktur för digitala tjänster
6. Intensifierad forskning och kompetenshöjning på biblioteksområdet
7. Fri tillgång till offentligt finansierade forskningsresultat
8. Inrättande av ett nationellt biblioteksorgan


På Library Loverssidan kan man också tävla om ett "Library Loverspaket" genom att skriva varför man älskar bibliotek, eller skicka efter en Library Loverknapp helt gratis! (kostar brevporto)

Som skolbibliotekarie tycker jag nyheten om hur Sveriges friskolor väljer att bortprioritera biblioteken, som aktualiserades i början av veckan är alarmerande. Utifrån min horisont här i Lund var det visserligen ingen nyhet - men det är tråkigt att se att min bild bekräftas i nationella undersökningar. Läsa mer om friskolorna och biblioteken på SR´s hemsida.

måndag, februari 11, 2008

Tvåhundrade inlägget!

Ja, faktiskt, 200 inlägg har jag knappat in sedan körde igång den här bloggen i maj 2006. Det var efter en inspirerande föreläsning av en bibliotekarie från Malmö stadsbibliotek på Skolbiblioteksdagarna i Höör.

Dagen som kommer ser ut ungefär så här:
Idag kör jag vidare med "Sagan om tuppen som lärde sig att lägga ägg" för ettorna här på Backa. Treorna som kommer sist idag ska fortsätta med Bokjuryn, och vi ska glädja oss åt vår snygga, utökade och betydligt snabbare datorpark.

Sist bjuder jag på ett litet filmtips: Under den här länken, som leder till Myndigheten för Skolutvecklings hemsida, kan man se en film om undervisning i källkritik.

torsdag, februari 07, 2008

Mmmmm... Soligt!

Oj, oj, vad allt känns mycket lättare!

Idag ska biblioteksgruppen på Backa-Lovisa äntligen ses. Jag hoppas att jag ska ha lite mer tid till den n u när SMiLE är avslutat. Ett ämne för diskussion i dag blir just SMiLE-rapporten och hur vi kan arbeta vidare med de frågorna.

Idag har jag fortsatt med röstningen i Bokjuryn med 2c och 3c som har varit här. Tyvärr strular det lite med inloggningar, men det går ju mycket snabbare frammåt med fyra datorer än två. I övrigt laddar jag för info-sök-unervisning med 5a imorgon samt lite kärleksbokprat med Backafyrornas flickor i samband med allahjärtansdag nästa vecka.

onsdag, februari 06, 2008

Test, PIM-produkt

Alla vi pedagoger i Lunds kommun genomgår just nu utbildning i PIM, praktisk IT- och mediekompetens för pedagoger. (För övrigt utmärkt datorhandledning för vem som helst, det mesta helt fritt tillgängligt på nätet, för att besöka PIM´s hemsida, klicka här).

Vi genomgår olika examinationer genom att lämna in olika uppgifter. Min senast godkända uppgift var en Powerpoint, få se om det går att lägga ut den här... Näha, det gick inte. Får väl återkomma, då och se om det fungerar bätte med trean!

Onsdag på Lovisa, lite om omorganisationen

Idag har jag haft besök av 1b. Den här halvan fick också höra Sagan om tuppen som lärde sig att lägga ägg. Återstoden av tiden ägnades åt läsning och boklån.

I eftermiddag kommer 3b för en bokjuryintroduktion och sist på dagen blir det bokråd.


Jag har börjat så smått att minska på inköpen av böcker för yngre elever hit till Lovisa och kommer att trappa ner inköpen av böcker för äldre elever till Backa, allt på grund av den nu beslutade stundande omorganisationen. Till sommaren kommer det att ske en större omflyttning av bestånden, för att på bästa sätt matcha elevunderlaget. När omorganisationen så småningom är klar, är en spännannde utvecklingspotential att vi kommer att kunna specialisera bägge biblioteken mycket mer efter åldersgrupperna. På Lovisa kommer vi då bara att ha fyror och femmor och på Backa f-3. Det kan exempelvis innebära att vi har råd att köpa in fler bilderböcker till Backaskolan eller att vi kan köpa fler exemplar av populära titlar till Lovisaskolan.
foto: peterastn, flickr

tisdag, februari 05, 2008

Rösta i Bokjuryn och nöjda teaterbesökare

Igår körde jag "Nya bokkompisar" med de andra hälfterna av 1c och 1a. De fick bekanta sig närmre med Mia och Mette, Kasper, Nelly Rapp och Lasse och Maja. Jag hade också besök av 3a, som började med röstningen i Bokjuryn. För alla elever på Backa och Lovisa så gäller följande: om man vill vara med och tävla om bokpriser och därför vill fylla i fullständigt namn och adress på rösningsformuläret, måste man rösta hemifrån, så att man kan fråga sina föräldrar om lov. Om mna röstar från skolan får man nöja sig med att vara med i den lilla bokutlottning som jag arrangerar, då behöver man bara fylla i förnamn, skola och klass på rösningsformuläret.

För föräldrar som vill hjälpa sina barn att rösta hemifrån: När man röstar är det enklast att gå in via Barn- och ungdomsbokskatalogen. Där klickar man sig runt mellan olika kapitel (de som syns i vänstermenyn) och sidor och letar upp de böcker man vill rösta på. När man ser en bok man gillar klickar man på den och sedan på länken "Lägg i mina böcker" (senaste gångerna jag har varit inne har det fungat bättre att rösta utan login, så det kör vi på just nu). När man så lagt alla böcker man vill i "Mina böcker", klickar man på länken "Mina böcker" i vänstermenyn. Där måste man välja ut max fem böcker genom att klicka i ibockningsrutan vid varje bok. Sedan klickar man på knappen "rösta" längst ner. Då kommer man till ett röstningsformulär där man fyller i ålder, pojke/flicka och adress och skickar iväg.

Idag har många här på Lovisa berättat om vilket synnerligen lyckat teaterbesök de gjorde i fredags. Då åkte nämligen ettan, tvåan, trean och fyran till Malmö och Malmö Dramatiska Teaters uppsättning av Snövit på Hipp. Allt från scenografi/kostym, dansare/skådespelare till ljus och regi har fått beröm. En teaterupplevelse utöver det vanliga, tyckte de flesta! (och det tyckte ju jag också - läs mitt tidigare inlägg om Snövit här)

fredag, februari 01, 2008

Jippi! Fler datorer!

Ja, vad mötte min syn när jag kom in på Backabiblan i går morse (förotm de vanliga högarna med återlämnade böcker och de ständiga listorna med utlån...), om inte två splajsans nya datorer! Vi ska så småningom uppdatera bilden på hemsidan, så att ni kan se hur välutrustade vi är nu! Nu får det ju faktiskt inte plats fler datorer i biblioteket, såvida vi inte möblerar om.

En väldigt positiv sak är nu att alla tvåor som ska få logga i och ändra lösenord och prova på Barnens bibliotek, nu får vänta hälften så länge. Och alla andra som ska rösta i Bokjuryn kommer också till snabbare.