måndag, maj 28, 2007

Nytt från Pernilla Stalfelt

Vi har i dagarna fått Stalfelts En bok om solen, som hon gjort i samarbete med Statens strålskyddsinstitut (SSI). Det är en helt "stalfeltsk" bok! Med drastiska illustrationer, en uppsjö olika kommentarer och sin förmåga att vrida och vända på ämnet, så att man som läsare får chansen att se det från många olika håll, berättar Stalfelt och solen och dess faror. Man får lära sig om olika sorters strålning, varför den är farlig, hur man vet när och för vem den är farligast och hur man kan skydda sig. Som vanligt när det gäller Stalfelt är bilderna lite "äckliga", men det är ju också bl.a. det som gör dem så roliga!

fredag, maj 25, 2007

I veckan som gått

...har jag informerat mycket om vår nästa stora skolgemensamma satsning, Sommarboksutmaningen. Vi kommer att köra på på samma sätt som förra året, läs mitt inlägg om sommarboksutmingen från i fjol. Reglerna är de samma, men nu finns ju pokalen redan på skolan. Hela läsåret har den stått och glänst i 5a:s klassrum (det var de som vann). Nu är den nedflyttad till Backas bibliotek och naturligtvis blir då alla klasser som kommer dit mycket nyfikna på vad det är. En hel del kommer ihåg i från förra året och många blir mycket sugna på att vara med. Här behöver i synnerhet de yngre eleverna lite hjälp från sina föräldrar med att komma iväg till Folkbiblioteket (bokbussen, Fäladsgården eller stora biblioteket nere i stan). Att vara med i sommarboken i en annan kommun där man semestrar duger precis lika bra. Här är en länk till folkbibliotekens öppettider.

tisdag, maj 22, 2007

Köttbullematch på Lovisa

Idag har förskolebarnen fått höra Stalfelts Köttbullematchen. De kände väl igen hennes karakteristiska stil från andra böcker, t.ex. Dödenboken, Våldboken och Läskiga boken.

3b är här nu och läser, diskuterar och väljer böcker. Det är en mycket litteraturintresserad klass! För någon tid sedan var de på ett introduktionsbesök på biblioteket på Fäladsgården (skolbibliotekarien där berömmer alltid våra elever här från Backa och Lovisa, de har en hög nivå när det bäller både litteratur- och bibliotekskunskaper). Det är bra att de börjar bekanta sig med folkbiblioteket. Det kommer de att behöva när de läser så mycket som de gör, vårt skolbibliotek kan aldrig tillfredställa sådana storläsare när de kommer upp i fyran och femman och fortsätter att läsa så här!

måndag, maj 21, 2007

Måndag, plötslig hetta!

Idag har femmorna (en halvklass från varje) varit i biblioteket och haft en lite övning i källkritik. När man pratar med eleverna om vem som ligger bakom en hemsida, varför de har gjort den, när de har gjort den och vad de vill oss, så vet de en hel del. De är rätt medvetna när jag sitter brevid och frågar. Men om jag frågar dem om de brukar tänka på de här sakerna så är svaret alltid nej. "Varför skulle vi göra det?" Om dagens diskussion satte bara det allra minsta spår i dem som kan leda till att de blir mer medvetna och kritiska i framtiden, så är det ju alltid något gott.

2c har hört den afrikanska dilemmasagan Tre magiska ting. Efteråt diskuterade vi vem flickan skulle välja att gifta sig med. Många menade att hon gott kunde gifta sig med alla tre, de hade hört talas om månggifte och menade att det nog kunde funka med en fru och tre män.

Med 3a har jag gått vidare med författarprojektet. Denna gruppen hade valt Widmark, så jag berättade lite om honom och de började rita och skriva frågor till en tävling.

tisdag, maj 15, 2007

Sist i dag

...har jag haft besök av föräldrarna i klass 2a i biblioteket på Backaskolan. Det var trevligt att de ville komma! Jag berättade lite om vad vi har arbetat med i biblioteket under läsåret. Dessutom - även om jag höll på att glömma det - passade jag på att ge några boktips. Sommaren närmar sig ju och man har förhoppaningsvis chansen att vara lite ledig. Då kan det finnas tid för högläsning, så böckerna jag valde är egna högläsningsfavoriter.

Först var det Gustavsson, Sägenresan: fantastiska berättelser från Skåne till Lappland som jag särskilt rekommenderar till den som ska ge sig ut och resa i Sverige i sommar. Tänk vad mysrysigt att kunna läsa om platsen man befinner sig på och kanske också besöka de ställen som boken talar om! För de som bara vill resa i fantasin rekomenderade jag Funke, Drakryttaren om draken Lung, hans koboldkompis Svavelfäll och drakryttaren Ben, som ger sig ut på en lång resa på jakt efter Himlens rand. Eller Corder, Lejonpojken om ett äventyr i framtiden med Charlie, pojken som kan tala med katter, som letar efter sina kidnappade föräldrar och på vägen hamnar som lejonpojke på cirkusskeppet Kirke.

Mamma Mu får ett sår!!

Idag har jag och fb läst Wieslander/Nordqvists Mamma Mu får ett sår. Den tyckte vi alla var bra. Ett par elever hade hört den förut - då får man se upp som högläsare!! Jag läser bilderböcker "upp-och-ner", d.v.s. med bilderna ut mot elevgruppen och ryggen mot mig själv. Alltså måste jag kika över kanten på boken och läsa samtidigt som jag vill ha så mycket ögonkontakt med barnen som möjligt. Då kan det smyga sig in ett och annat ordfel, som jag skarvar ihop eftersom jag kan berättelsen sedan innan. Har då någon elev hört den förut kan man få kommentarer av de typ jag fick idag: "'ur frysen' brukar min mamma säga!" (när jag läste "ta nåt kallt i frysen"). De har fantastiskt minne, våra elever!

Författarprojekten återupptas på Backa

Igår blåste vi liv i vårt slummrande författarprojekt på Backaskolan. Det var innan påsklovat som de fyra grupperna från åk. 3 på Backaskolan fick välja vars en författare som de ville veta mer om. P.g.a. lovdagar och Världsbokdagsutställningen har det blivit ett väldigt långt uppehåll, men nu är vi i gång igen. Först ut i går var en grupp från 3a som hade valt Astrid Lindgren. Jag berättade lite om hennes liv och författarskap och de bestämde sig för att göra en gemensam planch samt frågor till en tävling. Om tävlingen kan bli av denna terminen eller om vi sparar den till nästa får vi se; det beror på hur lång tid det tar att bli färdiga och hur försinkade vi blir av lovdagar och annat.

fredag, maj 11, 2007

Manganyheter och bokråd

I veckan har vi fått in lite Manganyheter på biblioteken. På Backa, där jag registrerade och satte ut de nya titlarna i onsdags och torsdags sa det SHWOOP och så var de allihopa borta, utlånade! Jag hade inte ens hunnit börja fundera över var jag skulle ställa dem när de inte längre ska stå på "Nyhets"-snurran (vi har så lite tecknade serier på Backa att det lilla vi har står bland bilderböckerna. Det tycker jag dock inte passar så bra för mangapockets, så jag får fundera ut något annat så småningom). De elever som lånade var nästan alla mycket medvetna om att deras lärare inte skulle godkänna att de enbart läste serier, därför såg de till att få med sig en skönlitterär bok också. Och de har ju alldeles rätt - det är en annan konstform och en helt annan lästeknik, så det är bra att lära sig båda.


På Lovisa, där jag är idag, ska även dessa böcker först gå via bokrådet och bokpratas innande kommer ut till utlån.


De nya titlarna är:

De fem förska delarna av Kishimoto, Masashi: Naruto (typisk manga så som vi känner till den här i Sverige, men ninjas, hjältar, demoner och fighter).

De fyra första delarna av Anno, Moyoko: Sugar sugar rune (det är vad som brukar kallas "tjej-manga" - fånigt namn, men ändå. Handlar om småhäxorna och tillika bästisarna Chokolat och Vanilla som båda konkurerar om att bli drottning i trollvärlden).

och Toriyama, Akira: Sandland (samma författare som det outsägligt populära Dragon Ball, det är något så ovanligt som en fristående mangapockat, trevligt om man vill ge bort något i present någon gång. Utspelar sig i en framtid förstörd av krig, där en girig kung kontrollerar det vatten som ännu finns kvar)


Efter rasten i dag blir det bokprat med vårt proffsiga bokråd. För att se vilka titlar som kommer upp man man som vanligt titta på vår wiki!

tisdag, maj 08, 2007

Höör igår

I går gick den ena av de så kallade "Höördagarna" av stapeln. Den andra är idag, men det är samma program bägge dagarna.

Det var ur min synvinkel inte riktigt lika bra och inspirerande som förra året. En av anledningarna till att jag tyckte det var att jag redan hört eller kände till delar av programmet. Dels var det Christina Strömwall, årets skolbibliotekarie, som alltid är en programpunkt på Höördagarna och dels var det representanter från vår LUSKA-grupp som berättade hur vi tänkt och arbetat kring vår länksamling. Det var också en representant från Malmö som talade om PIM, något som jag också hade kommit i kontakt med innan.

Det bästa under dagen som jag såg det var Carl Löthman, lärare och IT-pedagog från Pedagogiska centralen, Malmö, som talade kring ämnet fusk på nätet. Löthman hade valt att fokusera på hur man kan vända de möjligheter som finns på nätet till något positivt och istället utnyttja det i sin pedagogik. Jag gillar när föreläsare inte bara pratar om hur viktigt det är att lära ut källkritik o.s.v., utan också ger konkreta tips på hur man kan gå till väga. Tyvärr hade han bara 25 minuter till sitt förfogande, det hade varit trevligt att höra mer.

Idag har f-klassen på Lovisa varit här som de brukar på tisdagsmorgonen. Vi har läst Brigitte Raabs Var växer pepparn? och Halling/Anderssons ABC och hör!. Den sistnämnda är en ny och rolig variant på den klassiska ABC-boken. Den bygger snarare på läten, ljud och utrop än på de uttjatade "a som i apa, o som i orm". Ormen finner man instället på "Sssss!" och på O finns en varulv som ylar mot månen: "Ooooo!".

fredag, maj 04, 2007

På skåneresa med Linné

I Sidenblahds Min pappa blomsterkungen följer Linnés yngsta dotter Sofia Linnéa med sin kände far på hans Skåneresa. Det är en vacker bilderbok med bilder av Tord Nygren och den senaste i floran av Linnéböcker som kommit ut nu i samband med 300-årsjubileumet av hans födelse. Jag tror inte att det ligger någon sanning i detta att Sofia smög sig med på Linnés resa, men ställena de besöker och upptäckterna de gör, maten de serveras och växterna de ser är säkert sanningsenligt återgivna. Dessutom är bilderna både sagolika och noggranna. Extra kul för oss skåningar är det ju dessutom att det är just skåneresan som skildras.

Andra nya barnböcker om vår jubilerande megakändis är Bergqvist, Carl von Linné - pojken som inte slutade samla och Ahlander, Blomsterkungen : [boken om Carl von Linné]

onsdag, maj 02, 2007

Kort vecka

En mycket kort skolvecka inleds idag. För min egen del har den börjat med att Världsbokdagsutställningen har tagits ner och Lovisas bildsal får återgå till att vara bildsal igen.

Till höger en bild av 3b´s bidrag till utställningen, tittskåpsscener från Skånesägnerna ur Gustavssons Sägenresan. Fler bilder från utställningen finns på skolornas hemsidor, titta här!

Nästa vecka är det skolbiblioteksdagarna i Höör måndag och tisdag. De anordnas av Länsbiblioteket och brukar inehålla ett mycket intressant program. Det är samma föreläsningar båda dagarna och från NF1 åker vi på måndagen.