måndag, februari 26, 2007

Nya böcker om barn i världen

Idag fick vi in den första boken i en ny serie som heter "ung verklighet"om barns situation runt om i världen. Den heter Flyktingläger: Att överleva kriget i Sudan. I den får man följa Carbinos berättelse från den trygga uppväxten i hembyn de första elva åren av hans liv via en tuff tillvaro i olika flyktningläger i det krigshärjade landet och dess gränstrakter, tills han slutligen efter 14 år återförenas med sin familj. Carbinos berättelse kantas av historiska, geografiska och andra fakta, som tillsammans ger en bra helheltsbild av ett svårt och komplext ämne.

Elever fråga mig ofta efter böcker om "krig" eller "vapen", men det finns ju inte så många böcker för barn om dessa svåra ämnen. Vi har Stalfets Våldboken och Fakta i närbild om vapen, en del historiska böcker om bl.a. andra världskriget, men annars är det ett svårt behov att tillgodose. Jag tror inte att boken om Carbino i Sudan är alls vad eleverna tänker på när de ber om en bok om krig, men det kanske är en bok som kan starta en diskussion och vara en hjälp för den som verkligen vill förstå.

tisdag, februari 20, 2007

v. 8 = Sportlov

Nu går biblioteken på Backa-Lovisa på sparlåga. Sitter idag på en mycket öde Lovisaskola och jobbar undan en del gamla högar. I köket brevid fixas fastlagsbullarna som ska vara till mellis eftersom det är fetisdag. I går och imorgon var/är jag på Backa, för att komma ikapp där. Det blir en hel del jobb med att lägga in böcker och annat och en del planering. Skolbiblioeksverksamhten kommer igång igen v. 9!

torsdag, februari 15, 2007

Etthundrade posten!

Nu har Lilla skolbiblioteksbloggen varit i gång sedan i maj förra året och detta är min hundrade post.

I dag avslutade vi Bävertecknet med 5b. De var ngt mer positiva till boken efter att ha läst hela. Det talar för att bokens fysiska uppenbarelse verkligen är viktig. Denna var i mycket dåligt skick, men när de tvingats läsa dem kunde de flesta se åtminstone något positivt med den. Nu åker de flesta nog i containern, tur att bokrean står bakom hörnet!

3c har avslutat strövtågen på Luska.

onsdag, februari 14, 2007

Snurran gör bejublat återintåg!

Idag har 2a fortsatt att rösta i Bokjuryn. På eftermiddagen läste jag Bergström/Samuelssons fantastiska Snurran äter ketchup för 1c. Det var en braksucce. I förskoleklassen arbetade denna klass med ett bildtema kring den förra Snurran-boken, Snurran och fjärrkontrollen, och resultatet, en bildberättelse, hänger här i biblioteket. Det blev ett kärt återseende för 1c, uppläsningan kantades med många skratt, jubelrop och avslutades med applåder. Sedan läste jag Köttbullematchen, men den förstod de sig inte riktigt på, den gjorde inte alls samma succe som hos 2c i måndags.

1a fick också höra om Snurran och även de var förtjusta. Denna komplett egensinniga kattunge går verkligen hem. I denna bok vill hon bara äta ketchup och matvägrar om hon inte får dränka allt i denna ljuvliga sås. Som tur är kan man ju smita över till tant Rut när den kniper. Och hjälper inget annat så kan man ju också gå över till senap....

För 1a läste jag också Var växer pepparn av Raab/Olten. Den funkande riktigt bra!

tisdag, februari 13, 2007

Tisdag på Lovisa

Nu har jag 3b här. Först dyker alla ner i sina böcker och läser oerhört koncentrerat. Sedan börjar de leta lite smått efter nya böcker samtidigt som några sätter sig vid datorerna för att gå in på Barnens Biblioteks hemsida där de ska rösta i Bokjuryn.

I morse läste jag Pija Lindenbaums suveräna Lill-Zlatan och morbror raring för förskoleklassen.

måndag, februari 12, 2007

Åter igång!

Nu är verksamheten i skolbiblioteket åter igång efter ett kort avbrott orsakat at bibliotekariens semester. Jag fick börja dagen med att städa mailkorgen, registrera lån, återlämna och sätta upp i hylla. Sedan var det dags för eleverna att välla in.

Dagens mest lyckede var att jag läste Stalfelts Köttbullematchen högt för 2c. Den gick verkligen hem! De applåderade spontant när IK Mac gjorde mål (de hejade på dem nämligen) och hurrade när de vann matchen.

fredag, februari 02, 2007

Ett sista PS innan ledigheten...

Läste följande underbara citat:

"Den nyckfulla datorn är helt och fullt död, men bokhyllan står där, som alltid sprakande, ett bokstavsdrivet kraftverk. (14 januari 2007)"

Peter Englunds blogg. Det finns så många helt ointressanta bloggar! Detta är inte en av dem, tvärt om. En varning bara: klicka dig inte dit på arbetstid; du riskerar nämligen att bli fast. Perfekt dock för en VAB-dag!

Drar till fjällen!

Vecka 6 är jag på semester, så inget nytt kommer att hända på Lilla skolbiblioteksbloggen under den tiden!

Fler titlar

På föräldramötet på på torsdagskvällen la jag till några böcker (eftersom vissa föräldrar var även på tisdagens möte - jag tyckte att de skulle få höra åtminstone ngt nytt från mig!!). Här kommer de:
Lindström, J Allt från början (Allt om universum, Råttans skelett)
Hulth, S. Barnens svenska historia (finns i fyra delar)
Lindenbaum, P. Lillslatan och morbror Raring

För övriga titlar, se nedan eller klicka här!

torsdag, februari 01, 2007

Läsecirkel med femmorna

På torsdagarna har jag börjat vara med när 5b har sin läsecirkel. Just nu läser hela klassen samma bok, Bävertecknet av E. G. Speare, i en ganska gamal och skruttig ebfa-upplaga. Elevernas inställning till boken är inte helt positiv, kan man säga. En del tycker att den går för långsamt, att man inte fattar någonting eller att den är för ospännande. Få eller ingen av eleverna tycker att det tillför något att alla i klassen läser samma bok.

Personligen tycker jag att det är en ganska spännande bok och att det är intressant att diskutera hur olika elever kan uppfatta texten olika och lägga märke till olika saker i den.

Sista lektionen på torsdagar tillfaller 3c. Idag har vi fortsatt våra strövtåg på Luska. Meningen är att alla ska få tid att utforska de länkar som finns där om kroppen, vilket är det tema klassen jobbar med just nu.

Det jobbas för fullt på våra skolors hemsidor av vår IKT-ansvariga för närvarande. Någon gång i mitten på mars ska de publiceras tror jag. Det är verkligen efterlängtat att äntligen få en riktig hemsida, något som saknats på skolan länge.