torsdag, juni 21, 2007

Boktips inför sommarboksläsning

Innan Lilla skolbiblioteksbloggen tar sommarlov, kommer här några somriga lästips.

Att resa och läsa om platserna man reser till ger resan en extra dimension. För de som ska resa i Sverige har jag redan rekomenderat Gustavssons Sägenresan, se mitt inlägg om den tidigare i vår. Men det finns fler förslag för sverigeresenären! För den som ska till Stockholm rekommenderar jag Jaenssons nya bok Hjärnsläpp, som är en både rolig och allvarlig historia i tydlig stockholsmiljö, närmare bestämt söder. Jenny, bokens huvudperson, råkar byta kropp med sin pappa och blir tvungen att ta hand om hans jobb, som chef på tidningen SoFo. Jennys pappa å sin sida måste gå till skolan och försöka hänga med vad gäller det senaste innom dokusopor och schlager. Jaenssom har tidigare skrivit böckerna om Buller, också de med en uppenhar stockhomsförankring.

Ska man inte så långt som till Stockholm, utan håller sig här i Skåne, han man läsa Sandéns Spökskeppet, nummer fem i hans serie om Petrinideckarna. Här utspelar sig under en påsklovsvecka på Österlen ett spännande äventyr med spökskepp och smuggling. Den allra senaste Petrinideckaren, nummer nio, utspelar sig också på Österlen. Nu är det däremot sommar och Peter och Petra besöker bland annat Kiviks marknad. Piraterna heter boken, som inte verkar finnas på Folkbiblioteken i Lund ännu, men säkert i bokhandeln.

Kvar på Österlen befinner vi oss i Åkerbloms Katten och Draken, som handler om Anna som spenderar sommarlovet i det lilla samhället Brantinge (Brantevik, kanske?). Här dras hon in i ett mysterium med trädgårdstomtar, mopedungdomar och hotbrev.

Åker man längre norröver än till Stockholm och vill läsa en mysteriebok, kan man välja Lundberg-Hahns Det glömda guldet, som ingår i hennes deckarserie om Kajsa. Här är Kajsa på besök hos släktingar i Norrland och börjar utforska en gamal nedlagd gruva.

Två hela serier som utspelar sig i Norrland ärMankells Hunden som sprang mot en stjärna som förtsättes av tre böcker, samt Herberts serie om Stall Norrsken, där den första av hittlills fyra böcker heter Eldens gåva. Dessa böcker är en hybrid mellan häst- mysterie-fantasy och serie i mangastil. Därför lämpar de sig kanske dåligt för högläsning, men är ett spännande allternativ om man vill läsa något annorlunda.

Slutligen några tips för utlandsresenärer: Grekland: Nilsson-Brännström, Taziki och Farsan, Oskarsson, Vulkanexpeditionen, Samzelius, Hjältar och monster på himlavalvet eller Melberg, Sagornas öar. Spanien: Lundberg-Hahn, Falska ansikten, Italien (Venedig): Wessnert, Nunnorna och Hönsen, Funke Tjuvarnas herre eller Hofman, Maskernas stad. Slutligen Bornholm: Harild, De underjordiska och Vägen till Kungadjupet.

Inga kommentarer: