fredag, oktober 27, 2006

STOPPA PRESSARNA! BOKTIPSARDAGEN BRAKSUCCÉ!

Det är en mycket nöjd skolbibliotekarie som skriver det här! Ja, Stora Boktipsardagen blev verkligen lyckad! När jag vaknade i morse var jag rädd att alltihop skulle blåsa bort, men så blev det inte. Jag har varit med och lyssnat på ett gäng från 5a som boktipsade i 2b. Vi fick se en mycket effektfull dramatisering av Widmarks Frankensteinaren och höra utdrag ur Jensens Kasper får en ny tränare. Tvåorna lyssnade andaktsfullt. Femmorna berättade jättefint om de böcker de valt och hade verkligen tagit fram bra bitar ur böckerna att läsa upp och dramatisera. Framför allt slutade de på precis rätt ställe för att skapa spänning och lässug.

4b, som hade varit på Backa, var också nöjda när de kom tillbaka. Både elever och lärare tyckte att det hade gått bra.

onsdag, oktober 25, 2006

En onsdag i biblioteket på Backa

Idag har jag återigen hjälpt fyror som ska hitta boktipsarböcker. Nu är det bara två dagar kvar till Stora boktipsardagen och det ska bli mycket spännande att se hur det blir.

2a kommer efter lunch idag. De ska få ett rejält faktaboksbrat baserat på Jonas Leksells Så blir du proffsig. Det är en härlig och annorlunda faktabok, som lätt fångar barnens intresse. Utifrån den kan jag prata lite generellt om "hur en faktabok fungerar" med förord, innehållsförteckning och kapitel. Och så läsa lite högt såklart, vem vill inte ha tips på hur man blir bättre på att slippa städa, äta upp otäck mat eller klara sig mot Dracula?

Jag har också besök av bägge ettorna på Backa på onsdagar. Idag ska vi läsa Arro/Grimbergssons Magda och Anton, uppföljaren till Magda och Loppsockan från i fjol. I den har Magda (som är adoptivbarn, fastän det aldrig nämns i texten, det illustreras bara - sådant älskar jag!) fått en lillebror. Resväskorna ligger fortfarande ouppackade på sängen, så man förstår att famljen nyss är hemkommen med sin nya medlem. Men han kan ju nästan ingenting, Anton, bara skrika. Magda tycker att han är söt, men Loppsockan tycker att han är en Skrutt-Anton. Och inte blir det bättre av att det enda som kan få Anton tyst är att få ha Loppsockan som snuttis!!

tisdag, oktober 24, 2006

BIVIL på studiebesök

Idag kommer elever från utbildningen i Biblioteks- och Informationsvetenskap vid Lunds Universitet till Backaskolan på studiebesök. Det ska bli spännande att visa dem vårt fina bibliotek och se vad de har för frågor och funderinger kring skolbiblioteksverksamhet.

måndag, oktober 23, 2006

Idag har jag haft besök från Fäladsgården

Idag har skolbibliotekarien på Fäladsgården, vår 6-9 skola, varit här. Vi pratade ihop oss lite inför nästa lärgångsträff i SMiLE som är på torsdag i Kristianstad.

Även idag har letandet efter boktipsarböcker inför Stora boktipsardagen pågått på biblioteket.

fredag, oktober 20, 2006

På bokrådet idag:

Idag hade bl.a. en elev i bokrådet läst Akimbo och elefanterna av McCall Smith. Eleven sa att det nog var den bästa bok han läst och att den fick 10 av 5 möjliga i betyg!! Han sa att boken var lite som en deckarhistoria men inte riktigt och att den var helt perfekt berättad. Han tyckte verkligen att vi skulle köpa in fler av Akimbo-böckerna. Och det ska vi naturligtvis också, när vi får sådana rekomendationer!! Nästa gång vi går ut i klasserna och bokpratar, ska han berätta om Akimbo och elefanterna i både trean och fyran.

Det blir den 10/11 och andra böcker som bokpratas då är Guldmysteriet, Simon spelar ishockey, Hanas resväska, Ramla tusen gånger, Falska ansikten, Rädda Katterna

torsdag, oktober 19, 2006

Nu letas det boktipsarböcker!

I går och idag har biblioteket på Backa varit fullt av fyror som letat efter böcker att tipsa de yngre eleverna om. En vända till Sbc och Stadsbiblioteket har det också blivit för min del för att få ihop de böcker de velat tipsa om. Det ska bli mycket spännande att få se och höra vad eleverna fått ihop nästa fredag!

tisdag, oktober 17, 2006

27/10 blir det stora boktipsardagen!

Den 27 oktober firar Backa- och Lovisaskolorna stora boktipsardagen tillsammans. Enkelt sagt går det ut på att åk 4 + 5 boktipsar åk 1-3

Alla fyror och femmor delar in klassen i tre grupper, en som tipsar ettor, en som tipsar tvåor och en som tipsar treor. I gruppen väljer man två böcker (skönlitteratur eller fakta) som man tycker passar bra för den tänkta målklassen. Kanske kommer man ihåg en egen favorit, eller har ens yngre syskon nyligen läst något bra. Behöver man förslag på böcker eller hjälp att hitta någon bok man tänker på, är man välkommen till skolbiblioteket. Här krävs förmodligen att en vuxen finns med så att valet faller på en bok som det är rimligt att eleverna i målklassen kan läsa själva, både gällande textmängd och innehåll. Gruppen ska tillsammans förbereda en redovisning av sina böcker som får ta ca 10 minuter. Det finns ju en mängd olika möjliga sätt att tipsa om en bok. Ska man läsa en bit? Visa bilder? Eller berätta lite om författaren? Och hur mycket av handlingen ska man avslöja? Gruppen ansvarar tillsammans för boktipset.

Varje målklass kommer alltså att få besök av sammanlagt två grupper från två olika klasser samtidigt. Detta kommer att ske kl 9.00 fredagen 27/10. Eftersom det är två grupper så kommer boktipsandet att ta 20-30 minuter. Det kommer att bli en magisk halvtimme av unisont boktipsande på våra bägge skolor!!!

onsdag, oktober 11, 2006

Aja Baja, USCH!!

Idag har två halvklasser på Backaskolan fått bekanta sig med Aja Baja-lådan. Det är en låda där jag samlat alla hemska exempel: böcker som badat, åkt i samma ryggsäck som kletiga bananer eller blivit tuggade på av en hund. Barnen tycker att det är mycket roligt och spännande.

Själv gillar jag att inleda läsåret med de nya ettorna med att prata om vad man får göra istället för vad man inte får. Men nu när vi lärt känna varandra lite mer så tar jag också upp vad man absolut inte får göra (t.e.x. vika hundöron!!). Jag är också noga med att poängtera att alla böcker är våra böcker tillsammans, att vi ska vara rädda om dem tillsammans. Vissa klasser får göra egna bokmärken, men i år hade flera elever redan gjort det, så jag kan dela ut bokjurybokmärken till de som behöver istället.

tisdag, oktober 10, 2006

Sagor om talesätt

I Surt sa räven, sagor om talesätt kan man läsa om varför man säger t.e.x. "Goddag yxskaft" eller andra talesätt. Det finns också sagor om ordspråk och ordstäv. Sagorna är samlade av Per Gustavsson som också har skrivit ett förord.

I dag har 3b på Lovisa och jag läst om "Kärringen mot strömmen". Det är en mycket roande saga med ett horribelt slut (vilket inte gör den sämre). Många av eleverna kände igen gubbens handlande på hur föräldrar lirkar med trilskande småsyskon (fast såklart utan att låta dem drunkna!!).

Ibland måste man ju vara kärringen mot strömmen, vare sig man är tjej eller kille, man eller kvinna. Men det är skönt när man bilvit gamal nog att förstå när det är lönt att gå på tvärs och inte.

fredag, oktober 06, 2006

Nu är SMiLE igång

I onsdags var jag tillsammans med min kollega på Fäladsgården, två lärare från Backa-Lovisa, två från Fäladsgården och vår rektor för NF1 på ett första möte i fortbildningen SMiLE. Förkortningen står för "Skolbibliotekets möjlighet i lärandet för eleven" och är en satsning som drivs av högskolan i Kristianstad på uppdrag av Myndigheten för skolutveckling.

Vi fick bl.a. lyssna på professor Louise Limberg som berättade om aktuell forskning inom området skolbibliotek. Vi fick också träffa övriga deltagare från skolor i södra Sverige.

Vårt mål med deltagandet i SMiLE är att bli bättre på att få in skolbiblioteket i planeringen av all undervisning på skolorna och att detta ska finnas som en röd tråd ända från förskoleklass till åk 9. Det första steget kommer att vara att göra en nulägesbeskrivning för skolbiblioteksverksamheten på hela rektorsområdet.

SMiLE är en "lärgång" som sträcker sig över tre terminer, vilket gör det möjligt för oss att arbeta långsiktigt. Vi vill inte driva några specifika projekt under den här tiden, utan istället finna arbetsformer som kan fungera permanent.

Läs mer om SMiLE här.

tisdag, oktober 03, 2006

Tisdag på Lovisa

Idag har förskoleklassen varit här på ett första besök. Jag läste Anthony Brownes Willy Vekling för dem. Browne är debutant i barnbokssammanhang, men har tidigare gjort bl.a. anatomiska illustrationer, vilket märks på hans fantastiska bilder av Willys förvandling från sparris till muskelberg. Bilden av Willy när har tränar aerobics tillsammans med två apdamer i fametrikåer går inte att beskriva, den måste ses!