måndag, juni 19, 2006

SOMMARLOV!!

Nu tar lilla skolbiblioteksbloggen sommarlov. Återkommer i augusti, lagom till skolstart.

onsdag, juni 14, 2006

Mera glass åt barnen!

Idag har jag satt 1c på hårt prov och läst Mårten Melins Mera glass i däcken för dem. Det är en bilderbok på orimmad vers och den handlar om en storasyster och en lillebror och deras äventyr under en dag. De far på utflykt med glassbilen, funderar över några av livets stora frågor och avslutar dagen med godnattsaga, för "innanför bokens pärmar ligger lugnet stilla och väntar". Det är Emma Adbåge som har gjort bilderna som är detaljrika, humoristiska och rebelliska.

Eleverna tyckte att boken var knasig och rolig. De sjöng med i glassbilens melodi. Utanför fönstret skrålade några andra elver "Zlaaatan, Zlaaatan" vilket gjorde oss lite okoncentrerade.

tisdag, juni 13, 2006

Bokrådets utvärdering

Detta läsår har vi haft 4 elever från vardera femman i bokrådet. Intresset för att vara med har varit stort, så vi bytte efter höstterminen. De elever som var med och gjorde utvärderingen har alltså suttit med i bokrådet nu under våren.

Två av de åtta deltagarna tycker att det som varit bäst med bokrådet är att få läsa de nyaste böckerna. Tre tycker att det bästa är att redovisa i klasserna. En menade att det är bra att redovisa i klasserna, för det är större chans att andra läser den boken man rekomenderar då, än om man bara säger till dem att den är bra. En tyckte att det är roligt att höra de andra bokrådsmedlemmarna berätta om de böcker de har läst och en tycker att bokrådet är bra för att man läser böcker man aldrig annars skulle ha kommit på att läsa.

Det som har varit dåligt med bokrådet är att böckerna ibland inte räcker till alla, att någon annan får den boken man själv ville ha och att man ibland måste läsa tråkiga böcker. Det är också svårt att redovisa en bok i t.ex. ettan, för om eleverna där frågar om den är bra, så vill man inte ljuga men man vill inte heller säga att boken är dålig. Då kanske man sårar någon som gillat den eller så ingen läser kanske ingen den boken.

Till nästa år föreslår bokrådet att man skulle kunna ha även äldre böcker i bokrådet. Då skulle man komma runt problemet att böckerna inte räcker till alla.

måndag, juni 12, 2006

Och så börjar terminens allra sista vecka!

Vädret är härligt och elverna och vi som jobbar är väldigt sugna på sommarlov. Det fina vädret till trots har jag ett litet gäng treor här i biblioteket som hellre spelar onlinespel än andas frisk luft. De får 10 min i taget var vid datorn och fastän tiden är knapp är det populärt. Jag tror att halva nöjet är att få vara ute på nätet tillsammans med sina kompisar, för de flesta har tillgång till Internet hemma också. Själv vill jag mycket hellre ut i friska luften än att sitta här, så därför får det räcka såhär denna gång!

fredag, juni 09, 2006

Fredag och Bokråd

Idag har vi haft läsårets sista bokråd på Lovisaskolan. Femmorna som har suttit i bokrådet under läsåret går ju vidare till Fäladsgården.

Den här sista gången fick vi bl a höra om Helena Bross bok Hjärtat i halsgropen. Det är den senaste i hennes "Kusindeckar"-serie. Här får vi som vanligt träffa Moa och Simon som möts hos mormor eftersom Moas nya syskon ska döpas. Moa och Simon stannar hos mormor när familjerna åkt hem och som vanligt hamnar de i trubbel. Under en ridutflykt tillsammans med en kompis finner de en bilverkstad full med stulna bilar. Vår elev i femman som hade läst boken tyckte att boken var bra och att det blev lite läskigt när barnen blir påkomna av de beväpnade tjuvarna i tjuvgömman. Hon tyckte att boken passar att läsa för tvåor och treor.

Vi utvärderade också Bokrådsverksamheten. En rapport om vad som kom fram i den utvärderingen kommer längre fram.

torsdag, juni 08, 2006

I vardagsgenren

För dem som gillar att läsa om skolan, kompisar och familjen har det kommit en ny bok till biblioteken. Det är Lotta Olssons Elva år på jorden. Lisa Bengtssons memoarer. Den handlar om Lisa som vill skriva sina memoarar med inser att det kanske är i tidigaste laget. Hon börjar ändå att skriva om det som händer här och nu. Jag tänkte lite på Wilsons Kattmumien när jag läste den, eftersom en av trådarna i boken kandlar om en bortsprungen älskad katt. Dessutom har Olssons bok en del av det där lite vardagstokroliga som utmärker en del av Wilsons böcker. I Elva år på jorden får man också möta en mystisk mormor, en syster som inte är där hon säger att hon ska vara och en elak syslöjdslärarinna. Den fick tre "KP" i KP.

onsdag, juni 07, 2006

Hästsatsning

Vi har köpt in de fem första delarna i Pia Hagmars långserie om hästtjejen Klara.

Näst sista veckan!

...och en kort vecka dessutom! Sista tiden av terminen använder jag mest till att informera om Sommarboken och vår egen satsning Sommarboksutmaningen. Alla böcker ska in och därför ska listor skrivas på alla lån. Bråda tider, alltså!

fredag, juni 02, 2006

Hej space!

Skolbiblioteket gratulerar hela 2c, alla elever och personal, för den fantastiska framgången med musikalen Hej Space!! Tyvärr fick jag inte möjlighet att se den, men jag hoppas på att få fler chanser att se detta gäng av scenbegåvningar framträda.

Lustrum i höst

I september är Lunds kommun värd för konferensen Lustrum, en endagskonferens om matte, språk och skolbibliotek. Lovisaskolan kommer att representeras med en liten utställning som kommer att visa upp "ett utsnitt ur en matteverkstad". Matteverkstaden är ett pedagogiskt rum för praktisk matte och det finns planer på att bygga upp en sådan på Lovisaskolan, med början under hösten. Deltagandet i Lustrum blir en kickstart på detta arbete för skolan.

torsdag, juni 01, 2006

Det drar mot sommarlov!

Det märker man inte minst på att alla klasser har fullt upp med att avsluta allt de håller på med. Alla skolbibliotekets böcker ska också in inför sommaren, vi har inga sommarlån annat än i undantagsfall.

Idag har 2 b inte varit på biblioteket som de annars brukar på torsdagarna, eftersom de hade fullt upp med annat. Men 1 b var här och de fick höra Pelle och farbror Ottos uppfinning, låna böcker och läsa själva.