onsdag, maj 31, 2006

Pelle och farbror Ottos uppfinning

heter Jan Lööfs senaste bok. Farbror Otto är ingen mindre än Nikolaus Otto, som uppfann explosionsmotorn, eller Ottomotorn, som den också kallas. I Lööfs bok får man åka på en resa i bilens utveckling, accompagnerad av Lööfs karakteristiska sakliga och detaljrika bilder. I dag får 1 c höra den på sin bibliotekstimme.

Det går faktiskt att läsa bilderböcker för större barngrupper. Man får ha boken uppslagen ut mot barnen och läsa upp och ner. Om man har läst igenom boken innan går det fint. Alla elever ser inte bilderna lika bra, men de kan själva läsa boken efteråt och titta på bilderna.

Reaktionerna från eleverna i 1c idag var att de var en mycket bra och spännande bok med fina bilder. De tyckte att det var intressant att få veta om hur bilen hade kommit till.

tisdag, maj 30, 2006

Vetenskapslänkar

Under våren har en grupp skolbibliotekarier i kommunen arbetat med att sätta ihop en kommungememsam länksamling för skolbruk. Målet är att den ska kunna vara igån till början av höstterminen. Själv är jag ansvarig för länkar åt de lägre skolåren. Eftersom jag har börjat titta runt en del på lämpliga länkar har jag hittat två nya trevliga bekantskaper att surfa runt på. Båda kommer från forskning .se. Den ena heter Se hjärnan och handlar ju så klart om hjärnan. Den andra heter Den nya biologin och handlar om genteknik. Mycket fakta, men på ett lättöverskådligt sätt i lagom portioner.

måndag, maj 29, 2006

Högläsningstips!

Jag vurmar gärna för högläsning och tycker att man ska fortsätta med det ända tills barnen flyttar hemmifrån (sedan kan man högläsa för sin fru, make, sambo, gamla mormor eller vem som nu behöver det). Här kommer ett högläsningstips för de lite äldre (åk 4 och uppåt):

Susanne Cooper har skrivit fem fristående böcker i en fantasyserie. Den första: Ovan hav, under sten har jag slukat i helgen. Egentligen är det mer mysteriebok med vissa fantasyinslag än renodlad fantasy. I centrum står tre syskon som med sina föräldrar åker för att fira sommarlov i Cornwall, där en onkel till deras mamma har hyrt "The Grey House" av en sjökapten. Under en regnig dag går de på upptäcksfärd i det gamla huset. De finner en lönndörr till en vind och där, mest av en slump, en uråldrig handskrift. Sedan är äventyret igång. De dras in i en kamp mellan ont och gott, som har rötterna i berättelserna om Kung Arthur och hans riddare kring runda bordet. Vad döljer handskriften för hemligheter? Och vem är gammelonkel Merry egentligen?

Boken finns att låna från Folkbiblioteken i Lund. Man kan också köpa den från En Bok För Alla för 26:-.

onsdag, maj 24, 2006

Populärast just nu...

är Josefin Ottesens fantasyserie Drakherren. Den innehåller allt som en bra fantasyserie ska innehålla: ett land: Terra (med tillhörade karta!), en hjälte: Dian, en orättfärdig härskare: Nagir. Det förekommer orcher, drakar, kärlek och förtrollade träd. Det som skiljer Ottesens böcker från den mesta annan fantasy är att den är mycket lättläst och rikligt illutrerad, alltså något för alla som skulle vilja kunna läsa Sagan om Ringen men inte kan det!

Kolla in serien om Drakherren i Backas katalog.

Nu ser vi fram emot några dagars välförtjänt skollov!

tisdag, maj 23, 2006

Idag offentliggörs vinnarna i bokjuryn!

Otålig väntan fram till kl 13.30, då man kan gå in på Bokjuryns hemsida och läsa om vem som vann, alltså!

Ja, resultatet skiljer sig ju inte mycket från vårt om man bara ser till förstaplatserna. Det är bara i bilderboksklassen vi sticker ut. Pelle i djungeln kom först på en delad femteplats hos oss. Själv hade jag tippat på vår andrapristagare, Snurran och fjärrkontrollen, som nationell vinnare, men ack vad jag bedrog mig.

Sånt som verkligen hänt...

Nynet läste jag om "hemska böcker" för barn och ungdom, de som gillar att läsa om sådant som verkligen hänt. Precis som bland vuxna är det populärt bland barn att läsa om det som har hänt i verkligheten. Många nedtecknade levnadsöden är hemska eller sorgliga, andra är bara spännande eller roliga. Själv har jag precis läst Roald Dahls Mitt liv som pojk för mina tre barn i åldrarna 6-11. Skulle jag läsa den i en skolklass skulle jag rekomendera den från åk 2, för det är trots allt skillnad på att läsa högt ihopkurade i sängen, för barn man känner mycket väl och när man har plats att besvara alla frågor och alla frågor kan ställas. Dahls skidring av sin uppväxt innehåller många rysliga beskrivningar av oförstående eller rent av illasinnade vuxna och ett skolsystem som tack och lov ligger mycket långt i från vårt. Det finns också mycket humor i den. Mest är den rolig att läsa eftersom den handlar om en känd person och eftersom det som berättas i den har hänt på riktigt, precis som det brukar vara med biografier!

måndag, maj 22, 2006

Sommarboksutmaningen

Skolbiblioteken på Backa-Lovisa lanserar Sommarboksutmaningen!!!!
Biblioteksgruppen har beslutat att hänga på Folkbibliotekens ”klassiska” sommar­arrangemang Sommarboken. Vi gör det genom att låta våra klasser utmana varandra på flest genomförda Sommarboken. På spel står förutom äran en tjusig vandringspokal (separat infolapp kommer att delas ut till lärare om detta).

Med i tävlingen kan alla klasser i åk 1-4 vara. Vid höstterminens början räknar klassen samman hur många gåvoböcker från folkbiblioteket de kan visa upp. Så här går Sommarboken till:
De barn som vill vara med i Sommarboken lånar 8 böcker av eget val på Folkbiblioteket och läser dem. Efterhand som de läst färdigt kommer de och berättar för någon på folkbiblioteket lite kort vad de har tyckt om boken och vilken genre det är. Man kan redovisa högst två böcker per dag och efter 8 böcker får man en bok av biblioteket. Det går bra att börja med Sommarboken dagen efter skolans slut, och man kan hålla på ända till lördagen den 26 augusti och ta det i sin egen takt (separat infolapp från Folkbiblioteken kommer att delas ut även om detta).

På Backa-Lovisa har vi också blivit lovade ett specialarrangemang för de elever som är utomlands hela sommaren eller av ngn annan anledning inte kommer till biblioteket under sommaren. Dessa kan få möjlighet att gå med mig till Fäladsgården efter terminsstart och redovisa i klump, så att de också får möjlighet att vara med och försvara sin klass heder (obs att detta bara gäller lässvaga elever eller elever behov av särskilt stöd).

fredag, maj 19, 2006

Informationsundervisning och Netikett

Idag har jag haft ett undervisningspass i informationssökning och netikett med 5a på Lovisa. I arbetet på biblioteken följer jag vår lokala biblioteksplan, som i sin tur bygger på de gememsamma riktlinjer som skolbibliotekarierna i Lunds kommun fastslagit i sammarbete med Skolbibliotekscentralen.
Jag har lagt upp det så att jag talar helt kort om de olika stegen i informationssökning och sedan visar några olika sökvägar på Internet, nämligen folkbibliotekens katalog, vår egen skolbibliotekskatalog, länkskafferiet, NE.se, Landguiden och Alex online. Vi pratar också om sökmotorer -i första hand Google- och nackdelarna med att anvädna sig av en sökmotor när man letar information i ett skolarbete. Jag hinner också ta upp lite om källkritik och källhänvisningar.
Efter det kommer ett pass som handlar om Netikett, dvs Vett och Etikett på Internet. Här handlar det om att medvetandegöra barnen om vilka risker som finns samt att uppmana dem att själva bete sig juste på nätet. Jag delar också ut SAFTs brochyr Tio tips till föräldrar med surfande barn (som man kan beställa gratis eller ladda ner som pdf), eftersom det jag helst vill är att eleverna får en dialog om dessa frågor hemma. Jag kan också gå ut på föräldramöten och prata om detta.

torsdag, maj 18, 2006

Tjocka böcker

Att låna en tjock bok är coolt. Åtminstone på våra skolor. Jag har många elever i åk 1 eller 2 som stolta knallar iväg från biblioteket bärandes (kånkandes) på en Harry Potter eller kanske en Alex Rider. Oftast kommer de tillbaka olästa, oftast är det långt över den elevens läsnivå. Men jag låter dem hållas. Kanske att jag ber dem att nöja sig med en tegelsten, så att böckerna ska räcka till alla barn (vi har ganska små bibliotek än så länge) och kanske att jag försöker inspirera dem till att ta en bok som de faktiskt kan läsa också (utan att uttrycka mig direkt så). Men oftast låter jag dem bara hållas. Och om bara en enda av dessa elever tar sig igenom den där Harry Pottern så är det värt det, för när det händer så är det magiskt, det är ett genombrott, en seger. Som att ta sig i mål på en maraton eller till slut klara det där svåra skateboardhoppet man övat på i evigheter.
I dag var Lovisas tvåor i biblioteket. I den klassen finns en segerviss Harrypotter-läsare!!

onsdag, maj 17, 2006

Och idag...

...har jag bla läst Alfons och soldatpappan för 1c.

Igår pratades på radion om...

...bibliotekets betydelse för barns språkutveckling (Studio ett i P1). Jag har ofta tänkt på skolbiblioteket som en institution som är till för en avgränsad användargrupp -elever och anställda på skolan- med ett avgränsat mål -att förbättra elevernas resultat i skolan. Till skillnad från folkbiblioteket som är till för alla människor och ska uppfylla många olika mål. Och det är förvisso sant. Men samtidigt är det i skolbiblioteket man har möjlighet att nå alla barn. Alla går i skolan, inte bara de som har föräldrar som tar med dem till folkbiblioteket eller lägger mycket pengar på att köpa böcker eller har en farmor som läser högt för dem etc.

tisdag, maj 16, 2006

Denna regniga dag

är jag på Lovisaskolan. Treorna har dubbel bibliotekstimme här idag, halva klassen på förmiddagen och halva på eftermiddagen. De flesta läser och lånar böcker. Några tittar på Terra Scaniaes fina sida om slaget vid Lund. De läser ju skånes och Lunds historia den här terminen, så det passar fint. På T. S. sida kan man också spela spelet "Historiedetektiven", vilket några gjorde förra veckan. I dag har några har lekt lite med UR´s sida Webbdeckarna.
Var tog det vackra vårvädret vägen??
Och visste ni att det är firitidshemmens dag idag? Våra fritidshem ska fira med att grilla ute - hoppas att de inte blir allt för kalla och våta.

måndag, maj 15, 2006

Har i helgen fnissat åt...

Erlend Loes senaste bok om Kurt, Kurt kokar skallen. Det är den fjärde boken om denna medalålders truckförare, en rätt otippad karraktär som huvudperson i en barnbok. I denna bok får Kurts kollegor sparken pga arbetsbrist, Kurt finner en kontainer full av flyktingar och Kurts fru, den annars så sansade arkitekten Anne-Lise, får fullständigt frispel över hur spännande och annorlunda de nyanlända människorna är. Famljens yngste son, Bud, brukar vara en ständigt lojal medlöpare till alla Kurts befängda idéer. Men nu finner han den stora kärleken och går sin egen väg gentemot Kurt. Boken, som kom till efter en teaterpjäs, är en skarp kritik av norsk flyktingpolitik, samtidigt som den är otroligt rolig på ett absudistiskt vis. Bilderna av Kim Hiorthöy är lika roliga som texten. Läs den!!

fredag, maj 12, 2006

Nu är vi med i Free-Lib!

Nu är både Backa och Lovisa inne i Lunds kommungemensamma biblioteksdatasystemet. En trevlig nyhet är att man nu kan söka bägge skolornas bestånd via nätet. Sök i Backas katalog här Backa och Lovisas här.
De böcker som var utlånade i det gamla systemet, står inte som utlånade i det nya systemet. Därför kan en bok se ut att vara inne fast den inte är det. Detta är ett problem som vi nog kommer att få dras med terminen ut, men förhoppningsvis ordnar det upp sig mer och mer med tiden.

Nu sätter jag igång!

Jag Bloggar -alltså är jag???

Jag hörde på en föreläsning på Skolbiblioteksdagarna i Höör att alla som verkligen är något Bloggar nu för tiden. Och vara någonting, det vill man ju, så då är det följaktligen bara att sätta igång!

Här kommer alltså senast nytt från Biblioteken på Backa- och Lovisa:

Bokjuryn på våra skolor är avgjord!
Totalt deltog 202 av skolornas ca 320 elever i Bokjuryomröstingen 2005. Vinnarböcker blev: I bilderboksklassen Mitt rosa liv av Amanda Eriksson, i 7-9 årsklassen Trollakrlarna från Wittenberg av Martin Widmark, i 10-13 årsklassen Harry Potter och Halvblodsprinsen av JK Rowling och i tonårsklassen Eragon av Christopher Paolini

Några lyckliga vinnare finns också bland de elever som deltog i röstningen, två elever på Lovisa och tre på Backa (se anslag i biblioteken) får vars en bok i gåva av skolbiblioteket

Vecka 19 och 20 har skolbiblioteken på båda skolorna besök av 5-åringar från områdets förskolor. De bjuds på en liten titt på biblioteket och en sagostund. Även i år blir det sagan om pannkakan i min egen version, där pannkakan slutligen äts upp av en älg. Det är väldigt roligt att träffa våra blivande elever och se att många av dem redan har ett glödande intresse för böcker. De lyssnar storögt på sagan, som många känner till sedan innan. (de väntar hela tiden på att räven ska dyka upp, men den kommer ju aldrig…)

Josefin och Villa-Ulla är tillbaka!!I veckan kom andra delen av Johan Unenges härliga serie om Josefin, som går i tvåan, in på biblioteken. I denna bok blir Josefin och Ulla ovänner (Boken heter just Josefin, osams med Villa-Ulla). Josefin blir också lite kär och invigs även såsmåningom i läsandets spännande äventyr. Illustarationerna är precis som i förra boken Päivi Unenges fina färgglada vitamininiektioner. Passar bra för högläsning åk f-2, tycker jag. Eller som egen läsning för alla skolbarn som gillar att läsa sådant som man känner igen sin egen vardag i. Den nya boken når inte riktigt upp till föregångarens nivå, men är ändå ett kärt återseende.