måndag, november 06, 2006

Efter höstlovet

Dags att ta nya tag efter ett skönt höstlov. Ute blåser höstvindarna men här i biblioteket är det för närvarande lugnt och stilla. Därför ska jag passa på att tipsa om två böcker som har förgyllt mitt jullov:

Bläckmagi (2006) av Cornelia Funke är fortsättningen på Bläckhjärta som kom ut 2004. Men sina 665 sidor är den liksom föregångaren en riktig fantasytegelsten. Men det är bara bra, för man vill gärna vistas länge i Cordelia Funkes värld. Böckarna bör läsas i ordning, tycker jag, men skulle man inte ha tillfälle till det inleds denna del med en personförteckning över huvudpersonerna i Bläckhjärta och en lite resumé. Sedan följer en förteckning över de vi kommer att få möte i Bläckmagi också.

I den här boken ger sig huvudpersonen Meggi själv in i Bläckvärlden, den fiktiva romanvärld ur vilken de i det förra äventyret räddade Meggis mamma Resa. Där finns redan historans upphovsman, den självgode Fenoglio och alla de fantastiska hjältar och skurkar han skapat. Med Meggi följer Farid, en pojke Meggis pappa Mo av misstag läst fram ur Tusen och en natt. I bläckvärlden sörjer Späckfursten sin döde som Cosimo den sköne och den ondskefulle Ormhuvud får allt mer makt. Strax efter Meggi, kommer även Mo och Resa in i Bläckvärden, dittvingade av den onda och hämndlystna Mortola, även kallad Skatan och hennes grymme hantlangare Basta. Mortola skadar Mo livshotande, Meggi försöker hjälpa Fenoglio att få historien om Bläckvärlden på rätt köl igen, Farid vill hjälpa Sotfinger från hans tillskrivna öde och vem är egentligen Nötskrikan? Det blir ett färgsprakande äventyr, som slutar med en möjlighet för en fortsättning.

Den andra bok jag ägnat höstlovet åt är också en fortsättning på en fantasyberättelse, nämligen Angie Sages Skuggan, uppföljaren till Magi. En den får jag skriva om en annan dag, för nu stormar 2c in i biblioteket.

Inga kommentarer: